Ankara Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü İle Koop-İş Sendikası Arasında Toplu İş Sözleşmesi

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü İle Koop-İş Sendikası Arasında Toplu İş Sözleşmesi

18.03.2017 - 16:57 | Son Güncellenme:

.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü İle Koop-İş Sendikası Arasında Toplu İş Sözleşmesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’nın olduğu üçlünün sinerjisini bir araya getirerek çiftçinin daha da güçlenmesi, sorunlarının bir an önce çözülmesi konusunda elbirliği yapma zorunluluğu olduğunu vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Ayhan Karayama ve Türkiye Kooperatif, Ticaret, Eğitim ve Büro İşçileri Sendikası (Koop-İş) Başkanı Eyüp Alemdar’ın katılımıyla, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü ile Koop-İş Sendikası arasında 2017-2019 yıllarını kapsayacak ve 4 bin 200 çalışanı ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

“2018’de artık taban aylığı farklılığı ortadan kalkmış olacak”
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Çelik, emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Yapılan sözleşme çerçevesinde 2017-2018-2019 yıllarını kapsayan bir sözleşme gerçekleştirildi ve yaklaşık 5 bin personeli ilgilendiren bir toplu sözleşme imzalanmış bulunuyor. Yani uzlaşma ile neticelenmiş bulunuyor. Yapılan sözleşmede personel ücretlerine ortalama yüzde 12,5 zam yapılmış bulunmaktadır ve en önemli düzenleme farklı taban aylıklarının, ücretlerinin 2018 yılında eşitlenmesi noktasında bu sözleşmede önemli bir adım atılmış bulunuyor. Bin 859 TL olan taban aylığı 2 bin 30 TL’ye, bin 718 TL olan taban aylığı bin 960 TL’ye bugün itibariyle çıkarılmış bulunuyor ve 2018’de de artık taban aylığı farklılığı ortadan kalkmış olacak. Bu sözleşmenin kooperatifimize toplam maliyeti 62 milyon TL civarındadır, tüm çalışan 5 milyon dolayısıyla aileleriyle birlikte 20 bin kişiyi kapsayan asgari bütün çalışanlarımıza bu toplu sözleşmenin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sendikamızı, Koop-İş Sendikamızı, Türk-İş Sendikamıza teşekkür ediyoruz uzlaşmadan yana ortaya koymuş oldukları tavırdan dolayı. Türkiye’nin geçtiği süreç ortada, yaşadığımız sorunlar ortada, önümüzde olan sorunlar biliniyor dolayısıyla burada emek son derece kutsal, önemli, o kardeşlerimiz sayesinde bu kooperatifimiz, üniversitelerimiz ayakta duruyor bunun farkındayız, bilincindeyiz, onları mağdur etmeyecek koşulları oluşturmakta bizim görevimiz ve bu çerçevede gerek sendika gerekse kooperatif yöneticilerimizin bütün unsurları dikkate alarak yapmış olduğu bu çalışma takdire şayandır” ifadelerini kullandı.

“Tarım, Kredi’nin önümüzdeki dönem Türkiye’de hayvancılığın daha da gelişeceği, alt yapısının güçlendirildiği bir süreçte yem sorunun çözümünde daha aktif bir görev alacağınıza inanıyorum”
“Tarım Kredi’de önemli değişimler yaşanıyor ve bu değişimlerin başında şirket birleştirmelerini gerçekleştirdik, 8 şirketi kapattık, daha fonksiyonel olma adına bu atılan adımların doğru olduğu inancı içerisindeyiz” diyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Maliyetlerde de önemli yansımalar oldu, bugün itibariyle Tarım Kredi Kooperatiflerinin 12 şirketi bulunmaktadır ve çalışmalarına hızlı bir şekilde devam etmektedir. Gübre ve yemde önemli kararlar aldınız, bu kararların başında gübrede yüzde 35’e varan bir indirim, yemde yüzde 20’lere varan bir indirim gerçekleşti ve piyasada gübre ve yemde regülasyon açısından Tarım Kredi Kooperatiflerimiz önemli işler gördüler bu dönemim içerisinde. Tarım Kredi Kooperatiflerinin inşallah önümüzdeki dönem Türkiye’de hayvancılığın daha da gelişeceği, alt yapısının daha da güçlendirildiği bir süreçte yem sorunun çözümünde daha aktif bir görev alacağı inancı içerisindeyim. Bu anlamda devam eden yatırımlar var ve atılması gereken yeni adımlar var bunların planlandığını da ifade etmek istiyorum. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerimiz finansman kullanımında tabii ki faiz oranlarının yüksek olduğunu da belirtmek istiyorum yani esnaflarımız yüzde 5 civarında bir faizle kredi kullanımı gerçekleştirirlerken, çiftçi kardeşlerimizin yüzde 9’larda bir faizle finansman temin etmeleri doğrusu bir adaletsizliği de ortaya koyuyor. Bu konuda Ziraat Bankası ile görüşmelerimiz devam ediyor, bu konudaki çiftçi, esnaf çifte standardının ortadan kaldırılması gerektiği inancı içerisindeyiz ama Tarım Kredi Kooperatifimiz kendi bünyesindeki finansman kullandırma noktasında yüzde 1’le 4 arasında bir indirim gerçekleştirdi bu da üreticilerimiz açısından önemli bir adım. Ayrıca Kooperatifimiz, Merkez Birliğimiz bu yıl 600 milyon civarında bir yatırımı da gerçekleştirecek, ağırlıklı yem fabrikaları olmak üzere birçok alanda yatırımları da hızlı bir şekilde sürdürüyor. Diğer taraftan sigorta şirketlerine kavuşmuş oldu ki sigorta şirketini almış oldu ve bu anlamda da önümüzdeki dönemde sigorta şirketleri lansmanı ile ilgili de bir araya geleceğiz. Yani yaygın, yoğun çalışmalar var ama bugün bir araya gelişimizin amacı işçilerimizin toplu sözleşmedeki taleplerinin gerçekleşmesiydi, onu gerçekleştirmekten duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyorum.”
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın konuşması esnasında ise arkasında bulunan bayrak yere düştü. Bunun üzerine Atalay, “Bayrak düşerse işler fena Sayın Bakanım” dedi.

