Antalya TÜRKİYE’NİN İLK SERTİFİKALI KOMİLERİ

TÜRKİYE’NİN İLK SERTİFİKALI KOMİLERİ

19.11.2015 - 16:25 | Son Güncellenme:

.

TÜRKİYE’NİN İLK SERTİFİKALI KOMİLERİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM)’in düzenlediği sınavlarda başarılı olan ‘Servis Görevlisi Seviye 2’ çalışanları sertifikalarını aldılar. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Shakespeare Bistro’nun yöneticileri ve MESEM Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı sertifika töreninde ‘Komi’ olarak görev yapan 6 kişiye belgeleri verildi.
Törende bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO MESEM’in farklı meslek gruplarında ve farklı seviyelerde mesleki belgelendirme yaptığını kaydederek bugüne kadar Servis Görevlisi Seviye 3-4, Bar Görevlisi Seviye 4 ve Servis Yöneticisi Seviye 5 mesleklerinde ve seviyelerinde Türkiye’deki ilk Mesleki Yeterlilik Belgelerini verdiklerini söyledi.
Servis Görevlisi Seviye 2 yani komi olarak mesleğinde çalışanların da belge almaya bugün itibariyle hak kazandıklarını ifade eden Davut Çetin, “Shakespeare Bistro’nun 6 çalışanına Türkiye’deki ilk Mesleki Yeterlilik Belgelerini takdim etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.
İŞSİZLİK BÜYÜK PROBLEM
Türkiye’de işsizliğin en büyük sorunlardan biri olduğunun altını çizen Başkan Davut Çetin, “Bu sorunun altında mesleksizlik ve mesleki yeterlilik sorunu yatıyor. İşverenler üniversite mezunu gençlerin istihdamını sağlarken bile mesleki bilgi düzeyi konusunda belirli tereddütleri bulunuyor. ATSO olarak bu konudaki sorunu gidermek amacıyla gençlerimize ATSO-MESEM bünyesinde yapılacak değerlendirme ile mesleki bilgi düzeylerini gösteren ve uluslararası geçerliliği olan bir sertifika alma imkânı tanıyoruz” dedi.
MESEM bünyesinde yapılacak olan değerlendirme sürecine ilişkin belli bir maliyetin olduğunu ancak bunun için de hibe desteklerinden faydalanma imkânları vurgulayan Başkan Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü; “ATSO olarak ‘Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin Geliştirilmesi ve Türkiye Yeterlilik Çerçevesinin Uygulanması’ projesinin doğrudan hibe bileşeni kapsamında 123 bin 517 Euro hibe almaya hak kazandık. Bu hibe programı ile 8 Ekim 2015 ile 20 Temmuz 2017 tarihleri arasında ATSO MESEM’e servis görevlisi seviye 2, 3 ve 4, bar görevlisi seviye 4 ve servis yöneticisi seviye 5 mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi için tüm Türkiye genelinden başvuruda bulunan ve sınavlarda başarılı olan adayların sınav ücretleri bu hibeden karşılanacak.
Adayları, sınav maliyetine katlanmadan Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerliliğe sahip akredite Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olabilmeleri için ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’ne başvurmaya bekliyoruz.”
HEM İŞVEREN HEM ÇALIŞAN İÇİN ÖNEMLİ AVANTAJ
Açıklamasında Mesleki Yeterlilik Belgesini özendirmek amacı ile hem işverene hem de çalışan için önemli avantajlar sunulduğunu da kaydeden Çetin, “Yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştıran işverenlerin çalışana ait sigorta primleri 12 ila 54 ay süreyle İşsizlik Sigortası fonundan karşılanıyor. 4’üncü seviye ve üstü yeterlilik belgesine sahip olanlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilebiliyorlar. Çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi ile birlikte Yabancı dil bilgisini de belgelendirebilir ise Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilme fırsatı elde edebiliyor. İşverenlerimizin ve çalışanların bu destekleri değerlendirmelerini istiyoruz” dedi.