Ekonomi Türkiye ve Rusya uçuşa geçiyor

Türkiye ve Rusya uçuşa geçiyor

11.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Rusya 100 milyar dolarlık ticaret için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus lider Putin ile buluşmasında MC-21 uçaklarının tedarik zincirinde Türk sanayicilerinin de yer almasını istedi. Putin ise Rus Mir kartlarının Türkiye’de altyapısının oluşturulmasını talep etti

Türkiye ve Rusya uçuşa geçiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Rusya’nın dengeli bir yaklaşımla 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine yönelmesi gerektiğini belirterek, “İmzalayacağımız anlaşmalarla ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendireceğiz. Ancak bundan sonra ekonomik anlamda da atmamız gereken adımları süratle atmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kremlin Sarayı’nda gerçekleşen Türkiye - Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının açılışında konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği baş başa görüşmeye işaret eden Erdoğan, ekonomi ve Suriye gibi konuları ele aldıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin ticaret hacminin geçen yıl 17 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bunun daha önce 38 milyar dolara kadar çıktığını hatırlatarak şunları söyledi:

Türkiye ve Rusya uçuşa geçiyor

‘Adımları süratle atalım’

“Dengeli bir yaklaşımla 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize yönelmeliyiz. Bugün imzalayacağımız anlaşmalarla ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendireceğiz. Ancak bundan sonra ekonomik anlamda da atmamız gereken adımları süratle atmamız gerekiyor. Bunun için mevcut yaptırımların bütünüyle ve ivedilikle kaldırılmasını doğrusu önemsiyorum.” Rusya’da iş yapan şirketlere ve vatandaşlara yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının aciliyet arz ettiğini belirten Erdoğan, ticari konular anlamında dile getirmek istediği iki hususun daha bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Erdoğan, birincisinin tarifeli seferlerde frekansların sınırsız hale getirilmesi ve karşılıklı sefer noktalarının çeşitlendirilmesi olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“İkinci olarak Rusya’nın ürettiği MC-21 uçaklarının tedarik zincirinde Türk sanayicilerinin de yer almasıdır. Enerji alanında ilgili yetkililerimizce yürütülen yakın bir iş birliğimiz mevcut. Bu bağlamda Türk Akımı anlaşmasının yürürlüğe girmiş olması memnuniyet vericidir.

Çalışmaların daha da hızlanmasını ve boru hattının hedeflenen zamanda bitirilmesini bekliyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin zamanında hayata geçmesi bizim için kilit önemdedir.”

Erdoğan, turizm noktasında kaybedilen ivmenin tekrar yakalanması gerektiğinin altını çizerek, “Sizlerin bu konuda Rus halkını cesaretlendireceğinize inanıyorum ve burada da özellikle Mir kart olayına geçmek suretiyle, artık ödemelerin bu şekilde yapılması da süreci ciddi manada hızlandıracaktır. Buradan Rus dostlarımızı ülkemize davet etmek istiyorum. Gelsinler, Türkiye’nin tarihi, kültürel, turistik güzelliklerin onlar da görsün” dedi.

Haberin Devamı

Ortak yatırım fonu inşaatla başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Rus Ortak Yatırım Fonu’nun 1 milyar dolar sermaye ile kurulmasının önemine dikkat çekti. Sputnik ajansı, Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RFPİ) ve Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu’nun kuracağı ortak fonun, ilk yatırımını Rus inşaat sektörüne yapacağını yazdı. Buna göre RFPİ Başkanı Kirill Dmitriyev, fonun ilk yatırımının 400 milyon dolar olacağını belirtti. İlk anlaşmayı Türk Renaissance şirketiyle yaptıklarını söyleyen Dmitriyev, Rusya’da çeşitli inşaat projelerine 200’er milyon dolar yatırım yapılacağını kaydetti.

Türklere iş vizesi kolaylığı müjdesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türk vatandaşlarına yönelik iş vizesi kısıtlamasının kaldırılması kararı alındığını açıklayarak, “Rusya’da inşaat alanında Türklerin çalışması için getirilen yasak yakın zamanda kaldırılacak” dedi. Ankara’nın Moskova’nın en önemli dış ekonomik partnerleri arasında yer aldığının altını çizen Putin, “Son yıllarda iki ülkenin ticaret hacmi düştü. 2016 yılında bu değer üçte bir oranında gerileyerek 10 yıl önceki seviyesine ulaştı. Bu negatif eğilimin önüne geçmeyi umuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ekonomik bağların geliştirilmesinin karşılıklı ödemelerde ulusal para birimlerinin payının artmasına neden olduğunu söyleyen Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın bunu aktif olarak desteklediğini biliyoruz. Bu alandaki en önemli adım Türkiye’de Rus ödeme sistemi Mir kartlarının hizmet altyapısının oluşturulması olacak. Bugün görüşmelerimizde buna da değindik” dedi.

Devlere rakip

Irkut MC 21, 150 ila 212 yolcu taşıma kapasitesine sahip çift motorlu orta menzilli Rus yolcu uçağı. Airbus A320 ve Boeing 737’ye rakip olması planlanan uçağın 2018’de teslimatlarının başlaması planlanıyor.

Mir ödeme sistemi ise Rus Merkez Bankası tarafından oluşturuldu. Rusya’da kullanımı giderek yaygınlaşan sistem, 2014 yılında bazı Rus bankalarının ekonomik ambargo nedeniyle Amerikan Visa ve MasterCard hizmetini kullanamaması üzerine geliştirildi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye gidin mesajı

Putin, bugüne kadar milyonlarca Rus vatandaşının Türkiye’de tatil yaptığını ve Türk misafirperverliğini hissettiğini belirterek, “Ben de bu göreve başlamadan önce Türkiye’de tatil yaptım. En sıcak duygularım Türkiye’deki tatil zamanından kalmıştır” dedi.

Erdoğan’dan teşekkür

Türk makamlarının Rus turistlerin güvenliğini sağlama konusunda her türlü tedbiri alacağını belirten Putin, “Rus vatandaşlarının güvenliği yüzde 100 olarak sağlanacaktır” dedi.

Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesiyle ilgili olarak da Erdoğan, “Dünyanın neresinden gelirse gelsin kendi vatandaşımızın can güvenliği neyse her turistin can güvenliği bizim için odur. Bütün güvenlik tedbirlerini almak suretiyle gelen turistlerimizi ülkemizde en iyi şekilde ağırlamak bizim karakterimizdir.

Son dönemlerde Rusya neredeyse turizmde birinci sıraya çıkıyordu. Temenni ediyorum ki bu ivmeyi yeniden yakalarız ve misafirperverliğimizi tekrar kendilerine güvenli bir şeklide göstermeye devam ederiz” diye konuştu.