Ekonomi Türkiye'nin beklediği not artışı geldi

Türkiye'nin beklediği not artışı geldi

05.11.2012 - 12:52 | Son Güncellenme:

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BB ’dan yatırım yapılabilir seviye olan BBB-’ye yükseltti.Kredi notu görünümü ise "durağan" olarak açıklandı. Türkiye'nin kredi notu 1994 yılından bu yana ilk defa yatırım yapılabilir seviyeye çıktı.

Türkiyenin beklediği not artışı geldi

Fitch Ratings Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden notunu (IDR) yatırım yapılabilir düzeye yani, BB+’dan BBB- ‘ye yükseltti. Fitch Türkiye’nin yerli para cinsinden uzun vadeli notunu ise BB+’dan BB’ye çıkardı.

Uzun vadeli not görünümünü “İstikrarlı” olarak eden Fitch, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kısa vadeli notunu ise B’den F3’e yükseltti. Ülkedeki firmaların kredi notunu anlamına gelen Country Ceiling notu ise BBB-‘den BBB’ye çıkarıldı. Country Ceiling notu o ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu aşamıyor.

Haberin Devamı

DERECELENDİRME GEREKÇESİ

Fitch’ten yapılan açıklamaya göre kredi notunun yatırım yapılabilir dereceye çıkarılması, ekonomi yumuşak inişe yönelirken; ılımlı ve azalan bir kamu borç yükünü, güçlü bankacılık sistemini, olumlu orta vadeli büyüme beklentilerini ve görece varlıklı ve çeşitlilik sahibi bir ekonomi dahil bir kredi genişlemesini destekleyen, kısa vadeli makro finansal risklerdeki rahatlamanın bileşimini yansıtıyor.

Fitch Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda olduğuna inandığını açıkladı. Türkiye’nin cari işlemler açığını daralttığını, enflasyonu 2011’deki aşırı ısınmadan sonra düşürdüğünü belirten Fitch, GSYİH’nin 2012’deki yüzde 3’lük düzeyden, 2013’te yüzde 3.8’e yükseleceğini, 2014’te ise yüzde 4.5’a çıkacağını öngördü. İşsizlik 11 yılın en düşük rakamlarına gelirken böylesi bir dengelemeyi, güçlü ticaret performansıyla, ekonomik durgunluk olmadan başarmanın gelişmiş bir ekonomik esneklik ve dayanıklılığa işaret eden Fitch şunları kaydetti: “Fitch ekonominin benzer yatırım derecesine sahip olanlardan daha oynak kalacağını beklemekte ancak ülke kredi değerliliğinin şoklara karşı daha esnek hale geleceğine inanmaktadır. Bazı konularda bir dış finansman şoku ve ekonomik durgunluk olasıdır. Ancak ajans ülkenin güçlü ülke, banka ve hanehalkı bilançolarna inanmakta ve ekonomik ve döviz kuru esnekliğinin, daha büyük bir finansal krize genişleyecek şoklara karşı önemli tampon oluşturduğuna inanmaktadır.”

Haberin Devamı

100 MİLYAR DOLAR GELİR

OYAK Yatırım Makro Ekonomik Araştırmalar'ın yayınladığı analize göre Türkiye'nin not arttırımı olmaması durumunda 65 milyar dolar yabancı sermaye çekebilecekken, not arttırımıyla birlikte 2013-2023 yılları arasında yıllık ortamalama 75 milyar dolar fon girişi sağlayabilecek. Bu da 10 yılda 100 milyar dolar civarında ekstra sermaye girişi anlamına geliyor.

VOB TARİHİ ZİRVEDE

Fitch’in not kararının ardından Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda (VOB) 2012 Aralık vadeli endeks kontratı tarihi zirvesi olan 93 bin puanı gördü.

Fitch’in açıklamalarının ardından 93.000’e kadar yükselen endeks kontratı şu dakikalarda 92.200 - 92.300 seviyelerinde dengelendi.

Haberin Devamı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi ise, önceki ikinci seans kapanışına göre 390,29 puan artarak günün ilk yarısını 71.812,90 puandan tamamladı.


