Gündem Türkiye yangın yeri

Türkiye yangın yeri

09.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in Kobani kuşatmasını protesto etmek amacıyla başlayan protestolar, pek çok ilde dün artarak devam etti. Olaylarda evler, araçlar, kamu binaları ateşe verildi. Polisler yetersiz kalınca İstanbul dahil pek çok ilde güvenliği zırhlı askerleri birlikler devraldı

Türkiye yangın yeri

Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere yurt genelinde çatışmaya dönüşen Kobani eylemlerinin faturası ağır oldu. Önceki akşam başlayan olaylarda toplam 22 kişi hayatını kaybetti. Bazı kentler yaşanan olaylar şöyle:
* MARDİN: Mardin’de olaylar nedeniyle önceki gün Kızıltepe, Nusaybin, Dargeçit, Savur, Mazıdağı ve Derik ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı dün öğle saatlerinde kaldırıldı. Ancak Valilik, Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Mazıdağı ve Dargeçit’te yeniden sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Kızıltepe ve Dargeçit’te iki gün süren olaylarda toplam 5 kişi hayatını kaybetti. Dargeçit’te ölen Bilal Gezer ve Sinan Toprak’ın Hüda-Par’a yakın isimler olduğu belirtildi. Kızıltepe’de ise yol kesen grupların barikatlarını geçmek isterken iki çocuğa çarpıp yaraladıktan sonra kaçan Kerem Karaaslan (22), kimliği açıklanmayan kişiler tarafından takip edildi. Karaaslan, Derik girişinde tabanca ile vurularak öldürüldü. Karaaslan’ı öldüren kişinin daha sonra polise giderek teslim olduğu belirtildi.
Dün akşam saatlerinde Kızıltepe-Nusaybin arasındaki İpekyolu’nda biri otomobil içinde, diğeri de otomobilden çıkarılıp sürüklenmiş iki ceset bulundu. Polis, sakallı oldukları dikkati çeken iki kişinin kimliğini belirlemek için çalışma başlattı.
* VAN: Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan bir grup, geçen askeri araçları taşladı. Gaz ve suyla dağıtılan gruplar ara sokaklarda barikat kurup ateş yaktı.
Önceki günkü gösterilerde ölen Hamit Caner (55) 3 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Caner’in Kuran kursu inşaatını yakmak isteyen göstericilere direnirken silahlı vurulduğu belirtildi. Başkale’de ise Ak Parti ilçe binasına giren göstericiler eşyayı dışarı çıkartıp yaktı. Bir derneğe ait Kuran kursu da göstericilerin hedefi oldu. Camları kırılan ve önündeki araçlar tahrip edilen kursu sakallı ve şalvarlı eli sopalı kişiler korumaya çalıştı.

Siirt’te 3 ölü
n SİİRT: Kurtalan ilçesinde dün çıkan olaylarda 17 yaşındaki Yusuf Çelik ile 35 yaşındaki Mehdi Erdoğan hayatlarını kaybetti. İlçede ilan edilen sokağa çıkma yasağı saat 12.00’de kaldırılırken bu kez kent merkezinde bu sabah 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak kentin bazı mahallelerinde yasağa uyulmadı. Siirt-Eruh karayolu üzerinde dün saat 14.00 sıralarında yol kesen göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. Çıkan arbedede vücuduna kurşun isabet eden 19 yaşındaki Davut Nas, yaşamını yitirdi.

Bayrak indirenlere ateş açıldı
Tillo ilçesinde bir akaryakıt istasyonuna molotoflarla saldırıp, Türk Bayrağı’nı indirmeye çalışan göstericilere, akaryakıt istasyonu sahibi, tabanca ile ateş açtı. Bu sırada araçlarına yakıt almak için istasyona gelen silahlı köy korucuları da havaya ateş açtı. Açılan ateş sonucu isimleri öğrenilemeyen iki gösterici yaralandı.

Adana’da bir kişi öldürüldü
n ADANA:? Olayların devam ettiği saat 21.00 sıralarında merkez Yüreğir ilçesinde küçük bir grup ile evinin önünde oturan vatandaş arasında tartışma çıktı. İddiaya göre gruptakiler evinin önünde oturan adama “Sen IŞİD’ci misin?” diye çıkıştı. Gruptakilerle, adam arasında bu nedenle çıkan tartışmaya bir komşusu da katıldı. Gruptakiler, evinin önünde oturan adama ve komşusuna bıçakla saldırdı. Aynı dakikada pompalı tüfek sesi de duyuldu. Ahmet Albay (69) olay yerinde hayatını kaybederken oğlu Veysi Albay yaralandı.

Haberin Devamı

Şırnak’ta okul yakıldı
Kentte dün kepenkler açılmadı. Göstericiler sabaha karşı Bahçelievler Mahallesi’ndeki Rekabet Kurumu Ortaokulu’nu ateşe verip yaktı. Nusaybin ve İdil yolu barikatlarla kapatıldı. Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’na molotoflu saldırı düzenlendi. İdil İlçesi’nde isedün gece boyunca silah sesleri, el yapımı patlayıcı ve molotoflarla gösteri yapan eylemciler sabah saatlerine kadar eylemlerine devam etti. Silopi’de kundaklanan iki okulda eğitime ara verildi. Ayrıca iki okulun bahçesinde bulunan Atatürk büstlerinin de yerlerinden söküldüğü görüldü.

Polis yetersiz kaldı
AĞRI: Doğubayazıt İlçesi’nde polis ekipleri, çıkan olaylara müdahalede yetersiz kalınca Jandarma Özel Harekât timleri destek verdi. Polis ve jandarma ilçenin kritik noktalarında önlem aldı. Olaylar mahallelere yayıldı. İlçede dün de Abdullah Öcalan’ın Suriye’den 9 Ekim 1998 tarihinde çıkarılmasının 16’ncı yıldönümü olması nedeniyle kepenk kapatma eylemi yapılması için PKK’lı grupların çağrı yaptığı belirtildi.
Patnos ilçesinde de yaklaşık 3 bin kişilik grup Patnos Belediyesi’ni hedef seçti. Belediye Başkanı AK Partili Cem Afşin Akbay’ın ve çalışanların boşalttığı Belediye binasına giren eylemciler, burada makine parkında bulunan itfaiye aracı, kamyon, traktör, iş makinesi, minibüs gibi taşıtları çalıştırarak ilçe merkezine getirdi. Eylemciler, molotof kokteyller atarak üç katlı Belediye binasını içerden ve dışarıdan ateşe vererek yaktı. İlçe merkezine götürülen araçlar da birer birer molotof kokteylleri atılarak yakıldı. Bankalara ait ATM’ler de yerlerinden söküldü,

Haberin Devamı

Kamu binaları ateşe verildi
HAKKÂRİ: Başta Hakkâri Üniversitesi Rektörlük Binası olmak üzere, çok sayıda okul ve bazı kamu binaları ateş verilip tahrip edildi. Göstericiler tarafından ateşe verilen rektörlüğe ait araç garajında bulunan 2 midibüs otobüs, 1 iş makinesi ve 3 otomobil ateşe verilerek kullanılamaz hale getirildi. Yüksekova ilçesindeki ’Kobani eylemleri’ 5’inci gününde de sürdü. Cengiz Topel Caddesi’nde yine barikatlar, gaz ve tazyikli sulu manzaralar yaşandı. Esnaf kepenk açmadı.