Kültür Sanat Türkiye’nin ilk kitap yıkama makinesi piyasada

Türkiye’nin ilk kitap yıkama makinesi piyasada

11.08.2015 - 10:30 | Son Güncellenme:

Çağla Acar Türkiye’nin ilk kitap yıkama makinesini satışa sundu. Kültür Bakanlığı’nın kütüphaneler için alım yaptığı cihaz, tarihi eserleri de koruyacak.

Türkiye’nin ilk kitap yıkama makinesi piyasada

Tek tuşla temizlik

Haberin Devamı

‘Book Shower’ isimli cihaz, özellikle eski kitaplarda oluşan tozlanma ve diğer bakteri oluşumlarına karşı yüzde 100’e varan oranda temizlik sağlıyor. Okumadan önce ya da sonra 1-2 dakika içinde kitap sterilize edebiliyor. Sistemin nasıl çalıştığını Çağla Acar, şu sözlerle anlattı: “Kitap yıkama makinesinde su veya herhangi bir temizlik maddesi kullanılmıyor. Kitapların sterilizasyonu, mikrop kırıcı mor ötesi ışınlarla yapılıyor. Cihaz, en küçük toz parçacıklarıyla her türlü virüs, küf ve mantarı toplayabilen statik elektrikli film filtreye sahip. Mor ötesi ışın sayesinde kitapların sadece kapakları değil, sayfaları da sterilize edilebiliyor. İnsan vücuduna veya kitaplara zarar verebilecek hiçbir kimyevi madde içermiyor. Daha teknik olarak da açıklamak gerekirse Cihaz, UV-C mor ötesi ışınım serisinin 253.7 nm mor ötesi ışınlarını kullanarak iç sayfalara kadar işliyor.”

Haberin Devamı

Bakanlık alım yaptı

İcadın en büyük alıcısı ise kütüphanelerdeki kirliliğin önüne geçmek isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Bakanlık kütüphaneler için çok sayıda alım yaptı. Hedefte ise Türkiye genelindeki bin 112 kütüphanenin tamamını bu cihazlarla donatmak var.

Türkiye’nin ilk kitap yıkama makinesi piyasada