FAİZ VE DÖVİZ GERİLEDİ

Kararın ardından tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,98 seviyelerinden yüzde 6,80’e kadar geriledi. Bankalararası piyasada dolar 1,7816 liraya, Avro ise 2,2795 liraya kadar geriledi.

Şu dakikalarda bankalararası piyasada doların 1,7860, Avro’nun ise 2,2865 seviyelerinde dengelendiği görülüyor.

BABACAN: GECİKMİŞ KARAR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch tarafından alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar olduğunu belirtti. Babacan, "Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ediyoruz" dedi.

Babacan, ekonomi alanında attıkları doğru adımlar sayesinde Türkiye’nin uluslararası piyasa göstergelerinin uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunduğunu, bu kararın, piyasa göstergeleri ile Türkiye’nin kredi notu arasındaki farkı bir miktar azalttığını belirtti. Babacan, Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki güven göstergelerinin daha da yüksek kredi notlarına işaret ettiğini kaydetti.

Türkiye’nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası sermaye piyasalarına erişiminde yeni bir dönemin başlangıcı olmasının beklendiğini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ettiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

ŞİMŞEK: BÜYÜME PERFORMANSIMIZI ARTIRACAK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini belirterek, “Kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi büyüme tahminlerimizi destekleyecek, hatta büyüme performansımızı artıracaktır” dedi.

Şimşek yaptığı yazılı açıklamada, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiğini belirterek, “Böylece, kredi notumuz, 20 yıldan bu yana tekrar yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş oldu. 90’lı yalların Türkiye ekonomisine getirdiği tahribat kredi notumuza yansımıştı; ancak Ak Parti Hükümetleri döneminde sağlanan siyesi ve makroekonomik istikrar sayesinde ekonomimiz yeniden yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş oldu” dedi.

Kredi notundaki bu revizyonun risk algısına olumlu yönde yansıyacağını vurgulayan Şimşek, "Kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması ayrıca Türkiye’ye giren küresel sermayeye de arttıracaktır” ifadesi kullandı.

Haberin Devamı

ÇAĞLAYAN: GEÇ KALMIŞ BİR HAKKIN TECELLİSİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, not artışını “Geç kalmış bir hakkın teslimi ve tescilidir” dedi.

Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, “Kredi derecelendirme kurumu Fitch’in yaptığı not artırırımı geç kalmış bir hakkın teslimi ve tescilidir. Türkiye çevresindeki risklere rağmen, istikrarlı ve güvenli bir ekonomiye sahiptir. En büyük ihracat pazarımız olan AB’ye ihracatımız azalmasına rağmen yılın ilk 9 ayında ihracatımız yüzde 13.7 oranında arttı. Bu da Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunun işaretedir” ifadelerini kullandı.

Not artırımı ile Hindistan, Hırvatistan, Endonezya ile aynı nota sahip olunduğunu belirten Çağlayan şöyle devam etti: “Yapılır yatırım yapılabilir ülke statüsü için önemli. Yapılan bu not artırımı ile böylece uzun vadede daha fazla yatırım çekeceğiz. Bu not artırımı ile kaynak girişi artacaktır. Kaynak girişinin, krediye dönüşmesi önemli. Bunun içinde yeni teşvik sistemimiz yabancı yatırımlar için çok uygun bir ortam sunuyor. Yapılan bu artırım, Türkiye ekonomisinin istikrarının geç de olsa teyit edilmesi sevindirici olsa da, yaşanan gecikmenin geride kalan yılların da farkındayız. Fakat bu not da bizim için yeterli değil. Bulgaristan, Letonya, İzlanda da bu not seviyesinde. Türkiye sadece bu ülkelerden değil, A kademesindeki ülkelerden de iyi durumda. Kredi derecelendirme kuruluşlarının zedelenen itibarlarını yeniden kazanmaları gerekiyor. Bundan sonraki dönemde daha hızlı ve objektif değerlendirme yapmalarını bekliyoruz. Sadece bizim Çin değil, bunlar başka ülkeler için de geçerli. Bu not artırımının diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına da yol göstereceğini umuyorum.