Siyaset Türkiye’ye AWACS uçağı gönderilecek

Türkiye’ye AWACS uçağı gönderilecek

10.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Polonya’nın başkenti Varşova’da devam eden NATO zirve toplantısında dün gerçekleştirilen oturumda Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkelerine askeri desteğin devamı yönünde karar alındı.

Türkiye’ye AWACS  uçağı gönderilecek

NATO üyeleri ilk kez Baltık ülkelerine ve Polonya’nın doğusuna asker gönderilmesi konusunda görüş birliğine varırken Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonrası özellikle eski Sovyet ülkeleri olan üyelerdeki hava ve deniz devriyelerinin de artırılmasına karar verildi. Toplantıda, bu önlemlere karşın Rusya ile diyalog arayışına devam edilmesinin önemi vurgulandı.

ABD Başkanı Barack Obama, Polonya’ya 1000 Amerikan askeri gönderileceğini açıklarken, Litvanya’da çoğunluğu Alman askerlerinden, Estonya’da İngiliz askerlerinden, Letonya’da ise Kanada askerlerinden oluşan taburlar görevlendirilecek.

Afganistan’a destek
Zirvede Afganistan’a yardımlara devam kararı da çıktı. Basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Tüm Afganistan’da güvenlik Afgan güçlerinin sorumluğu altında. Bu güçler Afgan halkını cesaret ve kararlılıkla savunuyorlar. Biz bu güçleri eğitmeye, tavsiyelerde bulunmaya ve yardım etmeye devam edeceğiz.” dedi. Genel Sekreter Afgan Güçlerine ekonomik yardım da dahil olmak üzere NATO ülkelerinin desteğinin sürmesinde hem fikir olduklarını belirtti.
Stoltenberg, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, ittifakın güneyindeki krizler ve terör örgütü IŞİD yüzünden milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı. Bölgedeki istikrarsızlığın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizine neden olduğunu ve terör saldırılarının arttığını anlatan Stoltenberg, krizlerin çözümünde bölgeye müdahale yerine yerel kuvvetlerin güçlendirilmesinin daha etkili olacağını ifade etti.

Güvenlik operasyonu
IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçlerine doğrudan destek vermeyi kararlaştırdıklarını kaydeden Stoltenberg, IŞİD ile mücadele kapsamında gönderilecek AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarının uluslararası ve Türkiye hava sahasında uçacağını ve böylelikle Suriye ve Irak’ın hava sahasını da izleyeceğini ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Akdeniz’deki sığınmacı akınını durdurmak için başlattığı Sofya Operasyonu ile yakından çalışmayı istediklerini bildiren Stoltenberg, “Akdeniz’de terörle mücadele ve kapasite artırımı kapsamında ‘Deniz Muhafızı’ adlı yeni güvenlik operasyonu başlatacağız.” dedi.