Ekonomi Türkiye’nin temeli sağlam

Türkiye’nin temeli sağlam

30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye ekonomisine ilişkin kararını ciddiye aldıklarını ancak bu durumun dünyanın sonu olmadığını belirterek, “Tekrar kredi notumuzun yükseltilmesi için yoğun bir çaba içerisine gireceğiz. Güneş balçıkla sıvanmaz. Türkiye eski Türkiye değil, onun bunun reçetesine ihtiyacı yok” dedi.

Türkiye’nin temeli sağlam

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Şimşek, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in not indirimine gitmesinin etkilerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Etki son derece sınırlı oldu. Bunun iki basit sebebi var. Birinci olarak Türkiye’nin temelleri sağlam ikinci olarak da genelde kredi notu düşüşleri önceden piyasada fiyatlanır. Nitekim darbe girişimi başarısız olmasına rağmen, onun etkileri bir miktar fiyatlandı.”

Kredi notu düşüşünü düşüşünü ciddiye aldıklarını dile getiren Şimşek, “Önemli bir durum. Tekrar kredi notumuzun yükseltilmesi için yoğun bir çaba içerisine gireceğiz. Temellerimizin sağlam olması ve piyasalar tarafından kısmen öngörülmüş olması etkiyi sınırlamıştır. Fakat biz orta ve uzun vadede reel sektöre, büyümeye yansımalarını, ülkenin orta ve uzun vadeli kredi temininde maliyetleri makul düzeyde tutma çabalarına devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin üretim ve ihracatının teknoloji yoğun olmadığını kaydeden Şimşek, bu sorunların aşılması için de Ar-Ge reformu yapıldığını dile getirdi. Şimşek ayrıca işgücü piyasasının esnek hale getirilmesi, adalet sisteminin iyileştirilmesi noktasında da çalışmalar yaptıklarının da altını çizdi.

Dan Brown kitabı gibi

Son yıllarda Türkiye’nin başına gelmeyen felaket kalmadığını, Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadele edilirken yurt içinde ve dışında bunu anlatmakta güçlük çektiklerini söyleyen Şimşek, şöyle devam etti:

“Zaman zaman uluslararası basınla sohbet ederken Dan Brown’ın kitaplarındaki komplolara, Jason Bourne filmlerine benziyor dedim. Akıl erdiremeyeceğiniz bir gizlilikte ve illegal yollarla iktidarı, devleti ele geçirmeye çalışan uluslararası ve yerel yapıdan, 170 ülkede faaliyet gösteren bir yapıdan, terör örgütünden bahsediyorsunuz. Türkiye bu badireyi atlatmaya çalışıyor.”

Haberin Devamı

Dolar yükseldi

Dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen bozulmaya paralel dün 3 seviyesinin üzerini test etti. Reuters’a konuşan bankacılar ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın önceki akşam aralıkta faiz artışına işaret eden açıklamalar yaptığını ve bunun dolarda güçlenmeye neden olduğunu belirtiyor. Dün sabah 2.98’li seviyelerde olan dolar/TL 3.0005’i test ettikten sonra saat 2.9960 civarına indi.