Gündem BM geçici üyeliğine İspanya seçildi

BM geçici üyeliğine İspanya seçildi

16.10.2014 - 17:49 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin aday olduğu 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri için New York’ta BM Genel Kurulu’nda toplantısında yapıldı. Seçimlerde 109 oy alan Türkiye ile 121 oy alan İspanya ikinci tura kaldı. Yeni Zelanda 145 oyla Konsey'e seçildi. İkinci tur oylamasında Türkiye 73, İspanya ise 120 oy aldı. Bu sonuçla oylama üçüncü tura kaldı. Son turda Türkiye 60 oyda kaldı. 132 oy alan İspanya geçici üye seçildi.

BM geçici üyeliğine İspanya seçildi

Türkiye 2015-2016 dönemi için aday olduğu BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimlerini kaybetti. New York'ta BM Genel Kurul Salonu'nda üye 193 ülkenin katılımıyla yapılan seçimde, Yeni Zelanda ilk turda 145 oy alarak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilirken, 109 oy alan Türkiye ile 121 oy alan İspanya ikinci tura kaldı.

TÜRKİYE'NİN OYLARI GİDEREK DÜŞTÜ
İkinci turda İspanya ile çekişen Türkiye'nin oyları giderek düştü. İki ülkeden birinin Konsey'e seçilebilmesi için en az 129 ülkeden oy alması gereken ikinci turda, Türkiye 73, İspanya da 120 oy aldı. İkinci turda iki ülke de yeterli oy alamadığı için seçim üçüncü tura kaldı.
Üçüncü turda Türkiye'nin oyları daha da düştü. Toplam 192 ülkenin oy kullandığı üçüncü turda, Konsey'e seçilebilmek için 128 oy almak gerekirken, Türkiye 60 oy alabildi. Bu turda 132 oy alan İspanya, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi.
Türkiye, 2009-2010 yıllarında, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği yapmıştı. BM Güvenlik Konseyi'nin 5'i daimi, 10'u geçici olmak üzere toplam 15 üyesi bulunuyor. ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere'den oluşan daimi üyelerin Konsey kararlarına karşı veto yetkisi bulunuyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Angola, Venezuela, Malezya, Yeni Zelanda ve İspanya'yı tebrik ediyoruz"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen ülkeleri tebrik etti.
Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi "Twitter" üzerinden yazdığı mesajda, "Angola, Venezuela, Malezya, Yeni Zelanda ve İspanya'yı tebrik ediyoruz. Kampanya boyunca Türkiye, hak ve adaletten yana güçlü duruşunu bütün BM ülkeleri ve uluslararası toplum nezdinde bir kez daha vurgulamıştır" ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu, ayrıca bundan sonra da BM'nin kurucu ve etkin bir aktörü olarak Türkiye'nin, haklı ve güçlü tezlerini her platformda yükseltmeye devam edeceğini vurguladı.