Geri Dön
Türkiye Kupası'nı ilk kazanan takım hangisidir? Türkiye Kupası tarihçesi

Türkiye Kupası'nı ilk kazanan takım hangisidir? Türkiye Kupası tarihçesi

Süper Lig'in ardından Türkiye'nin ikinci kupası olan Türkiye Kupası 1962-1963 sezonundan beri düzenleniyor. Peki Türkiye Kupası'nı ilk kazanan takım hangisidir? Türkiye Kupası tarihçesi...

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Türkiye Kupası, Türkiye'deki bütün profesyonel lig takımlarının katılabildiği tek kupa. Farklı liglerdeki takımların karşı karşıya gelmesine olanak tanıyan 'Kupa 2', ilk defa 1962-1963 sezonunda düzenlendi ve o sezondan beri her sene oynanmaya devam etti. Kupanın 1963 yılındaki ilk finalistleri Galatasaray ve Fenerbahçe'ydi. İki maç olarak oynanan finalde Fenerbahçe'yi her iki maçta da 2-1 yenen Galatasaray, Türkiye Kupası'nı ilk kazanan takımı oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Kupası tarihçesi

Türkiye Kupası'nın ilk şampiyonu olan Galatasaray, kupanın düzenlendiği ilk 4 sezonu şampiyon olarak tamamladı. Dört finalin ikisinde Fenerbahçe'yi, birinde Beşiktaş'ı ve birinde Altay'ı yendi.

Galatasaray'ın şampiyonluk serisinin ardından, 1966-1967 sezonunda kupa finalinde İzmir derbisi oynandı. Altay ve Göztepe arasında tek maç şeklinde oynanan final maçı 2-2 bitti. O dönem yapılan şampiyonu para atışıyla belirleme uygulaması neticesinde şampiyon Altay oldu. Kupayı para atışıyla kaybeden Göztepe ise, sonraki iki sezon üst üste kupayı müzesine götürme başarısı gösterdi.

Türkiye Kupası'nı 1963 yılından 2019 yılına dek 15 farklı takım kazandı. Galatasaray 18, Beşiktaş 9, Trabzonspor 8, Fenerbahçe 6, Altay, MKE Ankaragücü, Göztepe, Gençlerbirliği ve Kocaelispor ikişer, Eskişehirspor, Bursaspor, Sakaryaspor, Kayserispor, Atiker Konyaspor ve Akhisarspor da birer kez kupayı müzesine götürdü.

Haberin Devamı

Türkiye Kupası'nda en çok final oynayan takımlar

Dört büyükler haricinde en çok final oynayan takımlar Altay (7), Bursaspor (6), Ankaragücü (5), Gençlerbirliği (5), Eskişehirspor (4), Göztepe (3) ve Kocaelispor (2).

Benzer İçerikler