Ekonomi Türkiye’den ABD’ye misilleme

Türkiye’den ABD’ye misilleme

19.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin çelik ihracatına kısıtlama kararı nedeniyle ihracatı düşen Türkiye, görüşmelerden sonuç alamaması üzerine misilleme yoluna gidiyor. Karşılıklı yüksek vergi konulacak ürünler arasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın çok oy aldığı bölgelerde üretilen Amerikan viskisi de var.

Türkiye’den ABD’ye misilleme

Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasına göre, “ulusal güvenlik” gerekçesiyle 23 Mart’tan bu yana uyguladığı önlemlerden Türkiye’nin muaf tutulması için başlatılan girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine ABD’ye karşı misilleme kararı alındı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda Türkiye, söz konusu önlemlere karşılık ithalatı yaklaşık 1.8 milyar dolar seviyesinde bulunan ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz - badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro - kimya ürünlerinde aynı şekilde 266.5 milyon dolar vergi yükü oluşturacak karşı tedbir uygulayacak.

Trump’ın oy bölgesi

Avrupa Birliği (AB) de, ABD’nin çelik ve alüminyum kısıtlaması kararına karşı “misilleme” listesi açıklamıştı. Özellikle viski ve motorsiklet gibi ürünler, ABD’de Trump’ın çok oy aldığı orta ve güney bölgelerde üretilmesi nedeniyle önem taşıyor. ABD’nin bu anlamdaki önemli ihracat kalemlerinden viskiye, AB’den sonra Türkiye de ambargo uygulamış olacak.

ABD’nin kısıtlama kararının ardından Türkiye’nin çelik ihracatı bu yılın ilk 4 ayında geçen yıla göre miktar bazında yüzde 6.3 azalışla 6.4 milyon ton oldu. Çelik fiyatındaki artış nedeniyle değer bazındaki ihracat ise yüzde 19.3 yükselişle 4.7 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye’den ABD’ye misilleme