Ekonomi ‘Türkiye’nin petrolü turizm’

‘Türkiye’nin petrolü turizm’

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), bu yıl yedincisini düzenlediği “Uluslararası Resort Turizm Kongresi”ni dün Antalya’da gerçekleştirdi.

‘Türkiye’nin petrolü turizm’

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yaşanan iç ve dış zorluklara rağmen Türkiye’nin 2016 yılının zorluklarını, turizmde de geride bıraktığını, yılın ilk 10 ayındaki performansıyla da dip noktadan yükselişe geçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kurtulmuş, “10 ayda 29.1 milyon turist Türkiye’ye geldi. Geçen yılın 10 ayıyla kıyaslandığımızda yüzde 28’lik bir gelişmeyle karşı karşıya kaldık. Bu önemli bir başarı. Gelirler de 20.2 milyar dolara ulaştık 9 ayda. Tahminimiz yılsonunda 31.4 milyon turist sayısına, 26 milyar dolar gelire ulaşmak” dedi.

Yeni pazarlara dikkat

Önlerinde zor ancak omuz omuza mücadeleyi sürdürmeleri halinde sonuç alabilecekleri önemli yıllar durduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, 2023 yılının Türk ekonomisi gibi turizm açısından da önemli olduğunu dile getirdi.

Turizmin ekonomik kalkınmanın motor gücü ve istihdamı geliştiren önemli sektörlerden olduğuna işaret eden Kurtulmuş şöyle devam etti:

“Sektörün dünya ekonomisi ölçeğindeki ekonomik gelişmeye katkısı yüzde 4 civarında. Bu büyük pastadan, ekonomik büyüklükten yeterince pay almamız gerekiyor. Bunun için de her şeye sahibiz. Türkiye tabiatın dört mevsimine imkan sağlayan doğası, on bin yıllık belki daha geriye giden tarihi geçmişi, büyük medeniyetleri bir arada tutan gücü dolasıyla önemli bir ülkedir.

Haberin Devamı

Hedefimiz 664 dolar olan kişi başına turizm harcamasının ortalama bin dolar seviyesine çıkartılmasıdır. Bunun için 2023 yılını hedef olarak karşımıza koyuyoruz.”

KOMŞULARLA PAKET

Türk turizminde deniz, kum ve güneşin yanı sıra dağ, kış, spor, yaşlı, sağlık, kongre ve gastronomi turizmini kullanmak zorunda olduklarını, Anadolu’nun “basit yaşam” turizmi arayanlara da hitap edebileceğini belirten Kurtulmuş, komşu ülkelerle ortak paketler oluşturulması gerektiğini söyledi. Pazar çeşitliliğin de artırmaları gerektiğini aktaran Kurtulmuş “Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Japonya ve Güney Kore turizmdeki yeni kapılar olarak hedefimiz olmalı” dedi.

Destekler DEVAM ETMELİ

Kongrenin ev sahipliğini yapan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı, turizmle ilgili 2018 yılı ve ötesi için sinyallerin olumlu olduğunu belirterek yüksek büyüme potansiyeline dikkat çekti. Türkiye’nin turizm için örnek vaka olduğunu anlatan ve bu gücü kaybetmemek gerektiğini ifade eden Yağcı, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ürün ve hizmet avantajlarımızı geliştirmeliyiz. İstihdam şartlarını da güçlendirmeliyiz. Tur operatörleri de yaşanan zorluklar nedeniyle işletme maliyetlerimizin arttığını dikkate almalı. Kazan-kazan uygulamalıyız. Turizme yönelik teşvik ve destekler de devam etmeli.”

KGF’deki turizm payı artırılmalı

Kongrede bir sunum yapan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de, ekonomiyle ilgili temel büyüklüklere dikkat çekerek Türkiye’nin çok dayanıklı bir ülke olduğunu ifade etti. Son yıllarda yurtiçi ve yurtdışında yaşanan olayları ve zorlukları hatırlatan Ateş, bunların reform odaklı sürdürülebilir politikalarla, bağımsız Merkez Bankası ve para politikasıyla, bankacılığın yeniden yapılandırılması gibi çalışmalarla aşıldığını söyledi. Bu çerçevede turizmin Türkiye için önemine dikkat çeken ve “Turizm Türkiye’nin petrolüdür” diyen Ateş, özetle şu noktalara dikkat çekti:

“Tarım ve gemicilik sektörüyle birlikte turizmin stratejik sektör ilan edilmesini öneriyoruz.

Türkiye, 2015 yılında turist sayısında dünyada 6. sırada konumlandı ancak 2016 yılında ilk 10’a giremedi. 2017 yılında turist sayısında tekrar ilk 10’a girmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Pazarın çeşitlenmesi önemli. Önümüzdeki dönemde Çin, Hindistan ve Endonezya’nın öne çıkması bekleniyor. Geleneksel pazarlarımızın yanında bu ülkelere önem vermeliyiz.

Sadece turizme yönelik 3+7 yıla kadar vadeli, yüzde 100 KGF kefaleti ile 50 milyar liralık ilave KGF limiti oluşturulmalı. Çünkü mevcut KGF kredilerinden sadece yüzde 3 pay aldılar.

Bankaların sektörü kredilendirmesi açısından, ilave 49 yıllık tahsis süresiyle ilgili TBMM’de kabul edilen düzenleme çok önemli. Çünkü birçok yatırımda bunun sonuna gelinmişti.

1 Ocak’ta devreye girecek UFRS’nin yeni mevzuat nedeniyle karşılıklar konusunda turizm sektörüne yönelik kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılması da iyi olur.”

Denizbank’ın turizme verdiği önemi de anlatan Ateş, “Ülkemizde turizm sektörüne kullandırılan 20 milyar dolar kredinin 3 milyar dolarını biz sağladık. Pazar payımız yüzde 17. KGF tarafında da turizm sektöründe yer alan 9300 firmaya 5.9 milyar lira kefaletli kredi sağladık. Bu toplam KGF kefaletlerinin yüzde 3’ü” dedi.

Haberin Devamı