Ekonomi Türkiye icat çıkarıyor!

Türkiye icat çıkarıyor!

09.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İnovasyon Haftası başladı. Çeşitli alanlarda teknolojiyle fark yaratan isimler gençlerle buluşuyor. Katılımcılar, Türkiye’nin ‘teknoloji açığına’ dikkat çekerek, öğrencilere ‘icat çıkarmak’ için destek veriyor

Türkiye icat çıkarıyor

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Etkinlikte, pek çok alanda teknoloji kullanımıyla fark yaratan, oluşturdukları yenilikler dünyada çığır açan isimler, gençlerle buluşarak, deneyimlerini paylaşıyor. Bu anlamda Bakanlıklar, TİM, özel firmalar ve üniversiteler bünyesinde desteklenen ilkokuldan üniversiteye kadar yaş aralıklarında bulunan öğrenciler, inovatif ürünlerini de sergiliyor.

Haberin Devamı

TİM’in ev sahipliğinde Arçelik, TEB, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Çalık Holding ve Turkcell sponsorluğunda düzenlenen etkinlik üç gün boyunca devam edecek. Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretim ve ihracat odaklı büyüme söyleminin Türkiye’nin ihtiyacını tam olarak tarif etmediğini belirterek, ‘teknoloji açığına’ vurgu yaptı. Bakan Özlü, Türkiye’de sürekli dış ticaret açığı ve cari açığın konuşulduğunu anlatarak, “Bunlar elbette önemli ancak Türkiye’nin asıl meselesi, teknoloji açığıdır” ifadelerini kullandı.

‘Yazılım dili’

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyada “Artık bir küresel dil var, o da yazılım” açıklamasıyla inovasyonun bugün ve gelecekteki önemine vurgu yaptı. Türkiye’yi teknoloji üreten ülke konumuna ve 2023 hedeflerine inovasyona liderlik edecek gençlerin ulaştıracağını belirten Büyükekşi, etkinlik için 140 üniversiteden gelen 2 bin öğrenciye seslendi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, “Gelişmiş ülkelerde inovasyon artık yazılım üzerinden yapılıyor. Yapay zekaya bağlı robotik çözümler veya yazılım uygulamalarının 2025 itibariyle ABD’deki işlerin yüzde 15’ini ele geçireceği söyleniyor. Dünya işsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iş; tasarım, Ar-Ge, marka ve inovasyona liderlik etmektir” diye konuştu. İhracatçıların bu gelişimde paylarının büyük olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Onların girişimci ruhu olmasaydı, bugün ihracat, Türkiye ekonomisinin bu kadar önemli bir parçası olmayacaktı” dedi.

‘Hep uçmayı hayal ettim’

Etkinlikte Flyboard modeli ile devrim yaratan dünya jet-ski şampiyonu Franky Zapata da konuşmacı olarak yer aldı.
‘Zapata Yarış Hikayesi’ başlıklı panelde konuşan Franky Zapata, “Uçmayı hayal ederek flyboard’u hayata geçirdim. Başta Fransa’da küçük ölçekli satışlarımız olur diye düşünmüştüm. Youtube’a koydum ve ertesi sabah 2 bin kişiden sipariş aldım. Kısa sürede dünyaya yayıldı. Beş yıl gibi kısa bir sürede flyboard sporunu ve endüstrisini ortaya çıkardık” dedi. İnovasyonun ilk koşulunun ‘amaç belirlemek’ olduğuna dikkat çeken Zapata, “Bir ürün yaratırken ekibimle beraber, bir şeyi öylesine yapmıyoruz.

Flyboard’u tasarlarken amacımız da uçmaktı. Ben uçmayı hayal ettim ve hayalimin peşinden sonuna kadar gittim. Ana amacımdan hiçbir zaman sapmadım. İnovasyon alanında çalışmak istiyorsanız, parayı bir hedef değil amaç olarak düşünmelisiniz. Önerim, korkmayın, kendinize inanın. Herkes ölür ama herkes yaşamaz. Herkes aksine inanıyor olsa bile siz kendinize inanın. Çok çalışırsanız kesinlikle hedefinize ulaşırsınız” dedi.