“Bu saatten sonra da bizim işçimiz alın terini sonuna kadar terletmek durumunda”
Atalay, sözleşme görüşmelerinin başlamasının ardından kısa zamanda sözleşmenin sonlandırıldığını belirterek, “Masada anlaşılması keyifli ve güzel bir iş. Ülkemizin zor günler geçirdiği bu ortamda yaptığımız güzel işlerden bir tanesi. Özellikle kamuda 190 bin işçiye sözleşme birinci ayda 70 bin kişi, 120 bin kişi de Mart ayında başladı 190 bin kişi. Arzumuz kısa bir zamanda onların da sözleşmesini neticelendirmek. Türk-İş olarak sizle uzun yıllar sözleşme yaptık Çalışma Bakanlığı, bu konuda da sizden yardım istiyoruz. Böyle müjdeli bir haberi de taşeron işçileri bekliyor, geçici işçiler bekliyor. İnşallah kısa bir zamanda geçici işçilere de taşeron işçilere de buradan güzel bir haber veririz. ‘İşçinin alın teri kurumadan hakkını veriniz’ hadisi var, bu saatten sonra da bizim işçimiz alın terini sonuna kadar terletmek durumunda bu bütün iş yerleri için iş kolları için geçerli” şeklinde konuştu.

“Gübre ve yemle ilgili hem fiyat regülasyonu hem fiyatlarda indirimle çiftçimizin en az 3 milyar lira civarında bir tasarrufuna sebep olduğumuzu düşünüyoruz”
“Tarım Kredi, büyük bir aile yaklaşık 20 bin 500 çalışanı, bin 625 kooperatifi, 16 bölgesi, 12 tane şirketiyle geniş bir alanda faaliyet gösteriyor” diyen Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Karayama da şunları kaydetti:
“Sizin göreve gelmenizden sonra Tarım Kredi’de bir takım yenilikler gündeme gelmeye başladı. Sizin verdiğiniz güç ve destekle inşallah daha güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Gübre ve yemle ilgili hem fiyat regülasyonu hem fiyatlarda indirimle çiftçimizin en az 3 milyar lira civarında bir tasarrufuna sebep olduğumuzu düşünüyoruz. İnşallah yeni yatırımlarla Tarım Kredi üzerine düşeni Bakanlığımızın politikalarının sahaya uygulanması anlamında ne yapması gerekiyorsa onları çok daha seri bir şekilde bundan sonra da yapacak. Toplu iş sözleşmemizin görüşmelerinin başlangıcından bu yana sendikamıza, Türk-İş ve Koop-İş Sendikası’na, bizim çalışma arkadaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların sonucunda o arkadaşlarımızın haklarını alabilmeleri için karşılıklı anlayışla bu süreci yürüttükleri için teşekkür ediyorum. Geldiğimiz nokta da herkesi memnun edecek ve çalışanlarımızın da emeklerinin karşılıklarını alabilecekleri ve onların da memnun olduğu bir sözleşmenin ortaya çıktığını düşünüyorum.”

“Bizim işimiz arazi, tarla ve hep birlikte mesaimizde orada geçmiş olacak inşallah”
Karayama’nın konuşmasının ardından ise Bakan Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’nın olduğu üçlünün aslında sinerjisini bir araya getirerek çiftçinin daha da güçlenmesi, sorunlarının bir an önce çözülmesi konusunda elbirliği yapma zorunluluğu olduğunun altını çizerek, “Tarım Kredi bu yönüyle yoğun bir faaliyetin içerisinde bunu izliyoruz, gözlüyoruz, bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum aynı şekilde Ziraat Bankası da önemli faaliyetler gerçekleştiriyor, önemli destekler sağlıyor ama buradaki aksaklıkları da giderecek şekilde yapacağımız çalışmalar sonucunda bu üç birimin çiftçiye dönük hizmetleri çok daha anlamlı hale gelmiş olacak. Burada mutlaka iyi giden ve iyi gitmeyen hususlar var, netice aldığımız, netice alamadığımız hususlar var. Neticenin sağlıklı bir şekilde alınabilmesi için Milli Tarım Projesi’ni açıkladık, Milli Tarım Projesi çerçevesinde Bakanlığımızın bütün personelinin arazide olmasını istedik ama aynı şekilde Tarım Kredi Kooperatiflerine mensup bütün arkadaşların da arazi e olması gerekiyor. Siz çiftçinin yanındaysanız, tarladaysanız ve onun derdiyle dertleniyorsanız biz netice alabiliriz. Hayır eğer masa başında, bürolarda, ofislerde ömür tüketiyorsak buradan bir netice çıkmayacağını bilmemiz gerekiyor onun için bizim işimiz arazi, tarla ve hep birlikte mesaimizde orada geçmiş olacak inşallah. Bütün kooperatif çalışanlarına teşekkürlerimi ifade ediyorum ve bütün bölgelerdeki arkadaşlara bu toplu sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bakan Çelik’in konuşmasının ardından da Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü ile Koop-İş Sendikası arasında toplu sözleşme için imzalar atıldı.