Gündem Türkiye, Kudüs için ayakta

Türkiye, Kudüs için ayakta

09.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararı, İstanbul’da binlerce kişinin katıldığı gösterilerle protesto edildi. Sabah namazında Eyüp Sultan Camii’nde başlayan tepki gösterileri, cuma namazından sonra tüm kentte yoğunlaştı

Türkiye, Kudüs için ayakta

ABD Başkanı Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması İstanbul’da binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. İstanbul’daki protesto gösterilerinin merkezi Fatih’ti. İHH İnsani Yardım Vakfı ile Memur-Sen’in çağrısıyla Fatih Camii’nde toplanan grup, cuma namazının ardından ellerinde Türkiye ve Filistin bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Saraçhane Parkı’na kadar yürüyen binlerce kişi, ‘Katil İsrail’, ‘Müslüman uyuma Kudüs’e sahip çık’, ‘Kudüs bizimdir bizim kalacak’ sloganları atarak tekbir getirdi.
İHH Başkan Bülent Yıldırım, “Kudüs bizim kutsalımızdır. Yıllardır bu böyle, böyle de kalmaya devam edecek. 6 milyonluk İsrail 15 milyona kafa tutmaya çalışıyor. Biz tükürüğümüzle boğarız seni. ABD Başkanı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Protesto süresince polis Fatih Camii ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri aldı. Polis helikopteri de havadan denetim yaptı.
Bazı kadınlar ağladı
Karar, Eyüp Sultan Camii’nde kılınan sabah namazının ardından protesto edildi. Daha sonra cuma namazının ardından kalabalık bir grup, Eyüp Meydanı’nda toplanarak kararı protesto etti. Protestoya katılan bazı kadınların ağladığı görüldü. Ak Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, Ak Parti İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Taha Ayhan’ın da arasında olduğu gruba 70’e yakın sivil toplum kuruluşu destek verdi. Bürge, kararı kınadıklarını dile getirerek, “Bu siyasi parti meselesi değil, tüm Müslümanların meselesidir. Amerika’nın bu sözü yerde kalacaktır” dedi.
Siyaseti de birleştirdi
Kudüs protestolarının bir diğer adresi ise İstinye’deki ABD İstanbul Başkonsolosluğu’ydu. Sarıyer’deki Kurşunlu Camisi’nde cuma namazı kılan vatandaşlardan bir grup, “Kudüs’e Selam Direnişe Devam”, “Katil İsrail, işbirlikçi ABD” şeklinde sloganlar atarak başkonsolosluğa yürüdü.
Göstericiler, “Mescid-i Aksa kutsalımızdır, Kudüs şerefimizdir” yazılı pankart ile “Kudüs namustur”, “Kudüs kırmızı çizgimizdir” yazılı dövizler taşıdı. Vatandaşlar, sık sık tekbirler getirerek, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atarken, polis ekipleri başkonsolosluk çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Öte yandan Sancaktepe, Çekmeköy, Beykoz, Şişli,Esenyurt ve Silivri’de de İsrail ve ABD’yi protesto gösterileri düzenlendi.

‘Şehitler Makamı’nda ABD ve İsrail’e kınama

ABD’nin Kudüs kararı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki Şehitler Makamı’nda da protesto edildi. Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları bulunan dernek üyeleri ile gaziler, “Kudüs sen bizim onurumuzsun” , “Yıkılasın İsrail! Enkazını göreyim! Sana ülke diyenin, yüzüne tüküreyim”, “15 Temmuz gazilerinden Kudüs direnişine selam” ve “Bizim için vatan ne ise Kudüs de odur. Vatana nasıl sahip çıktıysak Kudüs’e de öyle sahip çıkarız” yazılı dövizler taşıdılar.