En büyük alkış Herr’e geldi

5. Türkiye İnovasyon Haftası’nda en kalabalık izleyici grubu ve en fazla alkışı ‘Biyonik Teknolojinin Yeni Çağı’ konulu bir sunum yapan MIT Media Lab Biyomekatronik Grubu Yöneticisi Hugh Herr aldı. Bir dağcılık kazası sonrası bacaklarının donduğunu söyleyen Herr, kesilen bacaklarının onu yenilikçi fikirlere yönlendirdiğini anlattı. Herr, “Dünyada birçok rahatsızlık teknoloji eksikliğinden dolayı sorunlara yol açıyor. Teknoloji sayesinde tamamen özgürüm. Başka organ ve uzuvlar için de iyileşme mümkün olacak” dedi.

Kazayı geçirdikten sonra kullandığı protezlerden başarılı bir sonuç alamadığını anlatan Herr, “Benim ve diğer insanların ihtiyaçlarından yola çıkarak Extreme Bionics isimli merkezi kurdum. Vücuda nasıl ek hücreler yaratabiliriz, beynin fonksiyonlarını nasıl eksik uzuvlarla beraber çalıştırabiliriz konularını incelemeye başladım” dedi. Geliştirdikleri Bionnex biyonik uzuvlar için 60 milyon dolarlık yatırım yapıldığını anlatan Herr, “Şu anda her bir bacak 50 bin dolara satılıyor ama gelecekte çok daha erişilebilir fiyatlarla sunulacağını düşünüyorum” dedi.

İnsanlığın zaman içinde daha verimli uzuvları satın alarak kullanabileceğini anlatan Herr, “Gelecekte sağlıklı insanlar yeni nesil sentetik motorlar kullanarak gücünü ve hızını artırabilecek. Gelecekte İstanbul ya da Paris sokaklarında dolaşan bu tür kişiler göreceksiniz” dedi.

Haberin Devamı

‘Akıllı baston’la engelleri aşacak

İntel tarafından teknik destek ve mentorluk verilen Darüşşafaka Eğitim Kurumları ve Kocaeli Bilim Merkezi’nde eğitim gören 50 öğrenci de etkinlikte ürünlerini sergiledi. Bu proje kapsamında ‘akıllı baston’ üreten Burak Takuş, bastonun, görme engellilerin yollarında önüne çıkacak herhangi bir engelin 20 cm ila 10 cm arasında algılayıp titreşimle haber verdiğini söyledi. Proje kapsamında Sedat Anık ise ‘hareketi takip eden güvenlik kamerası’ yaptı.

Haberin Devamı

Empati sokağı!

Etkinlikte Reo-Tek firması tarafından tasarlanan ‘empati sokağı’ da katılımcılarla buluştu. Burada ziyaretçiler bir simülasyon yardımıyla yürüme engelli bireylerin tekerlekli sandalyedeyken evleri dışında yaşadıkları zorlukları deneyimledi. TEB’in ‘Re-Play’ alanında ise yine katılımcılar simülasyon oyunları oynama fırsatı buldu.

Sabancı tarafından alana kurulan ‘pedalı çevir telefonunu şarj et’ ünitesi de yoğun ilgi gördü. Burada katılımcılar, 15 dakika pedal çevirerek, 20 W enerji tasarrufu sağladı.

Haberin Devamı

Türkiye icat çıkarıyor

Geleceğin fabrikaları!

İnovasyon Haftası’nın açılışında konuşan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Koç Topluluğu genelinde başlatılan Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında, Arçelik’te dijital dönüşüm farkındalığını artırarak kalıcı bir kültür değişimi sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Ebiçlioğlu, “Önümüzdeki yıl içinde tamamen endüstri 4.0 standartlarına uygun olarak kuracağımız yeni fabrikamız, Arçelik’in ilk model fabrikası olacak. Birbiriyle konuşan, kendi kendine karar veren makinelerin, insanlarla birlikte çalışan akıllı robotların, kalite ve maliyet avantajı sağlayan ileri proses teknolojilerinin kullanıldığı geleceğin fabrikalarını kuracağız” diye konuştu.