Siyaset Türkiye’de Türk partileri yarıştı

Türkiye’de Türk partileri yarıştı

14.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu dün yapıldı. Radev ve Tsaçeva ipi göğüslemek için yarışırken, Türkiye’de kurulan 35 sandıkta HÖH ile DOST partileri kapıştı

Türkiye’de Türk  partileri yarıştı

Bulgaristan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için dün sandık başına gitti. 6 Kasım’da yapılan ilk tur seçiminde Sosyalistlerin adayı Rumen Radev ile Başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB’in adayı olan Meclis Başkanı Tsetska Tsaçeva ikinci tura kalmıştı. Tsaçeva’yı Lütvi Mestan başkanlığında yeni kurulan Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi de destekledi. Dün Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, geçen hafta olduğu gibi ülke genelinde kurulan 35 sandıkta oylarını kullandı. İkinci turda HÖH Radev’i, DOST Tsaçeva’yı destekleme kararı alınca sandıklardaki yarış adeta iki Türk partisinin kapışmasına döndü.

Haberin Devamı

Seçimin ilk turunda Bulgaristan genelinde 800 bin oy alan Tsaçeva’ya 12 bin oy Türkiye’den, yaklaşık 78 bin oy da Bulgaristan’daki DOST destekçilerinden geldi. Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HÖH) adayı Eski Başbakan Plamen Oreşarski ilk turda elenirken Türkiye’de sadece İstanbul ve Çorlu’da DOST’tan daha fazla oy alabildi. DOST partisi son bir haftada yaptığı kampanya ile HÖH’ün oylarının yarısından fazlasını almayı hedefledi. Kısıtlı sandık sayısı yüzünden Türkiye genelinde 40 ila 60 bin oyun kullanılması tahmin ediliyor. Türkiye’de kullanılan oyların iki aday arasında eşite yakın bir şekilde bölünmesi bekleniyor.

Kriz ihtimali yüksek

Bulgaristan’daki son anketlere göre Radev yarışı 10 puan önde götürüyor. Seçim sonuçlarında Türkiye’deki sandıklardan çıkan oyların ve Bulgaristan’daki Türklerin oylarların belirleyici rol oynayacağı yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı olan General Radev’in Cumhurbaşkanı seçilmesi durumda Bulgaristan’da bir siyasi kriz bekleniyor. Zira Başbakan Borisov, adaylarının kazanamaması halinde hükümetin istifa edeceğini açıklamıştı. Dün oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Borisov, “Seçimi kazanmazsak kesin ve koşulsuz olarak istifa ediyorum. Bu parlamentoda bir daha iktidar ortağı olmam” diye konuştu.