Mersin TÜRKİYE'DE HER 3 KİŞİDEN 1'İ HEPATİT B VİRÜSÜ İLE KARŞILAŞIYOR

TÜRKİYE'DE HER 3 KİŞİDEN 1'İ HEPATİT B VİRÜSÜ İLE KARŞILAŞIYOR

31.07.2014 - 09:50 | Son Güncellenme:

.

TÜRKİYEDE HER 3 KİŞİDEN 1İ HEPATİT B VİRÜSÜ İLE KARŞILAŞIYOR

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüslerin sessiz olduğunu belirterek, "Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Türkiye’de her 3 kişiden yaklaşık 1’i hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1’i hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır" dedi.
Dr. Kemik, Türkiye'de ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olan hepatitin karaciğerin iltihabı olduğunu söyledi. Pek çok neden ile oluşabilmekte olup, bu hastalığa çoğunlukla virüslerin sebep olduğunu kaydeden Kemik, "Hepatit hastalığına neden olan A, B, C, D, E, F, G olmak üzere 7 tane virüs tipi vardır. A, E, F tipi hepatitler, su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile bulaşır. B, C, D, G türü hepatitler ise kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Hepatit B ve hepatit C virüslerine bağlı hepatitler kronik karaciğer hastalığına neden olabilmekte, uzun vadede tedavi edilmeyen hastalarda siroz veya karaciğer kanseri gibi daha ağır tabloların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Her yıl dünyada 1,5 milyon yeni hepatit A vakası bildirilmekte, ancak gerçek sayının bunun 10 katı kadar olabileceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde genellikle okul çağı çocuklarında sık görülür. Tuvalet hijyenine uyulmaması, ellerin yıkanmaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunulması sonucunda kişiden kişiye bulaşır. Kişisel temizlik ve sağlık koşullarının kötü ve yetersiz olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır. Hepatit A'dan korunmada kişisel hijyen önem taşır" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE HER 3 KİŞİDEN YAKLAŞIK 1'İ HEPATİT B VİRÜSÜ İLE KARŞILAŞMIŞTIR"
Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüslerin sessiz olduğunu vurgulayan Kemik, "Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Türkiye’de her 3 kişiden yaklaşık 1’i hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1’i hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hepatit B'nin en yaygın bulaşma yolları kuaför ve berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş ekipmanlar, tıraş bıçakları, makaslar, kontrol edilmemiş kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi ya da diş müdahaleleri, kulak delme işlemleri ve ortak kullanılan diş fırçaları, sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takılarının uygulanması ve güvenli olmayan cinsel ilişkidir" şeklinde konuştu.
Aile sağlığı merkezlerinde hepatit testleri ve hepatit A ve B aşılarının çocuklara ücretsiz olarak yapıldığını hatırlatan Kemik, "Risk altında olduğunun düşünülmesi halinde en kısa sürede test yaptırmak için aile hekimine başvurulmasını, hepatit B ve C hastalıkları için risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olarak hastalığın bulaşmasını önlemelerini, tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemelerin diğer insanlarla paylaşılmamasını, berbere ve kuaföre gidildiğinde steril malzemelerin kullanıldığından emin olunmasını, uyuşturucu madde kullanılmamasını, gebelerin mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalarını, ailede sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırılmasını, hepatit B ya da C tanısı alan hastaların tedavilerini düzenli gerçekleştirerek sağlıklı yaşam yöntemlerini uygulamalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.