Dünya Türkiye’den yayımlandı! Mısır istihbaratından Kudüs baskısı!

Türkiye’den yayımlandı! Mısır istihbaratından Kudüs baskısı!

08.01.2018 - 11:47 | Son Güncellenme:

İstanbul merkezli Mekameleen TV, Mısır istihbaratının ülkedeki ünlü sunuculara yaptığı baskıyı gözler önüne serdi. Yayınlanan ses kayıtlarında, Mısır halkının ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan tartışmalı kararını kabullenmesi için çalışıldığı ortaya çıktı.

Türkiye’den yayımlandı Mısır istihbaratından Kudüs baskısı

Türkiye’den Arapça yayın yapan Mekameleen TV, Mısır yönetiminin ülkedeki ünlü sunuculara yaptığı baskıyı ortaya seren ses kayıtlarını yayımladı. Pazar günü yayımlanan kayıtlarda; Mısır istihbaratının, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan tartışmalı kararını, Mısır halkının kabullenmesi için uğraştığı duyuluyor.

Haberin Devamı

Sürgündeki Mısırlıların yönettiği Mekameleen TV, 2012 yazında düzenlenen demokratik seçimlerle iktidara geldikten yaklaşık 1 yıl sonra darbeyle devrilen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler’e yakın.

İlk New York Times yayımladı

Bu iddia, ilk olarak hafta sonu Amerikan New York Times gazetesinde yayımlanmıştı. New York Times’ın haberinde, BM'deki Kudüs oylaması sırasında Mısır istihbaratının ülkedeki televizyon sunucularını arayarak, "Kamuoyuna açık bir şekilde İsrail'i kınayacağız ama bizce Kudüs meselesi çok önemli değil. İzleyicilerinizi buna ikna edin. Ramallah'ın Kudüs'ten ne farkı var?" dediği iddia edilmişti.

Mısır’dan yalanlama

Gazetenin söz konusu haberinin ardından Mısır Cumhurbaşkanlığına bağlı Basın ve Enformasyon Kurumu yazılı bir açıklama yaparak iddiaları yalanlamıştı:

Haberin Devamı

"Haberde Eşref el-Huli adındaki istihbaratçının televizyonda program yapan 3 sunucu ile görüştüğü iddia edilmektedir. Adı geçen şahıslardan Mufid Fevzi yıllardır program sunmuyor. Saad Hassaseyn’in programı ABD’nin Kudüs’ü 'İsrail’in başkenti' olarak tanıma kararından önce sona ermişti. Yüsra (Mısırlı ünlü artist) ise zaten program sunucusu değildir. Fiilen televizyon programı sunmaya devam eden Azmi Mücahit, Eşref el-Huli adında bir şahsı tanımadığını belirtmiştir. Söz konusu şahsın Mısır istihbaratı elemanı olduğuna dair herhangi bir delile de rastlanmamıştır."

Açıklamada, ABD’nin yardımları kesme tehditlerine rağmen Mısır’ın Kudüs ile ilgili tutumunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) ve BM Genel Kurul’u toplantısında da değişmediği aktarılmıştı.