Ekonomi Türkiye Varlık Fonu kuruluyor

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor

20.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor

Yasaya göre; Başbakanlığa bağlı, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi kurulacak. Şirket tarafından Türkiye Varlık Fonu kurulacak, gerek görülmesi halinde alt fonlar da kurulabilecek. Şirket, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ticaret siciline resen tescil olunacak. Fonun denetim raporu Bakanlar Kurulu’na sunulacak, mali tabloları ile faaliyetleri ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından denetlenecek. Fon’un 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması hedefleniyor. Yasayla getirilen bazı düzenlemeler özetle şöyle:

l Şirketin 50 milyon lira olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonu’ndan karşılanacak. Tamamı ödenmiş olan bu sermayeyi temsil eden paylar Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait olacak ve şirketin hisse senetleri nama yazılı olacak.
l Kurulacak Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu, buna göre kurulacak şirket ve alt fonlar Gelir ve Kurumlar Vergisi’nden muaf olacak.