Gündem Türkiye kar altında

Türkiye kar altında

10.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğudan batıya tüm Türkiye yoğun kar yağışının etkisi altında. Kardan birçok bölgede şehirler arası yollar ve çok sayıda köy yolu ulaşıma kapandı, görüş mesafesi düştü, kazalar yaşandı

Türkiye  kar altında

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle ulaşımda büyük sorunlar yaşandı. Kahramanmaraş-Kayseri Karayolu’nda ağır vasıta araçlar yolda kaldı. Çanakkale’de doğum yapmak için hastaneye gidemeyen kadın Ulusal Medikal Kurtarma Ekip’leri yetişti. Kadın yolda doğum yaptı. Son yılların en karlı günlerini geçiren Uludağ ise tatilcilerle doldu.

Haberin Devamı

Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı Bürnük Köyü’ndeki Şirinyazı Göleti kenarındaki konaklama çadırlarında önceki gün 22.00 sıralarında yangın çıktı. Yangını gören çalışanlar itfaiyeye haber verdi. İlçe merkezinden çıkan itfaiye araçları, 16 kilometre uzaklıktaki gölete 1 kilometre kala kara saplandı. Yaklaşık 70 santim kar bulunan bölgede rampadan çıkamayan itfaiye araçlarına iş makineleriyle müdahale edildi. Bu sırada büyüyen yangın, diğer çadırlara da sıçradı. İş makineleriyle çekilerek rampadan çıkarılan itfaiye araçları, 6’ncı çadır yanarken yangın yerine ulaştı.

Balıkçılar hapis

Tekirdağ’da soğuk hava nedeniyle ağları buz tutan balıkçılar, günlerdir ava çıkamıyor. Kentte sıcaklığın sıfırın altında 12 dereceye kadar düşmesi nedeniyle teknelerinin bazı aksamları ve ağları buz tutan balıkçılar, denize açılabilmek için havanın düzelmesini bekliyor. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’ye bağlayan karayolunun Susurluk-Manyas-Bandırma ile Karacabey-Bandırma kısımlarında yoğun kar yağışı nedeniyle görüş mesafesi düştü ve zemin karla kaplandı. Yol çift yönlü olarak ulaşıma kapandı. Bandırma, Susurluk ve Karacabey trafik ekipleri araç geçişlerine izin vermedi.

Haberin Devamı

Zonguldak’ta kar yağışı nedeniyle 72 köy yolu ulaşıma kapandı. Ordu’da 531 mahalle, Giresun’da 6, Sinop’ta 228 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısında da kendini hissettirdi. Kar yağışı nedeniyle Erzincan’da 144, Tunceli’de 4 köy yolu kapandı.

Tokat’ta yoğun kar yağışı nedeniyle D-100 karayolunun Reşadiye-Niksar bölümü ulaşıma kapandı. Kar kalınlığının yaklaşık 50 santimetreye ulaştığı bölgede ekipler çalışmaları güçlükle yürütüyor. Reşadiye ilçesi Çermik Mahallesinde bulunan halı saha da önceki gece çatısında biriken karın ağırlığını taşıyamadı ve çöktü.

Araçlar yolda kaldı

Kahramanmaraş’ın yüksek kesimlerinde etkisini artıran kar, ulaşımda aksaklıklara neden oldu. Kahramanmaraş-Kayseri Karayolu Suçatı, Çağlayan, Tekir Mahallesi ve Bozoğlan mevkisi ile tüneller bölgesinde yoğun kar yağışı nedeniyle ağır araçlarla otomobiller yolda mahsur kaldı.

Haberin Devamı

Uludağ’da kar 2.5 metre

Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’da son yılların en karlı sezonu yaşanırken, haftasonu tatilcilerle doldu. Önceki gece hava sıcaklığının sıfırın altında 17 derece ölçüldüğü Uludağ’da kar kalınlığı 2 metre 60 santime ulaştı. Uludağ-Bursa karayolunun kapanmaması için Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler 24 saat aralıksız olarak çalışıyor.

17 ilde okullar 1 gün tatil edildi

Kar yağışı nedeniyle dün Kocaeli, Bursa, Yalova, Nevşehir, Edirne, Tekirdağ, Kastamonu, Tokat, Kırklareli, Samsun, Amasya, Aksaray, Sakarya, Sivas, Kırşehir, Niğde ve Bolu’da okullar il genelinde tatil edildi. Çanakkale, Zonguldak, Düzce, Yozgat, Balıkesir, Konya, Bilecik, Ordu, Çankırı, Çorum, Isparta, Adıyaman, Sinop, Bartın, Manisa ve Kırıkkale’de ise bazı ilçelerde eğitime ara verildi.

