İstanbul TÜRKİYE'NİN EN İTİBARLI MARKALARI BELİRLENDİ

TÜRKİYE'NİN EN İTİBARLI MARKALARI BELİRLENDİ

13.03.2014 - 14:11 | Son Güncellenme:

.

TÜRKİYENİN EN İTİBARLI MARKALARI BELİRLENDİ

Türkiye’nin en itibarlı üç firması Koç Holding, Sabancı Holding ve Arçelik oldu.
Türkiye İtibar Endeksi’nin (TİE), 2011, 2012 ve 2013 yılı araştırmalarında, üç yıl üst üste araştırmanın radarına giren kurum ve markalara İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü’nde düzenlenen toplantıda TİE Başarı Belgeleri verildi. Türkiye İtibar Endeksi 2013 sonuçlarına göre, Koç Holding 5.378 puan, Sabancı Holding 5.211 puan ve Arçelik 4.116 puan ile Türkiye’nin en itibarlı üç firması oldu.
Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, “Kuşkusuz 2013, ülkemiz için birçok gelişmenin yaşandığı bir yıl olmuştur. 2013 yılı ile 2014 yılı arasındaki karşılaştırma, şirketlerin bu değişiklileri itibarları açısından nasıl yönettiklerinin bir ölçütü olarak değerlendirilebilir. Sektörel itibar puanlarına bakıldığında gıda sektörünün 2013 yılında TİE puanı en yüksek sektör olduğu ortaya çıkmaktadır. En düşük puana sahip sektör ise eğitim (Üniversiteler) olmuştur. Algı faktörlerini ele aldığımızda ‘dürüstlük ve şeffaflığın‘, geçen yıl olduğu gibi, kamuoyu nezdinde, en önemli kriter olarak ortaya çıkması da, itibara giden yolda, şeffaf davranmanın değerinin altını bir kere daha çiziyor’’ dedi.
TİE çalışmasının 3.yılını tamamladıklarını belirten Ekren, “Üniversitemizin akademik desteği ve denetimiyle gerçekleştirilen TİE çalışmasında üçüncü yılı da tamamladık. Endeks çalışmaları, hem akademi dünyası, hem de özel sektör için önemli çalışmalar ve biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
SPONSORSUZ, TARAFSIZ, AKADEMİK ARAŞTIRMA
"Merak ettiğiniz soruları, sponsorsuz, tarafsız, akademik olarak kontrol edilmiş bir araştırmaya dayanarak bulacaksınız" diyen XSIGHTS Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn, “Şirketler Türkiye İtibar Endeksi raporundan bu yıl da çok faydalanacaklar. Bu yıl endeks üzerinde yaptığımız çalışmaların, endeksi daha da derinleştirdiğini düşünüyorum. Öncelikle ‘Şirketiniz itibar radarına girmiş mi?’, ‘Sektörünüzdeki sıranız kaç?’, ‘Sizi en itibarlı şirket olarak algılayan kişiler Türkiye’nin neresinde?’, ‘Rakiplerinize göre neredesiniz?’, ‘Sektörünüzde hangi algı faktörleri fark yaratacak?’ gibi hep merak ettiğimiz soruları, sponsorsuz, tarafsız, akademik olarak kontrol edilmiş bir araştırmaya dayanarak bulacaksınız. Türkiye İtibar Endeksi raporunu tüm iletişim ve pazarlama profesyonelleri çok ilginç ve faydalı bulacak” diye konuştu.
“Endeks, İtibarın Doğru Anlaşılmasında Önemli Bir Parametre’’
Türkiye İtibar Endeksi’nin kendi alanında akademik denetime tutulan ilk ve tek araştırma olduğuna dikkati çeken endeksi ülkemize kazandıran İtibar Atölyesi’nin Başkanı Ertan Acar şunları söyledi:
“Bu yönü ile TİE’nin sonuçlarının şeffaflığı, her türlü müdahale ve yönlendirmeye kapalı bir biçimde gerçekleştirilmesinin teminatı İstanbul Ticaret Üniversitesi ve üniversitenin İstatistik Bölümü’dür. Ülkemizin gerek bölgesinde gerekse dünya çapında etkin bir rol üstlenmesi, ekonomik göstergelerin dünyanın pek çok gelişmiş ülkesine bile parmak ısırtmaya başlaması ile birlikte kurumsal itibar yönetimi konusu iletişim dünyamızın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Bu yönü ile Türkiye İtibar Endeksi, itibar yönetimi kavramının doğru anlaşılması ve kurumların iş süreçlerine doğru bir biçimde yerleşmesi için önemli bir parametre, kurumların gelecek vizyonunu oluşturmasında bir navigasyon aracı görevi üstleniyor.”
