Ekonomi
12.05.2016 - 16:45 | Son Güncelleme: 12.05.2016-16:50

Türkiye'de kahve çayın yerine geçmeye başladı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi  Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Türkiye'de son 10  yılda kahve tüketiminin üç kat arttığını belirterek, çayın yerini hızla kahvenin almaya başladığını söyledi.

Sitene Ekle

"Çay" konulu panele katılmak için bir süre önce Rize'ye gelen Prof.  Dr. Gülçubuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 208 bin üreticinin 760  bin dekarlık alanda çay tarımıyla uğraştığını anlattı. Gülçubuk, bu nedenle çayın  sadece ekonomik ürün olarak değerlendirilemeyeceğini, aynı zamanda sosyolojik ve  yaşam kültürü açısından da önemi bulunduğunu ifade etti.

Çayın az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde daha çok yoksulların  üretim alanı olduğunu söyleyen Gülçubuk, dünyada sudan sonra en çok tüketilen  içeceğin çay olduğunu anımsattı.

Gülçubuk, çayın günde en az iki kere hemen hemen her sofrada yer  aldığını anlatarak, 4 yaşından sonra ürün vermeye başlayan çay bitkisinin  yaklaşık 60-70 yıla kadar yaşayabildiğine işaret etti.

'TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZ DEĞİŞİYOR'  

Türkiye'nin çay üretim miktarı bakımından dünyada beşinci sırada yer  aldığını da belirten Gülçubuk, şöyle devam etti:

"Dünyada çay tüketimi kahveye ve diğer içeceklere oranla çok yavaş  şekilde artıyor. Bunda tüketicinin damak alışkanlıklarının değişmesinin de etkisi  olduğunu düşünüyorum. Yapılan araştırmalar, Türkiye'de çayın yerini hızla  kahvenin almaya başladığını gösteriyor. 10 yıl önce kişi başına Türkiye'de  ortalama çekirdekli kahve tüketimi 200 gram iken şu anda 550 gram. Gelecek 10 yıl  içinde ise 1,5 kilograma kadar çıkacak. 10 yılda kahve tüketimi yaklaşık 3 kat  artış gösterdi. Türkiye'de her 100 kişiden en az yüzde 75'i kahve tüketiyor. Son  10 yılda Türkiye'de çay tüketimi ise kişi başına sadece 12 gram arttı. Demek ki  bizim de tüketim alışkanlıklarımız değişiyor."

"Biz kahveyi çayın yerine koyduğumuz sürece çay alanları giderek  daralacak ve çay ticaretinde sorunlar çıkacak" diyen Gülçubuk, "Bunun için önlem  alınması gerekiyor. Hazır kahveler Türkiye'de ikisi, üçü bir arada adı altında  satılıyor. Fındığımızı kahveye katıp bize içirtiyorlar. Bu konu üzerine çayda  karar vericilerin biraz düşünmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

'DÜNYADA HIZLA YEŞİL ÇAYA DOĞRU YÖNELME VAR'

Gülçubuk, çay satın alan ülkeler için ürünün rengi ve kokusunun çok  önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"İngiltere yılda 300 bin ton çay ithal ediyor, Türkiye'den aldığı çay  miktarı ise 10 bin tonun altında kalıyor. İhraç ettiğimiz çayın birinci sınıf  kalitede olduğuna dikkat etmeliyiz. Eğer, 'çayımız organik mi' diye dikkat  edersek dünya ticaretinde daha fazla yer alabiliriz. Dünyada hızla yeşil çaya  doğru yönelme var. Önümüzdeki yıllarda siyah çay üretimi ve tüketiminin yüzde 10  artacağı öngörülürken yeşil çayda bu rakamın yüzde 200-250'yi bulacağı tahmin  ediliyor. Dolayısıyla biz de bu veriler ışığında hareket etmeliyiz. Dünyada yeşil  çay üreten ülkelerin ihracat rakamları, siyah çay üreten ülkelerin ihracat  rakamlarının yaklaşık altı katına çıktı. Bizim de buna doğru hızla yönelmemiz  lazım. Politikalarımızı, üretimimizi buna yönlendirmemiz gerekiyor."

 'ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRMESİNE DİKKAT EDİLMELİ' 

Türkiye iç pazarında kahve tüketiminin daha fazla ön plana çıktığını  yineleyen Gülçubuk, bu nedenle çay tüketimine yönelik kampanyalara, reklamlara,  ürün çeşitlendirmesine çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çayda ürün çeşitlendirmesinin önem taşıdığını vurgulayan Gülçubuk,  "Japonya bugün çayın sadece yüzde 10'unu sıcak olarak tüketiyor. Kalan yüzde  90'ını dondurmada, meşrubatta ya da yemekte kullanıyor. Bu rakam bizde ancak  yüzde 3'ü buluyor." dedi.

Gülçubuk, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 200 binin üzerindeki insanın doğrudan geçim kaynağı olan  çayın geleceği açısından yetkililerin, bu noktada yeni politikalar geliştirmesi  gerektiği kaçınılmazdır. Çay üreticisini de koruma altına alacak şekilde Çay  Kanunu hazırlanmalı. Aksi takdirde büyük bölümü düşük gelirli ailelerimiz  tarafından birçok zorlukla yapılan çay üretimi yıllar içinde giderek azalacaktır.  Gerekli tedbirler alınmaz ise bu durum hem bölge ve ülke ekonomisi hem de  sosyolojik açıdan önemli bir sorun haline gelebilir."

  


Bilgi YarışmasıHangisi boru sesidir?
Aradığınız
Evi Hemen
Bulun!
araDetaylı Ara
"Evlenmeliyiz" şarkısı kime aittir?
En Çok Konuşulan Haberler
    İMKB 10096.455 %-1.03
    Deger%
    ISATR34560.1020.00
    ISKUR50000.1019.05
    UMPAS0.6813.33
    KPHOL1.809.76
    TMSN5.218.54
    Tümü »

    ©Copyright 2018 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
    İlginizi ÇekebilirX