Siyaset Türkiye - İsrail ilişkileri bugün resmen normalleşti

Türkiye - İsrail ilişkileri bugün resmen normalleşti

05.12.2016 - 14:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara krizi nedeniyle bozulan ilişkiler, 5 yıl aradan sonra ikinci katip seviyesinden büyükelçi seviyesine bugün itibariyle resmen çıkartıldı.

Türkiye - İsrail ilişkileri bugün resmen normalleşti

İsrail Devleti Büyükelçisi Eitan Na’eh, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, güven mektubunu sundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Devleti Büyükelçisi Eitan Na’eh’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen kabulde, Büyükelçi Eitan Na’eh, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubunu takdim etti.

Güven mektubunun ardından Büyükelçi Eitan Na’eh ve büyükelçilik mensupları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Böylece iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde son adım atılmış oldu

Kriz Mavi Marmara baskını ile başladı

İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler; Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine, 7 Eylül 2011 tarihinde, "ikinci katip" düzeyine düşürüldü. Bu tarihten itibaren İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nde ikinci katip seviyesinin üstündeki bütün diplomatların Türkiye'deki görevleri son buldu. Türkiye'nin diplomatik seviyenin düşürülmesinin yanısıra Gazze'deki ablukanın kaldırılması, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi ve askeri anlaşmaların askıya alınması konularını da içeren kararları da İsrail'e iletildi.

Haberin Devamı

Özür heyeti

ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak özür dilemesinin ardından İsrail ile ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin kapısı açıldı.

Beyoğlu saldırısı

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bu yılbaşından itibaren iki ülke yetkilileri arasında temas yürütülüyordu. 19 Mart'ta İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde terör örgütü IŞİD'in düzenlediği bombalı saldırının ardından cumhurbaşkanları düzeyinde bir iletişim sağlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıda İsrail vatandaşlarının hayatını kaybetmesi nedeniyle İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e yazılı taziye mesajı gönderdi. Bu mesajın ardından Rivlin, Erdoğan'ı telefonla aradı. Erdoğan, ABD gezisi sırasında da, Musevi cemaatinin temsilcileriyle görüştü.

Mutabakat Roma'da sağlandı

Bu temasların ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı'nın Özel Temsilcisi Joseph Ciechanover ve İsrail Milli Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Jacob Nagel'in başkanlıklarındaki Türk ve İsrail heyetleri, 7 Nisan 2016'da Londra'da önemli görüşmeler yaptı. Mutabakata varılan son görüşme ise Roma'da yapıldı. Mutabakat metni 1 Temmuz'da Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Mutabakata ilişkin anlaşma tasarısı, Meclis'te de onaylandı.

Haberin Devamı

Normalleşme tamamlandı

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh, bugün güven mektubunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sundu.
Büyükelçi, güven mektubunun kabülüyle birlikte resmen görevine başladı. Böylece iki ülke arasında 5 yıldır alt seviyede yürütülen ilişkiler normalleşti İlişkiler, ikinci katip seviyesinden yeniden büyükelçi düzeyine çıktı.

Büyükelçi, bugün akşam saatlerinde bir resepsiyon verecek.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi olarak atanan Kemal Ökem de, 12 Aralık'ta İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e güven mektubunu sunarak görevine resmen başlayacak.