Dünya ‘Türkiye, VJTF’den sorumlu olacak’

‘Türkiye, VJTF’den sorumlu olacak’

18.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi ziyaret eden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, temaslarını Anadolu Ajansı’na değerlendirdi.

‘Türkiye, VJTF’den sorumlu olacak’

NATO’nun Irak’taki eğitim misyonu hakkında yaptığı görüşmeye değinen Stoltenberg, Türkiye’nin eğitim misyonuna güçlü desteğini ifade ettiğini belirtti. Stoltenberg, Türkiye’nin bölgede özel bir rolü bulunduğunu, bölgeyi iyi tanıdığını söyledi. Türkiye’nin ayrıca daha önce de Bağdat hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yakın çalışma içinde olduğunu hatırlatan Stoltenberg, “Bütün bunlar Türkiye’ye NATO eğitim misyonunda faydalı olacak tecrübe ve bilgi sağlıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öngörülemeyen durumlar için Türkiye’nin onlarca yıldır ittifakın parçası olduğunu hatırlatan Stoltenberg, Türkiye’nin Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliğinin caydırılmasında anahtar ülke olduğunu, Soğuk Savaş sonrasında da NATO sınırlarının ötesinde istikrarın sağlanması ve krizlerin yönetilmesinde önemli roller oynadığını vurguladı. Avrupa’da toplu savunmanın güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Stoltenberg, Türkiye’nin önemli bir sorumluluk daha üstleneceğini aktardı. Stoltenberg, “Türkiye, birkaç yıl içinde NATO’nun çok kısa sürelerde görevlendirmesine hazır olacak Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü’nden (VJTF) sorumlu olacak. Bunu da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu bizim daha belirsiz ve öngörülemeyen durumlara karşı adaptasyonumuzun bir parçası” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin NATO’ya katkıları gibi NATO’nun da Türkiye’ye katkıları olduğunu belirten Stoltenberg, bunlara örnek olarak AWACS izleme uçağının Konya’da bulunmasını gösterdi. İtalya ve İspanya’nın gönderdiği hava savunma bataryalarının Türkiye’de konuşlu olduğunu hatırlatan Stoltenberg, “Bunlar Türkiye’ye yapılmış önemli katkılar” dedi.

VJTF nedir?

Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü’nün (VJTF) 2014 Galler Zirvesinden sonra Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelebilecek risklere ve tehditlere karşı kabiliyetlerinin geliştirilmesi kararlaştırılan NATO Mukabele Kuvveti bünyesinde kurulmasına karar verildi. VJTF’nin yaklaşık 5 bin askerden oluşan çok uluslu bir birlik olması, hava, deniz ve özel kuvvetlerce desteklenen 5 tabur içermesi planlanıyor. VJTF henüz kriz başlamadan ilk uyarı veya belirtilerden hemen sonra olası tehditlere karşı caydırıcı bir güç olarak görev yapacak.