Gündem Türkiye kansere 1 yılda 3 milyar dolar harcıyor

Türkiye kansere 1 yılda 3 milyar dolar harcıyor

11.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜBA Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer, Türkiye’de kanser tedavisine yapılan harcamanın yılda 3 milyar dolar olduğunu açıkladı

Türkiye kansere 1 yılda  3 milyar dolar harcıyor

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Kanser Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu’nca gerçekleştirilen, “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ürünlerinin Ruhsatlandırılması” sempozyumunun kapanışında, TÜBA Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Konsey Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer ve TÜBA Gıda ve Beslenme Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Acar, başta kanser olmak üzere, obezite ve diyabet hastalıklarında tamamlayıcı tıp ürünlerinin yaygın şekilde kullanıldığını ve bu konuda bir istismarın yaşandığını bildirdi.

Sempozyumda, ürünlerin Sağlık Bakanlığı mı yoksa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca mı ruhsatlandırılması gerektiği sorusunun da tartışıldığını vurgulayan Acar, “Eğer bir şey sağlıkla, sağlığın korunması ya da hastalığın tedavisiyle ilgili ve ilaç diye tanımlanıyorsa, Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmasının uygun olduğu, eğer gıda diye tanımlanıyorsa onun da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin ya da ruhsat süreçlerinin uygun olduğu görüşüne ulaştım” diye konuştu.

Ar-Ge’ye ihtiyaç var

Prof. Dr. Demirer de dünyada kanser tedavisine yapılan harcamanın yılda 1 trilyon dolar, Türkiye’de ise yılda 3 milyar dolar olduğunu açıkladı. ABD’de yılda 34 milyar doların geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünlerine harcandığını vurgulayan Demirer, “Dünya genelinde kanser hastalarının yüzde 40’ı onkologlarından habersiz bu ilaçları kullanıyor. Hastalar belli bir noktaya geldiklerinde, ‘denize düşen yılana sarılır’ hesabı birçok alternatif aramaya başlıyorlar. Bu ürünler de piyasada var ve kullanıyorlar. Bizim ülkemizde de hastaların yüzde 20-25’i bu ürünleri kullanıyorlar” diye konuştu.
Prof. Dr. Şahin ise sempozyumdan Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç olduğu sonucunun çıktığını aktardı. Tamamlayıcı tıp ürünlerinin saklama koşullarının da önemine değinen Şahin, bu ilaçların eczanelerden, doktora danışılarak alınması gerektiğini bildirdi.