İstanbul Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı Başaran: "İş Var Ancak Eleman Bulamıyoruz"

Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı Başaran: "İş Var Ancak Eleman Bulamıyoruz"

03.04.2017 - 14:53 | Son Güncellenme:

.

Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı Başaran: İş Var Ancak Eleman Bulamıyoruz

Türkiye Çiçekçiler Birliği (TÇB) Başkanı İsmail Başaran, çiçekçilik sektöründe ciddi bir istihdam açığı bulunduğunu belirterek, "Türkiye genelinde düşünüldüğünde kısa süreli eğitimlerle 3 bine yakın kişi çiçekçilik sektöründe istihdam edilebilir" dedi.

Çiçekçilik sektöründe ciddi bir istihdam açığı bulunduğunu belirten Türkiye Çiçekçiler Birliği (TÇB) Başkanı İsmail Başaran, özellikle son 10 yıldır genç elemanlar sektöre dahil edilemediğini vurguladı. Türkiye genelinde düşünüldüğünde kısa süreli eğitimlerle 3 bine yakın kişi çiçekçilik sektöründe istihdam edilebileceği bilgisini verdi.
Başaran, çiçekçiliğin yeni bir iş alanı olarak da düşünülebileceğinin altını çizerek, "Türkiye’nin pek çok ilçesinde çiçekçi mağazası açığı da bulunmaktadır. Özellikle belediyelerin katkı sağlaması ve eğitimler vermesiyle sektöre yeni mağazalar kazandırılabilir. Böylelikle yeni istihdam alanları açılacaktır" şeklinde konuştu.

"Baharla birlikte istihdam açığımız daha fazla görünür hale geldi"
Sektörün kış aylarında bir daralma yaşadığını ancak baharla birlikte birçok sektörde olduğu gibi kendilerinde de hareketlenmenin başladığını söyleyen İsmail Başaran, "Şu anda ciddi manada; çiçek tasarımcısı servis elemanı ve çiçek taşıyacak şoför açığımız bulunuyor. Bu işi yapmak isteyen insanlar 2 ya da 3 ay sürecek bir eğitim sonunda sektöre dahil edilebilirler. Çiçek tasarımcılığı Avrupa’da başlı başına bir meslek ve bu alana yönelik özel okullar bulunuyor. Türkiye’de de algı, renk bilgisi kreatif düşünce ve doku konusunda verilecek özel eğitimler ve sonrasında mağazalardaki uygulamalı anlatımlarla sektörün eleman açığı hızla kapatılabilir" ifadelerini kullandı.

TÇB Başkanı Başaran, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığının liselerde ve üniversitelerde bu alanla ilgili bölümler açmasının faydalı olacağını düşündüklerini bildirerek, "Peyzaj konusunda eğitim veren bölümler bulunuyor ancak kesme çiçekçilik alanında bu tarz eğitim veren kurum sayısı yok denecek kadar az. Türkiye genelindeki bin üyemizle bu türden eğitimlerin yaygınlaştırılması halinde destek vermeye hazırız. Milli Eğitim ya da belediyelerin Halk Eğitim Merkezleri, meslek edindirme kursları bu yönde eğitimlerini arttırırsa, biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Biz mağazalarımızda haftanın 2-3 günü staj eğitimleri verebiliriz. Böylelikle sektöre hızlı şekilde eleman kazandırılmış olacaktır. Çiçeklere dokunarak ve çiçek ustalarını seyrederek daha hızlı şekilde bu işi gençler öğrenebilir" dedi.