Dünya Türkiye uyardı rejim geri çekildi

Türkiye uyardı rejim geri çekildi

15.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Suriye’nin İdlib ve Hama bölgesinde Şam rejimi güçlerinin muhalif gruplar ve sivillere yönelik saldırılarına son verilmesi kapsamında, Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda sağlanan 3 günlük ateşkesin uygulanması için savaşan tarafların dikkati çekildi.

Türkiye uyardı rejim geri çekildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki gün, “Gereğini yaparız” açıklaması ise, Suriye yönetimi üzerinde etkili oldu. Rejime bağlı birlikler, Rusya’nın uyarısı ile TSK’nın gözlem noktalarının karşısındaki mevzilerinden 5 km. geri çekildi.

Haberin Devamı

İdlib ve Hama’da Suriye ordusunun sivil yerleşim birimlerine yönelik saldırılarında, aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti. Sivil kayıpların ardından harekete geçen Türkiye’nin, Rusya nezdinde yaptığı girişimler etkili oldu. İki devletin girişimleri ile 3 gün süre ile yapılan geçici ateşkes büyük oranda uygulanmaya başlandı. Ancak bölgede, rejim göçleriyle muhalif gruplar arasında yer yer çatışmalara yaşanıyor. Çatışmalar İdlib’in güneyi ile Hama’nın kuzeyindeki kırsal alanlarda sürüyor. Ateşkes sonrası kapsamlı saldırıya hazırlanan Suriye ordusu, İdlib ve Hama’daki stratejik noktalara çok sayıda takviye kuvvet sevk etti. Rejim birliklerinin asker ve silah takviyesinin kuzeybatı Hama’daki saldırı noktaları ve çatışmaların yoğun yaşandığı Tel Tallah cephesine yönelik yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

TSK’nın takviyesi

İdlib’deki Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde 10 no’lu gözlem noktasına 35 havan atışı yapılması ve üç askerin yaralanması sonrası TSK tarafından bölgeye takviye güçler sevk edildi.

Öte yandan TSK’ın gözlem noktalarına yapılan havan saldırısı sonrası Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, “gereğini yaparız” açıklaması etkisini kısa sürede gösterdi. Ankara ile Moskova arasında yapılan görüşmelerin etkisi sahada hissedildi. Rusya’nın uyarısı üzerine İdlib’in güney batısında konuşlu bulunan Suriye birlikleri, 5 kilometre geri çekildi. Rejime bağlı ordunun geri çekilmesi bölgedeki Rus güçlerince yakından izlenerek Türk makamlarına bilgi aktardığı ileri sürüldü. Rejimin, bölgedeki Rus askeri makamlarına, TSK’nın zarar görmemesi için, ÖSO gruplarının saldırısı olsa bile ordu güçlerinin karşılık vermeyeceği bilgisi verdiği öğrenildi.

‘Ortak başarı’

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısı kapsamında bir araya geldiği İran lideri Ruhani ile görüşmesinde, “İran’la ilişkilerimiz çok yönlü. Bu hem ekonomi için geçerli hem de bölgenin istikrarı ve başta Suriye’de olmak üzere terörle mücadele için ortaya koyduğumuz ortak çabalar için geçerli” dedi. Putin, ayrıca Suriye’deki terörizmle mücadelede tarafların işbirliği sayesinde pek çok şey başarabilmiş olduğunu kaydetti ve “Hiç kuşkusuz bu bizim, yani İran, Türkiye ve Rusya’nın ortak başarısı” ifadelerini kullandı.