Eskişehir TÜRKİYE’NİN BÜTÜN KUŞKONMAZ İHTİYACINI KARŞILIYOR

TÜRKİYE’NİN BÜTÜN KUŞKONMAZ İHTİYACINI KARŞILIYOR

29.07.2015 - 11:31 | Son Güncellenme:

.

TÜRKİYE’NİN BÜTÜN KUŞKONMAZ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde 10 yıl önce hobi olarak “Kuşkonmaz” üretimine başlayan Murat Şenbuz, şuan 350 dönümlük alanda yaptığı üretim ile ülkenin iç piyasasındaki bütün ihtiyacı karşılıyor.
Mikroklima özelliği ile İç Anadolu Bölgesi’nde Akdeniz iklimi yaşanan Sarıcakaya ilçesinde 10 yıl önce hobi olarak kuşkonmaz üretmeye başlayan Murat Şenbuz, 350 dönümlük alanda yılda yaklaşık 60 ton kuşkonmaz üretiyor. Türkiye’de ticari amaçla sadece Sarıcakaya’da yetiştirilen kuşkonmaz, Anadolu kökenli olmasına rağmen Avrupa ve Amerika’da daha sık tüketiliyor.
YILDA 60 TON ÜRETİLİYOR
Halk arasında "Eneç”, “Sarmaşık” ya da “Tilki Kuyruğu" olarak bilinen, Fransa’da ise “Sosyete Pırasası”, ya da “Zengin Pırasası” olarak adlandırılan kuşkonmaz ile ilgili olarak bilgi veren Şenbuz, daha fazla üretim ile bu sebzeyi Türk sofralarında daha sık tüketilmesini istediğini belirtti. Üretimleri hakkında konuşan Şenbuz, “Kuşkonmaz ve beyaz hindiba üretiyoruz. Plantasyonumuzu genişletmeye çalışıyoruz. 350 dönüm civarında bir alanımız mevcut. Kuşkonmaz Anadolu kökenli bir bitki olmasına rağmen Avrupa ve Amerika’da tüketiliyor. Vücutta kanı temizliyor, ödemi atıyor, beyin hücrelerini yenileyen tek sebze olduğu biliniyor. 10 yıldır kuşkonmaz üretiyoruz ve hobi olarak başlanan işte 350 dönüme ulaştık. Sarıcakaya ilçesi, iklimi itibariyle kuşkonmazın üretimine çok uygun bir mikroklima özeliğine sahip olan bir yer. Şuanda yıllık 50-60 ton gibi bir üretimimiz var. Ancak bu Türkiye için çok yetersiz” ifadelerini kullandı.
12 YIL KÖKTEKİ ÖMRÜNÜ DEVAM ETTİRİYOR
Kuşkonmazın faydalarından söz eden Şenbuz, “Çok faydalı bir sebze olduğu için insanlar tarafından tercih ediliyor. Yüzde 90’ı sudan oluşuyor. Folik asidi çok yüksek olan bir sebze. Bu yıl ekilen ürünü ancak 3-4 yıl sonra almaya başlıyorsunuz ve 10-12 yıl boyunca ekonomik ömrünü devam ettiren bir sebze” dedi.
“KUŞKONMAZI ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”
Kuşkonmazın tanınırlığını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Murat Şenbuz, şöyle devam etti:
“Kuşkonmazın tek üreticisi biziz. İstiyoruz ki ekonomik ömrü yüksek olan bu ürünü ilçemize ve ülkemize kazandıralım. Şuanda kuşkonmazın pazarda satış fiyatı kilogram başına 40-45 TL. bu fiyat 60 TL’ye kadar çıkabiliyor. İnsanlar 50 kuruşa 1 TL’ye domates, salatalık gibi konvansiyonel ürünlerin yanı sıra böyle ürünleri de hem üretsinler, hem insanlarımız tüketsinler hem de ekonomiye değer kazandırılsın istiyoruz.”
KUŞKONMAZIN TARİHİ
Şenbuz, kuşkonmazın tarihi ile ilgili olarak ise, “Kuşkonmaz Anadolu ve Ortadoğu’da bundan 2500 yıl önce eski hiyeroglif yazılarda dahi bahsediliyor. Bir özeliği de afrodizyak olması. Bu sebeple tıpta bazı hastalıkların tedavi edilmesine yönelik de kullanılmış” diye konuştu.
ZAYIFLAMA İÇİN KUŞKONMAZ ÖNERİLİYOR
Kuşkonmazı çzellikle kadınların zayıflama ve kilo kontrolünde kullanması gerektiğini ve yıllardan beri bu sebzenin Ege ve Akdeniz’deki dağlarda yetiştiğini aktaran Şenbuz, “Ege ve Akdeniz dağlarında kuşkonmaz vahşi olarak yetiştiriliyor. Yüzyıllardır oralarda yumurta ile tüketiliyor. Ancak biz ıslah edilmiş ve kültür tarımına uygun tohumlarını yetiştirerek üretip satışını gerçekleştiriyoruz. Kuşkonmaz aynı zamanda kadınların kilo kontrolü ve zayıflamayla alakalı çok tüketmeleri gereken bir besin. Hem mineral bakımından çok zengin, hem de yüzde 90 su içerdiği ve lifli bir yapısı olduğu için de tok tutuyor” ifadelerine yer verdi.
KUŞKONMAZ İLÇENİN GURUR KAYNAĞI
Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler ise, ilçedeki toprağın sebze üretiminde çok verimli olduğunu dile getirerek, "Kuşkonmaz çok elit bir ürün Avrupa’da kraliyet sofralarına giren bir ürün. Bu ürünün ilçemizde yetiştirilmesi bize gurur kaynağı oldu" şeklinde konuştu.