Gündem Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

19.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çanakkale destanının 104. yıl dönümü nedeniyle tüm Türkiye şehitlerine koştu. Yurdun dört bir yanında şehitlikleri ziyaret eden vatandaşlar dualar okudu, şehitlerini minnetle andı

Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yıl dönümü nedeniyle tüm yurtta törenler düzenlendi. Türkiye, Çanakkale ruhunu dün yeniden hisseti. Şehitlikler karanfillerle donatıldı. Vatandaşlar, şehitliklere koşarak vefalarını gösterdi, şehit aileleri ise hüzünlü anlar yaşadı.

Haberin Devamı

İSTANBUL: ‘18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü’ dolayısıyla Edirnekapı Şehitliği’nde tören düzenlendi. İstanbul Valiliği tarafından, düzenlenen törende kara, deniz, hava ve polis şehitleri anıldı.

İZMİR: İzmir Kadifekale Şehitliği’nde tören düzenlendi. Vali Erol Ayyıldız, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra törende AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Kani Beko da hazır bulundu. Törenden sonra Vali Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Recep ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, şehit mezarlarına karanfil bıraktı ve şehit aileleriyle yakından ilgilendi.

Haberin Devamı

Nusret’i gezdiler

MERSİN: Mersin’in Tarsus ilçesinde, Çanakkale Savaşları’nda tarihe adını altın harflerle yazdıran Nusret Mayın Gemisi’nin de içinde bulunduğu Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda tören düzenlendi. Törene katılan öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde Çanakkale Şavaşları’nda intikal rotalarına döktüğü mayınlar sayesinde itilaf kuvvetlerinin gemilerini savaş dışına iten ve savaşın kaderini değiştiren kahraman Nusret Mayın Gemisi’ni gezdi.

KONYA: Konya’da Hüyük Makbule Durmuş Akkuş Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası’nın minyatürünü okul bahçesinde 120 metrekarelik alana yaptı. Yaklaşık 5 ay süren çalışmayla, Gelibolu Yarımadası içerisindeki savaş alanları, cephe, mevzi ve diğer önemli noktaların minyatürü oluşturuldu.

Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

KOCAELİ: Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki 60. Yıl Ortaokulu ve Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu’nun öğrencileri, bedenleriyle “Mehmetçiğe Saygı Anıtı” oluşturdu. Dev Türk bayrağı da açan öğrencilerin bu görüntüleri, sosyal medyadan paylaşıldı. Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan görüntü, binlerce kullanıcı tarafından beğenildi.

Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

BURSA: Kentteki bir marketler zinciri, Çanakkale Savaşları’na katılarak şehit ve gazi olan Mehmetçikleri anmak için Ulu Cami önünde etkinlik düzenledi. Camide namaz kılan vatandaşlara, Çanakkale’de askerin tek yemeği olan kırık buğday çorbası dağıtıldı.

Haberin Devamı

ANTALYA: Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’üncü yıldönümü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nde ‘Çanakkale Konseri’ düzenlendi. Belediye personeline yönelik düzenlenen konserde sahne alan ‘Bereginya Korosu’ seslendirdiği türkülerle dinleyenleri duygulandırdı.

Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

Seyit Onbaşı unutulmadı

Çanakkale Savaşları’nda, Rumeli Mecidiye Tabyası’nda sırtlayarak kaldırdığı 276 kilogramlık top mermisiyle savaşın seyrini değiştiren Koca Seyit (Seyit Onbaşı), Balıkesir’in Havran ilçesindeki mezarı başında anıldı. Programda, Seyit Onbaşı’nın kabri başında saygı duruşunda bulunuldu, dua edildi.

Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde, bahçede toplanan ortaokul öğrencileri, “Mehmetçiğe Saygı Anıtı” oluşturdu.

