Eğitim Türkiye’nin ilk simülatör uçuş eğitim okulu

Türkiye’nin ilk simülatör uçuş eğitim okulu

28.02.2011 - 10:11 | Son Güncellenme:

TÜRK Hava Kurumu (THK) tarafından Türkiye’nin ilk simülatör uçuş eğitim okulu, Antalya’da açıldı.

Türkiye’nin ilk simülatör uçuş eğitim okulu

THK Antalya Şube Başkanlığı’nca sportif havacılık alanında planör, serbest paraşüt, yamaç paraşütü, pilotaj eğitimlerinin yanı sıra, uçuş simülatörü pilot eğitimine de başlandı. THK Antalya Şubesi ve online uçuşların yapıldığı network sistemi IVAO birlikteliğinde yaklaşık 1 ay önce başlatılan eğitimlerin ilk döneminde 18 kursiyer bulunuyor. Gerçek uçuş şartlarında eğitimlerin verildiği online ortamda dünyada yaklaşık 5 milyon, Türkiye’de ise kayıtlı bin kişi uçuşlara katılıyor.

Haberin Devamı

THK Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş, uçuş simülatörü pilot eğitiminin THK’nın özellikle gençlere yönelik havacılık alanındaki eğitimleri kapsamında Türkiye’de ilk kez verilmeye başlandığını söyledi. Eğitimlerin devam ettirileceğini açıklayan Yüceliş, burada gerçek bir uçuş okulunda verilen eğitim neyse, aynısını alma imkanının bulunduğunu kaydetti.

’TEMEL KURALLAR ÖĞRETİLİYOR’

Bu kapsamda kurulan ve eğitimlerden sorumlu Türkiye Simülatör Pilotlar Kulübü’nün başkanlığını yürüten Hakan Aytaç da, ilk eğitimlerin yaklaşık 1 ay önce başladığını belirterek, şöyle dedi; "THK bünyesindeki genç kanatlarımızdan 18 kişi eğitimlere katılıyor. Gerçek uçuş eğitim prosedürlerini ve gerçek şartlardaki uçuş eğitimlerini veriyoruz. Eğitimlere gerçek pilotlar katılıyor. IVAO, uçuşları hobi olarak uygulamak isteyen kişilerin bir arada olduğu topluluk. O toplulukla THK’yı biraraya getirdik. Eğitimler gerçek uçuş şartları, kontrollü sahalarda, uçulacak seyir rotasındaki gerçek hava şartlarını simüle ederek, bilgisayarından takip ederek gerçekleştirilecek. Bu sayede uçuş okulu mantığında, hobileri havacılık olan insanları bir araya getirerek eğitim veriliyor. Buradaki uçuşta his yok, temel kurallar öğreniliyor. Gerçek uçuşlarda his var."

Haberin Devamı

Dünya üzerinde yaklaşık 5 milyon kişinin simülatör uçuşlara katıldığı anlatan Hakan Aytaç, Türkiye’deki iki platform IVAO ile VATSİM online ortamlarında kayıtlı olarak yaklaşık bin, kayıt olmadan uçanlarla birlikte toplam 5 bine yakın kişi bulunduğunu söyledi.

GERÇEK PİLOTLAR UÇUŞ ÖNCESİ KULLANIYOR

Simülatör pilot eğitimleri derslerine öğretmen olarak katılan öğrenci pilot Hande Sipahi de, IVAO ve sanal havacılık ile 1.5 yıl önce tanıştığını belirterek, sanal havacılığın gerçek havacılık için birebir çok büyük yardımcı eğitim kaynağı olduğunu söyledi.

Gerçek pilotaj eğitimleri öncesinde bu eğitimde yer almanın büyük avantaj sağlayacağına değinen Hande Sipahi, "Çünkü burada gerçekte uygulanan yer derslerinin aynısı anlatılıyor. En azından uçuş okullarına başladıkları zaman, uçağın sistemlerini tanımakta zorluk çekmeyeceklerdir" dedi.

Haberin Devamı

HAYALLERİ PİLOTLUK

Eğitime katılan THK Genç Kanatlar Kulübü üyeleri olan Akdeniz Üniversitesi Fizik Bölümü öğrencisi Burak Yıldız, küçük yaştan beri pilot olmayı hayal ettiğini, şu anda bunu sanal ortamda gerçekleştirdiğini ve sıranın gerçek pilotluğa geldiğini söyledi.
AÜ Ziraat Fakültesi öğrenci Şahali Türk de, yamaç paraşütü ile tanıştığı havacılıkta pilotajlık isteğinin bir zehir gibi vücudunu sardığını ve tüm isteğinin bu eğitimlerin yardımıyla pilotluk olduğunu kaydetti.