Gündem Türkiye'den Irak'a "Fırat Suyu" uyarısı

Türkiye'den Irak'a "Fırat Suyu" uyarısı

22.04.2015 - 22:39 | Son Güncellenme:

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, sınıraşan sular konusunda Türkiye ile Irak arasında yıllardır var olan sorun konusunda çarpıcı bir diyaloğu anlattı.

Türkiyeden Iraka Fırat Suyu uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bugün yapılan görüşmelerde, Türk tarafının Irak'a, "Biz Irak halkını susuz bırakmayız. Ancak Fırat'ın suyunu iyi kullanmıyorsunuz. Suyu iyi kullanın" uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

Irak'ta Maliki yönetiminin görevi bırakmasının ardından Türkiye ile bu ülke arasındaki ilişkiler yeniden düzelmeye başladı. Bunun göstergelerinden birini de Irak Cumhurbaşkanı Masum'un bugün Ankara'ya yaptığı ziyaret oluşturdu. Masum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet davutoğlu ile de görüştü.

Biz tahkime gitmedik
Masum, Ankara'da yaptığı temasların ardından bu akşam da Sheraton Oteli'nde gazetecilerle biraraya geldi. Kuzey Irak petrolünün satışıyla ilgili olarak geçen yıl Irak yönetiminin Türkiye aleyhine tahkime gittiğinin ve bunun hangi aşamada oludğunun sorulması üzerine Masum, "Kürdistan bölgesi ile Bağdat yönetimi arasında şu anda bir ihtilaf sözkonusu değil. Uluslararası mahkeme konusunda şu anda bir başvuru yok. O eski bir dava. Eski hükümet döneminde tahkime gidilmiş olabilir. Benim bilgim yok" dedi.

İlke olarak anlaştık
Masum, yeniden oluşturulan Irak ordusunun eğitimi konusunda Türk subaylarının görev alacak olması konusunda, "Türkiye ile bu konuda ilke olarak anlaştık. Detaylarla ilgili bu aşamada bir şey söyleyemem" diye konuştu.

Fırat'ın suyu
Masum, Ankara'da yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki su sorununun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya, "Su konusu ele alındı. Trük tarafı şu nokta üzerinde durdu. Bize 'Irak halkını susuz bırakmayacağız. Ancak siz de suyu iyi kullanın. Irak'ta Fırat'ın suyu iyi kullanılmıyor. Bırakılan su miktarı konusunu ilgili makamlar konuşacak" yanıtını verdi.

Musul'a operasyon şu anda yok
Masum, IŞİD ile mücadelenin çöl şartları nedeniyle zor olduğunu anlattı. Irak'ta yeni bir ordunun kurulmaya başlandığını dile getiren Masum, ordu teşkilatlanmasına paralel olarak IŞİD ile mücadelenin aşamalı olarak artacağını belirtti. Masum, "Musul'da bu aşamada bir operasyon düşünülmüyor. Daha sonrası için düşünülüyor. Çünkü Musul bir şehir ve nüfusu fazla. Operasyonun da buna göre planlanması gerekir.
Operasyon ileride ne zaman olacak? Şu anda belli değil" diye konuştu.

Orduda bütün gruplar yer alacak
Masum, Irak ordusunun sadece Şii güçlere dayanmayacağını, bu ülkedeki bütün grupların orduda yer alacağını dile getirdi. Masum, Orduda teşkilatlanma bittikten sonra iyi bir aşamaya geçeceğiz. Türkiye ve diğer ülkelerle işbirliği yapıp IŞİD'i bir an önce bitirmek istiyşoruz" dedi.

Türk firmalarına teşekkür
Masum, Irak'ta faaliyet gösteren Türk firmalarına teröre rağmen ülkeden ayrılmamaları nedeniyle teşekkür etti.