İtibar yönetiminin stratejik önemine dikkat çeken üniversitenin İtibar ve Derecelendirme Uygulama- Araştırma Müdürü Yard. Doç. Dr. Ferhan Benli de, ilk defa Türkiye’de tarafından kurumsallaştırılan bir İtibar ölçüm merkezinin kurumsal itibarin ölçülebilinir ve yönetilebilinir bir stratejik parametre konumuna getirilmesinden gurur duyduklarını ifade etti.
Türkiye İtibar Endeksi’nin hem saha çalışmalarının hem de ölçüm modelinin İstanbul Ticaret Üniversitesi İstatistik Bölümü Başkanlığı tarafından adım adım denetlendiğini belirten Benli, “Kurum ve markalar için günümüzde ‘Hangi yönetim ve pazarlama stratejisi bizi paydaşlarımızın gözünde en itibarlı seviyeye taşır’ diye sorma anının geldiği bir piyasa döneminden geçmekteyiz. Bunu operasyonel hale getirmenin ise ayrı bir stratejik düşünce ve boyutu olduğu hiç şüpheye maruz bırakılmayacak bir konu. Ancak bu yönü ile bu soru, iş, marketing stratejistleri ve akademik dünyanın uzun süre gündeminde kalacak. Endeks sonuçları bize itibarın sadece sınırsız sermaye özelliği göstermekte kalmayıp, bu sınırsız sermayeye ulaşmanın globalleşmeden de geçtiğini göstermektedir. Türk halkı bizim can damarımızı oluşturan yerel şirketlerimizin ekonomiye olan katkılarını bir veri olarak algılayıp bu ülkeye hizmet eden firmalarımızın global platformlarda da aynı başarıları göstermelerini bir başarı kriteri olarak şart koşmaktadır” dedi.
TİE başarı belgesi almaya hak kazanan ve İtibarın süper ligine giren markalar ise şöyle açıklandı:
A101, Abdi İbrahim, Acıbadem Hastanesi, Adidas, Adil Işık, Ağaoğlu, Akbank, Aksa Enerji, Alarko Holding, Algida, Apple, Aras Kargo, Arçelik, Ariston, Aroma, Arzum, Asustek, Audı, Avea, Aygaz, Aytaç, Banvit, Beko, Bellona, Beymen, Bim, Bimeks, Bmw, Borusan Holding, Bosch, Boyner, BP Petrolleri, Burger King, CarrefourSA, Casper, Cevahir Holding, Coca-Cola, Colins, Collezione, Çaykur, Çetinkaya, Çukurova Holding, Damat, Danone, Defacto, Demirören Şirketler Grubu, DenizBank, Diesel, Dimes, Doğan Holding, Doğuş Çay, Doğuş Holding, Dumankaya, Eczacıbaşı Holding, Ekici Peynir, Enka İnşaat, Erikli Su, Eti Şirketler Grubu, Fenerbahçe Spor Kulübü, Fırat Plastik, Fiat, Fiba Holding, Finansbank, Ford, Galatasaray Spor Kulübü, Garanti Bankası, Grundig Türkiye, Gürallar, Türkiye Halk Bankası, Hayat Kimya Sanayi, Honda Türkiye, Hewlett-Packard, Hyundai, İhlas Holding, Ing Bank, ipekyol, İpragaz, İstikbal Mobilya, Türkiye İş Bankası, Keskinoğlu, Kiğılı, Kiler, Kipa, Koç Holding, Komili Yağ Sanayi, Koton, LC Waikiki, Levı Strauss & Co, LG, LTB, Makro Market, Mango, Mavi, Media Markt, Mercedes, Merinos Mobilya, Metro Turizm, Microsoft, Migros, Nestlé, NIKE, Nokia, Nurol Holding, Opel, Opet, Özdilek, Panasonic, PepsiCo, Petrol Ofisi, Peugeot, Philip Morris, Philips, Pınar Süt, Profilo, PTT, Puma, Real, Renault, Rodi, Sabancı Holding, Samsung, Sanko Holding, Sarar, Sek, Shell, Siemens, Sony, Sütaş, Şok, Tamek, TEB, Tansaş, Tat, TEDAŞ, Tekfen Holding, Tepe İnşaat, THY, Tofaş, TOKİ, Toprak Holding, Toshiba, Toyota, Turkcell, Türkiye Petrol Rafinerileri, Türk Telekom, Ulusoy Holding, Ülker, Türkiye Vakıflar Bankası, Vakko, Vatan Bilgisayar, Vestel, Vodafone, Volkswagen, Yapı ve Kredi Bankası, Yaşar Holding, YKM, Yörsan, Zara, Ziraat Bankası, Zorlu Holding".
TİE 2013 verimli itibar puanı genel sonuçlarına göre ilk 10’da, Koç Holding 5.378, Sabancı Holding 5.211, Arçelik 4.116, Ülker 3.923, Turkcell 3.856, Samsung 3.793, THY 3.417, Coca Cola 3.324, Eti 3.286, Beko ise 3.135 puanla yer aldı.
TİE 2013 sektör birincileri ise, Beyaz eşya Arçelik, Elektronik eşya Samsung, Enerji Tedaş, Gıda Ülker, Giyim LC Waikiki, Gsm Turkcell, İnşaat Ağaoğlu, Otomotiv Mercedes, Sigorta AXA Ssigorta, Ulaşım THY, Bankacılık Zıraat Bankası, Üniversite ODTÜ oldu.