Gündem Türkiye’nin 3’te 1’i obez

Türkiye’nin 3’te 1’i obez

30.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin obez olduğunu belirten Bakan Akdağ, “Bu durumda olan dünyada 10 ülke ancak var. Biz de o 10 ülke içine girdik. Kötü 10’dayız” diye konuştu

Türkiye’nin 3’te 1’i obez

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obezite konusunda Türkiye’nin dünyadaki yerine ilişkin değerlendirmede bulundu. “Maalesef durumumuz çok kötü” diyen Akdağ, “Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obez. 3’te 1’i kilo fazlası, 3’te 1’i de normal. Bu durumda dünyada kaç ülke var derseniz? 10 ülke ancak var. Biz de o 10 ülke içine girdik. Kötü 10’dayız. Türkiye’nin sağlıkla ilgili geleceğini konuşacaksak, en önemli konuşacağımız üç husus var, hareketsizlik, şişmanlık ve sigara... Bunun yanına alkolü ekleyebiliriz. Türk nüfusunun düzenli biçimde hareket eden oranı yüzde 20’nin altında. Finlandiya’da bu, yüzde 80’in üzerinde” dedi.

Akdağ, yerli ilaç sanayinin teşvik edilmesi kararı sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin, eşdeğer ilacı üretilmiş bir formülün Türkiye’de üretilenlerinin özellikle SGK tarafından satın alınması üzerindeki çalışmaların hemen hemen sonuna gelindiğini belirtti.

‘Para bizde kalacak’

SGK’nın tercih ettiği ilacı listeye alma gibi bir hakkı bulunduğunu anlatan Akdağ, “Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye’de eğer eşdeğer bir ilaç varsa yurt dışından ithal edilen firmalara şunu söylüyor, ‘getirin siz de ilacınızı Türkiye’de üretin, ürettirin, sizden de satın alalım’. Aksi halde satın almayacağız. Türkiye’de üretileni satın alacağız. Çünkü kalite açısından Türkiye’de üretilenin yurt dışından gelenden eksiği yok, fazlası var. O zaman ne diye paramızı dışarıya verelim? Başlangıçta 600-700 milyon lirayla muhtemel başlayacak. Çünkü piyasada bir ilaç darlığının da olmaması lazım. Muhtemelen 2 milyar liraya kadar çıkabilir. Yani yurt dışına verdiğimiz bu parayı ödemeyeceğiz. Bu para Türkiye’de kalacak” diye konuştu.

Tıbbi cihazların Türkiye’de yapılması konusuna da değinen Akdağ, “Cazibe Merkezleri Programının uygulanacağı 23 il başta olmak üzere yerine göre satın alma garantileri vererek tıbbi cihazların da Türkiye’de üretilenlerini daha büyük oranda kullanacağımız bir döneme geçiyoruz. Örneklerini inşallah 2017’de göreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gıda paketlerine ‘kalori’ uyarısı

Gıda paketlerine de uyarı koymak gerektiğini bildiren Akdağ, “Gıdanın kalorisini büyüteçle göreceğiniz bir yazıyla yazmanız yetmez. Biz gıda paketlerinin üzerine mesela renk uyarıları koyabiliriz, kırmızı, yeşil, sarı... Kırmızı ‘yüksek kalori var, dikkat’ anlamına gelecek” diye konuştu. Gıdanın reklam ağırlığı içinde önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Akdağ, “Evet reklam yapılabilir ama biz de Bakanlık olarak oraya bir uyarı koymak istiyoruz. Biz de ‘Tamam ürün çok lezzetlidir, reklam onu bize anlatıyor ama bunu aşırı tüketirseniz sağlığınıza zarar verir’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Akdağ, obeziteyle mücadelede Sağlık Bakanlığı ile ilgili diğer bakanlıkların, reklamcılık, medya sektörü ve RTÜK’ün beraber çalışması gerektiğini belirtti.

Yazarlar