Gündem Türkiye’nin yarısı sellerle boğuşuyor

Türkiye’nin yarısı sellerle boğuşuyor

09.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sel ve heyelanlarda dün 2 kişi can verdi. Kayseri’de bir çoban sel sularına kapıldı, Trabzon’da da yaşlı bir kadın üzerine gelen toprak kütlesi nedeniyle düşüp başını betona çarptı. Hastaneye kaldırılan kadın öldü

Türkiye’nin yarısı sellerle boğuşuyor

Ordu ve Rize’de yaşanan sel felaketinin ardından Orta ve Doğu Karadeniz’de aşırı yağışlar devam ediyor. Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde aşırı yağış önceki gece de etkili oldu. Doğancı Mahallesi’nde, heyelan sonrasında evinin önünde biriken çamuru temizlemeye ve eve su girmesini önlemek için set oluştumaya çalışan İfakat Çoban (73) aniden gelen bir toprak kütlesi nedeniyle düşüp başını beton zemine çarptı. Çoban hastaneye kaldırılırken can verdi.

Dikkat! Yağış sürecek

Etkili yağışlar yollara da zarar verdi. Çökmeler nedeniyle ulaşıma kapanan Şalpazarı-Acısu karayolu, çalışmalar sonrası tek şeritten ulaşıma açıldı.

Şalpazarı’na gelerek incelemelerde bulunan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Aşırı yağış sonrası bölgenin yüksek kesimlerinde tahribatlar meydana geldi. Ekiplerimizle teyakkuz durumundayız” dedi. Yavuz, yağışların devam edeceğini belirterek dikkatli olunmasını istedi.

Artvin’in Yusufeli ilçesindeetkili olan sağanak da yaşamı olumsuz etkiledi. İlçe merkezindeki bazı sokak ve caddelerde sel meydana geldi. Farklı yerlerdeki yedi araç, sürüklenerek Barhal çayına devrildi. Artvin Valisi Muhterem İnce, sel nedeniyle ilçe merkezinde bazı ev ve iş yerlerini su bastığını, ilk belirmelere göre can kaybı yaşanmadığını bildirdi. İnce, sağanak sonucu Artvin-Yusufeli karayolunun 55. kilometresinde meydana gelen heyelan nedeniyle ilçeye ulaşım sağlanamadığını söyledi.

Akdağ sel bölgesinde

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ordu’nun Perşembe ilçesinde yaşanan sel ve heyelan bölgesinde incelemelerde bulunarak, gerekli olan ihtiyaçların en kısa zamanda karşılanacağını söyledi. Bolu’nun Kındıra köyünde de aniden bastıran ve yarım saat etkili olan şiddetli yağmur ve dolu sele neden oldu. Köyde çok sayıda ev ve ahırı su basarken tarlalar zarar gördü.
Kayseri’de etkili olan sağanak yağış, kent merkezi ile Yahyalı, Yeşilhisar ve İncesu ilçelerinde hayatı olumsuz etkiledi. Çok sayıda ev ve işyerinde su baskınları yaşandı. Özellikle Yeşilhisar ilçesinde sağanak yağış sonrası sel oluştu. Araplı Mahallesi’nde sel sularına kapılan evli ve iki çocuk babası çoban Bayram Soya (23) hayatını kaybetti. Çok sayıda araç ile motosikleti önüne katıp sürükleyen sel suları, yollardaki parke taşlar ve asfaltları da yerinden söktü. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri başta olmak üzere Develi, İncesu, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçe belediyeleri, selin etkili olduğu dört mahallede temizlik çalışması yaptı.

Gaziantep’te bazı ev ve iş yerlerinde su baskınlarına yol açan sağanak ile dolunun ardından, temizlik ve su tahliye çalışmaları devam ediyor.

Özellikle Şahinbey ilçesinde önceki akşam yaklaşık 1 saat etkili olan yağışlar, yaşamı olumsuz etkiledi. Bazı binaların duvarları çöktü, bodrum ve giriş katlarındaki ev, iş yeri, garaj ile depolarda su baskınları yaşandı.

Elazığ’ın Baskil ilçesi Pınarlar köyünde de, meyve toplayan mevsimlik işçi bir çocuk annesi Nurcan Kınık (38), yağış nedeniyle barındığı inşaatta, yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Ağrı’da dolu

Ağrı’da, sağanak halindeki yağmur ile birlikte yaklaşık yarım saat kadar yağan fındık büyüklüğündeki dolu yaşamı olumsuz etkiledi. Ekili alanlara zarar veren dolu ve yağışın ardından kavşaklarda göller oluştu. Sürücüler ve yayalar durumdan olumsuz etkilendi. Vatandaşlar saçak altlarına, araçlarına ve alışveriş merkezlerine sığındı.