Dünya Türkiye’ye daha fazla destek sağlanmalı

Türkiye’ye daha fazla destek sağlanmalı

16.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’yi ziyareti öncesinde verdiği mülakatta, “Tüm müttefiklere Türkiye’ye daha fazla destek sağlama çağrısında bulunuyorum” dedi. Stoltenberg, Türkiye’nin NATO müttefikleri ve DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyonun çabalarına katkısının da büyük olduğunu anımsattı

Türkiye’ye daha fazla destek sağlanmalı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın destek için Türkiye’de ciddi bir mevcudiyeti olduğuna dikkati çekerek “Tüm müttefiklere Türkiye’ye daha fazla destek sağlamaları konusunda çağrıda bulunuyorum” dedi. Bugün Türkiye’de olacak Stoltenberg, bunun öncesinde Brüksel’deki NATO karargahında AA’nın sorularını yanıtladı. Türkiye ziyaretimin temel amacının, Temmuz ayında Brüksel’de düzenlenecek NATO Zirvesi’ne hazırlık olduğunu belirten Genel Sekreter, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’yle görüşeceğini anlattı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin, birçok nedenden dolayı çok değerli ve kilit bir müttefik olduğunu kaydeden Stoltenberg, ziylaretinin NATO zirvesine hazırlık niteliğinde olacağını söyledi. Irak’ta NATO’nun bir eğitim misyonu başlatması yönünde planlamalar yürüttüklerini hatırlatan Stoltenberg, “Bu çerçevede Iraklı askerlere eğitim verecek, askeri akademi ve okullar inşa edeceğiz. Böylelikle Iraklılara kendi ülkelerini istikrara kavuşturma imkanı ve terörle mücadele konularında destek sağlayacağız. Bu, Türkiye dahil tüm müttefikler için önemli” dedi.

‘Bu, bizi ilgilendirmez!’

Ege Denizi’nde Türkiye ile Yunanistan arasında giderek artan gerginliğe ilişkin soruları da yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye ve Yunanistan, 1952 yılında üye olduklarından beri çok değerli iki NATO üyesi olarak ön plana çıkıyor. İkisi de ortak güvenliğimize katkı sağlıyor. Aralarında baş gösteren bazı anlaşmazlıkların iyi ilişkiler çerçevesinde çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçevede iki ülke başbakanının son olarak telefon görüşmelerinde sorunların diyalogla çözülmesi hususunda mutabık kaldıklarını öğrenmekten mutlu oldum” dedi. “NATO bu çerçevede bir rol üstlenmeyi öngörmüyor mu?” sorusuna da Stoltenberg, “Hayır, bu NATO’yu ilgilendiren bir konu değil. Bunun Türkiye ve Yunanistan arasında çözülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Karşılıklı önem

Genel Sekreter, “Terörle mücadelede NATO’nun Türkiye’ye gerekli desteği vermediği kanaati hakim. NATO bu konuda neler yapıyor? İttifakın Türkiye’ye sağladığı katma değer nedir?” yönündeki soruya da, şöyle yanıt verdi:

Haberin Devamı

“Biz dayanışma içinde hareket eden 29 müttefikten oluşan bir ittifakız. Birbirimize destek veriyoruz ve NATO da Türkiye’yle dayanışma içinde. Türkiye NATO için önemli ancak NATO da Türkiye için önemli. İttifak, ‘Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için’ ilkesine dayanıyor. Türkiye’ye destek veriyoruz. Bazı güvence tedbirlerimiz mevcut. Örneğin Türkiye’nin hava sahasını korumak için ülkeye füze bataryaları konuşlandırdık. İtalya ve İspanya’nın, Türkiye’de Patriot ve SAMP-T bataryaları bulunuyor. Aynı zamanda erken uyarı ve gözlem uçakları (AWACS) Türk hava sahasında keşif uçuşları yapıyor. Diğer yandan Doğu Akdeniz’deki deniz kuvvetleri varlığımızı da artırdık. Altyapı, tatbikatlar ve İzmir’de konuşlu NATO Kara Komutanlığı (LANDCOM) gibi diğer bazı unsurlarla da Türkiye’ye destek veriyoruz.”

Türkiye’de ciddi bir NATO mevcudiyeti olduğunu, ancak tüm müttefiklere, Türkiye’ye daha fazla destek sağlama çağrısında bulunduğunu belirten Stoltenberg, “NATO Türkiye’ye aynı zamanda siyasi destek de veriyor. Çünkü hiçbir NATO müttefiki, Türkiye kadar terör saldırılarına maruz kalmadı” diye konuştu.

Türkiye’nin katkısı

Türkiye’nin, NATO’nun ortak güvenlik ve savunmasına farklı şekillerde katkı sağladığını, Afganistan ve Kosova gibi farklı NATO misyon ve operasyonlarına katkısından dolayı minnettar olduklarını belirten Stoltenberg, “Ayrıca Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırlarına yakın yerlerde sağladığı altyapı, terör örgütü DAEŞ’le mücadelede kilit rol oynadı. Türkiye, NATO müttefiklerinin ve DAEŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon’un çabalarına büyük katkı sağlamış ve çok önemli bir rol üstlenmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye daha fazla destek sağlanmalı

'S-400 ULUSAL BİR KARAR'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Gerginliğin arttığı bu dönemde, NATO müttefiklerinin Türkiye’ye gerekli askeri silahları sağlama konusunda isteksiz davranmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce müttefiklerin bu tutumu Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi temin etme kararını etkilemiş midir?” şeklinde bir soruya da, şu yanıtı verdi:

“Askeri teçhizat, yetenek satın alma ve satma kararı ulusal bir karardır. Yani bu NATO tarafından değil, müttefikler tarafından alınan egemen bir karardır. Türkiye’nin iki NATO müttefiki İtalya ve Fransa’yla, EUROSAM konsorsiyumu kapsamında füze ve hava savunma sistemleri geliştirmeye yönelik kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu ümit vadeden gelişme NATO müttefikleri arasındaki entegrasyonu da güçlendirecektir. Öte yandan, Türkiye ve ABD arasında Patriot bataryalarının alımına ilişkin görüşmelerin devam ettiğine yönelik bilgiler de mevcut. Yani, NATO müttefikleri ile Türkiye arasında değişik tipte hava ve füze savunma sistemlerinin alımı hakkında görüşmeler de var.”