Gündem Türkiye’de hayata tutundu

Türkiye’de hayata tutundu

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ortadoğulu ve Afrikalı çok sayıda hasta Türkiye’de şifa arıyor. Kansere yakalanan Nijeryalı ünlü radyocu Uche Agbai de İstanbul’daki tedaviyle sağlığına kavuştu.

Türkiye’de hayata tutundu

Nijerya’da çok sevilen Uche Agbai (36) radyo programcılığının yanısıra talk show programları ile büyük organizasyonlarda sunuculuk yapıyor. Bir yıl önce annesini, 4 yıl önce babasını kaybeden Agbai geçen yazdan itibaren sağlık sorunları yaşamaya başladı. Bir gün burnunda tıkanıklık, nefes darlığı, işitme kaybı, iştahsızlık ve yutkunma problemleri ile hastaneye başvurdu. Tahlil ve biyopsinin ardından doktorlar Agbai’ye nazofarenks sarkoma (yumuşak doku kanseri) teşhisi koydu.

Haberin Devamı

‘Sanki kaybolmuştum’

O anı “Kendimi kaybolmuş gibi hissettim” diye tanımlayan Agbai sonrasını şöyle anlattı: “Tüm gün telefonlarımı kapattım, kimseyle görüşmek istemedim. Annemi yeni kaybetmişken bu durum bana çok ağır gelmişti. Bir taraftan tedavisi zor, belki imkansız bir hastalık… Aklıma kardeşlerim geldi. Annemizi yeni kaybettiğimiz için bana ihtiyaçları vardı. Çok zor günler geçirdim. Ülkemde iki defa kemoterapi gördüm. Ancak ülkemdeki doktorlar ileri tedavi için Amerika veya Avrupa ülkelerinden birine gitmem gerektiğini söyledi.”

Yanlış teşhis

Agbai, “Türkiye’nin kanser tedavisinde ileri ülkeler arasında olduğunu duymuştum. Nijerya’daki doktor arkadaşım Türkiye’de doktorların ve hastanelerin oldukça iyi olduğunu söyledi. Karar verdim ve en yakın arkadaşım Oscar ile geçtiğimiz Ağustos ayında İstanbul’a geldim. Yapılan tahlil ve tetkikler sonrası önceki teşhisin yanlış olduğunu ve lenfoma kanseri olduğumu öğrendim. Ayrıca birçok noktada metastaz olduğu belirtildi. Tedaviye başlandı ve 7 ay sonunda sağlığıma kavuştum. Türkiye’ye minnettarım. Kendimi yeni doğmuş gibi hissediyorum” dedi. Ülkesindeki fanlarından büyük destek gören Agbai’nin hedefi, Nijerya’da kanser hastaları için kampanyalar düzenlemek.

Haberin Devamı

İlk seanstan sonra düzelme başladı

İstanbul’da Uche Agbai’nin tedavisini düzenleyen medikal onkoloji uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray şunları söyledi: “Hastamızın raporları incelendikten sonra tedavisi için Türkiye’ye davet edildi. Buraya geldiğinde hastanın çok şiddetli baş ağrıları, burun boşluğunu tıkayan tümör nedeniyle nefes alma zorluğu, konuşma bozukluğu, yemek yiyememe, yutma zorluğu gibi ciddi şikayetleri vardı. PET CT ve patoloji inceleme sonuçlarına göre, hastanın ‘nazofarinks’ bölgesinde lenfoma hastalığı olduğu ve bu tümörün 11 santime ulaştığı, karaciğer lenf nodları ve kemiklerde metastazlar olduğu anlaşıldı. İvedi şekilde kemoterapi tedavisine başlandı. İlk seans kemoterapiden iki gün sonra hastanın şikâyetlerinde ciddi oranda gerileme oldu. Burun içerisindeki kitlenin küçülmesi neticesinde nefes alması, konuşması önemli derecede düzeldi. 6 kür ‘R-CHOP’ protokolü ile kemoterapi ve yüksek doz Vitamin C tedavisi sonrası yapılan kontrolde, PET CT çekiminde tümörün ve metastazların tamamen yok olduğu izlendi.”