Ekonomi Türkiye ve Rusya’dan ticari engellere son veren imza...

Türkiye ve Rusya’dan ticari engellere son veren imza...

23.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin önündeki engel ve kısıtlamaların kaldırılması amacıyla ortak bildiri imzalandı.

Türkiye ve Rusya’dan ticari engellere son veren imza...

Başbakan Binali Yıldırım ile KEİ Zirvesi için İstanbul’da bulunan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in ikili görüşmesinin ardından imza töreni düzenlendi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç tarafından ve iki ülke başbakanının eşliğinde imzalanan ortak bildiri, ticari ve ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesi ve geliştirilmesi, mevcut ticaret ve iş hacminin artırılması yönünde önemli bir adım olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Domates dahil değil

Anlaşmaya Türkiye’den Rusya’ya domates ihracatı dahil değil. Başbakan Yıldırım Gürcistan ziyareti öncesi gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine şu bilgileri verdi:

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile görüştük. 6 alanda Türk firmalara uygulanan yasak mayısta kaldırılacak.

Rusya ile domates dışında ciddi ilerleme sağlandı, bu konudaki hassasiyetimizi Rusya’ya ilettik, bunun için biraz zamana ihtiyaç var.

Rusya’da faaliyet gösteren Türk firmaların Türkleri çalıştırmalarına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı.

Taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalık ve beyaz ete yönelik yasaklar bir hafta içinde sonlandırılacak.
Başbakan Yıldırım, zirvede yaptığı konuşmada ise Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) ülkeleri arasında zaman zaman bazı siyasi sorunlar ve sıkıntılar olabileceğini belirterek, “Bunlar gelip geçici. Hiçbir zaman yakın iş birliğine uzak durmamalıyız. Ekonomik iş birliği demek daha fazla ticaret, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha iyi komşuluk ilişkileridir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 5 KEİ ülkesiyle komşuluğu bulunduğunu ve ortak sınırları paylaştığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:
“Bizler icraatlarımızı başarıyla sonuçlandırabiliriz, ekonomide sıkıntımız olmayabilir, tarımda iyi mahsul alabiliriz ancak insanların, malların, hizmetlerin ve sermayenin bölge ülkeleri arasında serbestçe dolaşımına imkan sağlamazsak, bütün bunlar çok fazla anlam ifade etmez.”

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise konuşmasında, “Karadeniz bizim ortak zenginliğimiz ve varlığımız. Bu bölgeyi istikrar ve refah bölgesi haline getirmek istiyoruz. Deniz komşuluğumuzu ekonomiye faydalı hale getirmek istiyoruz” dedi. Örgütün bölgesel iş birliğini daha derinlemesine geliştirebileceğini söyleyen Medvedev, bunun için kendi finansman kaynaklarının olması gerektiğini dile getirdi. Medvedev KEİ’de yer alan ülkelerle ikili düzeyde büyük projeler gerçekleştirildiğini ancak projelerin sayısının yeterli olmadığını kaydetti.