Cadde Türkiye’de kadın kanserleri

Türkiye’de kadın kanserleri

29.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Cihat Ünlü: Meme hastalıklarının tanı ve muayenesinde kadın doğum hekimlerine önemli görevler düşüyor

Türkiye’de kadın kanserleri

Türkiye’de kadın genital organlarına ait kanser türlerinde meme kanseri ilk sırada. Bunu; rahim, yumurtalık, vulva ve vajinal kanserler izliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, bu kanserlerin görülme sıklığını, alınabilecek önlemleri ve tedavi yöntemlerini anlattı:

Haberin Devamı

“Türk - Alman Jinekoloji Derneği olarak en çok dikkati çekmek istediğimiz konu, jinekologların kadın meme sağlığıyla ilgilenmelerini sağlamak. Türkiye’de meme operasyonlarıyla genel cerrahlar ilgileniyor. Ancak burada kadın doğum hekimine çok önemli bir görev düşüyor. Doktorlar, meme hastalıklarının tanısında ve muayenesinde rol almalı. Kadınlar meme muayenesi için doktora gitmiyor ama çoğu yılda bir kere jinekoloğuna uğrayıp testlerini yaptırıyor.

Meme kanseri, tanısı konduktan sonra tedavisi mümkün bir hastalık. Meslektaşlarıma tavsiyem: Lütfen ultrason ve mamografi gibi tetkikleri isteyelim.

Rahim ağzı kanseri

Bir kadın düzenli kontrollere gidiyor ve pop - smear testlerini yaptırıyorsa rahim ağzı kanserinden korunabilir. Bu hastalık çok öncesinden belirtilerini veriyor, sebebi Human Papiloma Virüs. Bu virüsün yaptığı değişiklikleri patalog saptayabiliyor. Genital bölgede küçük siğillere yol açıyor ve kansere kadar giden değişimlere neden oluyor. Maalesef hastalık başladığında cerrahi tedavi çok radikaldir; organların açılması, lenf bezlerinin temizlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Düzenli cinsel hayat, prezervatif kullanmak ve tek eşlilik hastalara önerdiğimiz korunma yöntemleri. Erken yaşta cinsel yaşama başlamak, sık partner değiştirmek ve düşük sosyo ekonomik düzey risk faktörleri arasında. Tabii rahim ağzı aşılarını da unutmamak gerekiyor. İki tür aşı var, bunların etkinlikleri iyi. Ama kadınlar rahim ağzı aşısı yaptırdım diye rahatlamasın. Aşıları genç kızlarımıza da yaptıralım.“

‘Erkekler de sorumlu’

“Kadın kanserlerinden korunmada erkeklere de sorumluluk düşüyor. Çünkü rahim ağzı kanserleri hiçbir cinsel ilişkisi olmayan birinde, bir bakirede ortaya çıkmıyor. Erkekler partnerlerine bu hastalığı bulaştırmamak için çok eşli olmamalı ve güvenli seks yapmalı.”