Palandöken’in zirvesinde tipiye yakalandılar

Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü tarafından Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’üncü yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Palandöken’in 3 bin 176 metredeki zirvesine tırmanış gerçekleştirdi. Zirveye yaklaşırken tipiye tutulan ve zor anlar yaşayan kafile dönmek zorunda kaldı. Tırmanışta bazı öğrencilerin saçları ve sakalları buz tuttu.

Haberin Devamı

Türkiye, kahraman şehitleriyle buluştu

Bakan’ın sesinden Çanakkale mesajı

Siyasiler, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü dolayısıyla anma ve kutlama mesajları yayımladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kendisinin kaleme alıp seslendirdiği 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi mesajını sosyal medya hesaplarından paylaştı. Selçuk, paylaşımında şunları kaydetti:

‘Rahmet ve saygıyla’

“Tam da bugün okullarda çocuklarımıza Türkçeyi destanların kalemle yazılmadığını öğrensinler diye; matematiği söz konusu inançsa bazen rakamların önemini yitirebildiğini anlasınlar diye; coğrafyayı her metrekareye bir şehit düştüğünü bilsinler diye; hayat bilgisini her denizin geçilemeyeceğini görsünler diye; yabancı dilleri iki düşman askerinin birbirinin yarasını sarabileceğini hissetsinler diye; tarihi ise 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni unutmasınlar diye anlatıyoruz. Vatan uğruna canını uğurlayanların hatırasına sonsuz rahmet ve saygıyla.”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: O gün Nusret ile zafere yürüyen Mehmetçik kim ise, bugün de dünyanın her yerinde teröre, istilaya, sömürüye karşı, insanî değerleri savunan Mehmetçik odur. Bugün Türkiye için mücadele ederken hayatını bu yüce davaya azık eden şehitlerimiz, birkaç dakika sonra şehit olacağını bile bile sipere girerken bir an korku emaresi göstermeyip düşmanı yok eden Çanakkale kahramanlarının öz evladıdır.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Biz Çanakkale’den sadece bir zaferle dönmedik. Bugün terörle mücadelemizdeki sarsılmaz cesaretimiz ve kararlılığımız, göçü yönetirken kullandığımız merhamet ve vicdanımız, 15 Temmuz gecesi bizi meydanlara indiren vatan aşkımız, 104 yıl önceden bize miras kalan Çanakkale ruhunun eseridir.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, boğazın denizden geçilemeyeceğini çok net bir şekilde ortaya koymuş ve 7 iklimden teşekkül bir ordunun bu vatan toprağına ayak basarak Anadolu’nun evlatlarına meydan okuduğu kara savaşlarının başlamasına sebep olmuştur. Sonuç değişmemiş, Türkün iman ve vatan sevdasıyla dolu yüreği, denizde olduğu gibi karada da düşmanı mağlup etmeyi başarmıştır. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’üncü yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere geçmişimizi var eden ve geleceğimize yol gösteren bütün gazilerimizi ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun: Milletimiz Çanakkale’de iman ve bağımsızlık sevdasını bir kahramanlık destanıyla yedi düvele gösterdi. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklal kahramanlarımızı ve vatan için gözünü bile kırpmadan şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

İbrahim Kalın’dan ağıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter’dan kendi seslendirdiği Çanakkale ağıdı “İnce Osman”ı paylaştı. Kalın, Erol Parlak’ın bestelediği, Erkam Bülbül’ün yönetmenliğini yaptığı 5 dakika 30 saniye süren klibi “Çanakkale şehitlerine ve bütün şühedaya selam, dua ve tazim ile” notuyla paylaştı. ANKARA Milliyet

İngiltere Büyükelçisi: Önemli bir ders oldu

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla Türkçe konuştuğu bir video paylaştı. Türkiye ve Birleşik Krallık’ın cephenin karşı taraflarında bulunduğunu hatırlatan Chilcott, “Ama bu harekat bize uzlaşmanın ne denli değerli olduğunu ve daha iyi bir gelecek için ileriye nasıl gidebileceğimizi gösteren önemli bir ders de oldu” diye konuştu.