Karbonmonoksit bir can aldı

Bursa’da ısınmak için odun sobasının köz dolu kovasını koyduğu banyoda yıkanmak isteyen 62 yaşındaki Rafiye Karakuzu, karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü.

Kestel ilçesine bağlı Erdoğanköy Mahallesi’nde oturan Rafiye Karakuzu, önceki akşam, odun sobasının kovasını koyarak ısıtmak istediği banyoda yıkanmak istedi. Karakuzu odun közünden çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Evde yalnız yaşadığı öğrenilen Karakuzu’nun cansız bedenini, kendisinden haber alamayınca dün sabah eve gelen gelini tarafından bulundu. (HALİL ÖZÇOBAN Bursa DHA)

Haberin Devamı

İstanbul’daki kar Antalya’ya yaradı

Türkiye genelinde etkisini gösteren kar yağışı, havayolu ulaşımını da aksatırken, Antalya Havalimanı’nda oluşan yolcu yoğunluğu, bu kentteki otelleri doldurdu. Rixos Sungate Genel Müdürü Derya Billur, 56 farklı ülkeden 10 bin yolcuyu bu şekilde ağırladıklarını söyledi.

Kar yağışı nedeniyle Türkiye ve dünya genelinde pek çok uçuş ertelenirken, yolcuların bir durağı da Antalya Havalimanı oldu. İstanbul başta olmak üzere bazı kentlere iniş yapamayan uçaklar, Antalya’ya inmek zorunda kaldı. Antalya’da havaalanında kalan yolcular, civardaki otellere yerleştirildi.

Haberin Devamı

İlkel çadırda yaşam savaşı

Türkiye  kar altında


İsmail Dalkılıç (35), Adana’da köylerde çobanlık yaparak geçimini sağlıyordu. Eşi ve kızıyla çobanlık yaptığı çiftliklerde yaşayan Dalkılıç 4 yıl önce işsiz kaldı. Eşi Fatma (30) ve kızı Ayşe ile sokakta kalan İsmail Dalkılıç, merkez Sarıçam ilçesinde bulunan katı atık arıtma tesisi civarındaki boş arazide çadırda yaşamaya başladı. Sokakta yaşadıkları için kızları Ayşe’yi 8 yaşına gelmesine rağmen hiç okula gönderemeyen aile ağır kış şartlarında hayatta kalmaya çalışıyor.

Fatma Dalkılıç, rahatsızlığı nedeniyle yürümekte dahi zorlandığını anlatırken eşi İsmail Dalkılıç, “Hurda toplayarak aileme bakmaya çalışıyorum. Ama kazandığım para çok az. Hayırsever vatandaşların yardımları ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Evsizlik yüzünden kızım okuyamadı. Başımızı sokacak bir ev ile iş istiyorum” diye konuştu. (SALİH ÜÇTEPE Adana DHA)

Avrupa da kara kışa teslim oldu : 20 ölü

Türkiye  kar altında

Avrupa’nın farklı ülkelerinde görülen dondurucu soğuklar en az 20 kişinin ölmesine neden oldu. Yunan adaları ve İtalya gibi ülkeler bile beyaza büründü. Yunanistan’da sıcaklık -15 °C’ye düşerken, ülkenin kuzeyinde Afgan bir göçmenin soğuktan öldüğü, yolların kapandığı bildirildi.

İtalya’nın başkenti Roma ve Venedik’i de kar fırtınası ve rüzgâr esir aldı. Meydanlardaki su havuzları buz tuttu. İtalya’da deniz ulaşımı durdurulurken, okullar kapatıldı. Ülkede 7 kişi hayatını kaybetti. Polonya’da soğuklar 10 kişinin ölümüne neden oldu. Çek yetkililer, başkent Prag’da bu kışın en soğuk gecesini yaşadıklarını ve üç kişinin soğuk nedeniyle öldüğünü belirtti. Bulgaristan’ın güneyinde de, dondurucu hava şartları nedeniyle iki Iraklı göçmen ölü bulundu.

Macaristan’da soğuk hava dalgası hayatı olumsuz etkilerken son dönemde 80 kişi aşırı soğuklar nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede etkili olan soğuk hava 1985 yılında ölçülen eksi 26,5 derece soğuk rekorunu geçti. Hava sıcaklığı 8 Ocak gecesi Peşte bölgesinde eksi 28,1 dereceyi görerek yeni bir rekora imza attı.

ABD’nin kuzeydoğusunda da gittikçe yayılan kar fırtınası sebebiyle yüzlerce trafik kazası meydana geldi, 3 binden fazla uçuş iptal edilirken, ülkede bir diğer başlıca sorun ise elektrik kesintisi.