Gündem Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçtı

Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçtı

11.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisinin basılarak 12 kişinin öldürülmesiyle başlayan olaylara yönelik iddialar Türkiye’ye kadar uzandı.

Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçtı

12 kişiyi öldüren Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin Dammartin’de polise direndikleri sırada bir marketi basan Amedy Coulibaly’nin imam nikahlı eşi Hayat Boumeddiene’nin (26) 2 Ocak’ta Türkiye’ye Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan yanında kimliği belirlenemeyen bir kişiyle birlikte giriş yaptığı ortaya çıktı. 2-3 Ocak tarihlerinde İstanbul’da bulunan Boumeddiene’nin 4 Ocak’ta Şanlıurfa’ya gittiği saptandı. Ancak Boumeddiene’nin bu tarihten sonra nereye gittiği bilinmiyor. Boumeddiene’nin yasadışı yollardan Suriye’ye geçtiği sanılıyor. Elindeki bilgileri Fransız makamları ile de paylaşan güvenlik birimlerinin konuyla ilgili çalışmaları sürüyor.
Dergi saldırısının ardından Amedy Coulibaly, bir kadın polisi öldürmüştü. Kouachi kardeşler Dammartin’de polise direnirken, şehrin öte tarafında bir Coulibaly bir marketi basmıştı. Polis saatler sonra iki bölgede de yaptığı operasyonla saldırganları öldürmüştü. Fransız yetkililer, önce Boumeddiene’nin, kadın polisi vurduğu sırada Coulibaly’nin yanında olduğunu düşünüyordu. Ancak Fransız haber ajansı AFP’ye açıklama yapan polis kaynakları, kadının saldırı sırasında Türkiye’de olduğunu ve daha sonra Suriye’ye geçtiğini bildirdi. Le Figaro gazetesine konuşan bir yetkili, kadının Madrid üzerinden Türkiye’ye girdiğini söyledi. Gazete, Türk istihbarat yetkililerine dayandırdığı bir iddiaya göre de, Boumeddiene’in 8 Ocak’ta Suriye sınırını geçtiğini belirtti. Kadının 9 Ocak tarihine aldığı dönüş biletini de kullanmadığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Koruyucu ailede büyüdü
Diğer teröristlerin öldürülmesinden sonra bir anda ülkenin en çok aranan suçlusu haline gelen Boumeddiene hakkındaki bilgiler de su yüzüne çıkmaya başladı. 26 yaşındaki Cezayir asıllı Boumeddiene’in, Coulibaly’yi tanımasıyla radikalleştiği tahmin ediliyor. Yedi çocuklu bir ailenin üyesi olarak dünyaya gelen Boumeddiene’in annesi o henüz altı yaşındayken hayatını kaybetti. Babasının kötü ekonomik durumu nedeniyle bir koruyucu aileye verilen Boumeddiene, 2009 yılında Amedy Coulibaly ile imam nikahı kıydı. Çift, Coulibaly’nin Mayıs 2014’te hapishaneden çıkmasından sonra tekrar beraber yaşamaya başladı. Paris’in güneyindeki yoksul bir semtte yaşayan çiftin silah ve ok kullanmak için Fransa’nın merkez bölgesinde bir ormana gidiyordu. Boumeddiene, kasiyer olarak çalıştığı işyerinden ‘çarşaf giyme ısrarı’ nedeniyle 2009’da atıldı.

Haberin Devamı

500 kez aradı
Genç kadının partneri Coulibaly ile birlikte polis takibi altında olduğu ve daha önce sorguya çekildiği ortaya çıktı. İkili aynı yıl Kouachi kardeşlerle beraber cihatçı Djamel Beghal’i ziyaret ederken görüntülenmiş. Paris Başsavcısı François Molins, düzenlediği basın toplantısında, Hayat Boumeddiene’nin 2014’te Said Kouachi’nin sevgilisi Izzana Hamyd’i telefonla 500 kez aradığını belirterek, bu ikilinin yakın arkadaş olduğunun altını çizdi.