Ekonomi Türkiye’ye ilgide ciddi artış var

Türkiye’ye ilgide ciddi artış var

15.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Risk iştahındaki iyileşmeye dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Yabancı yatırımcıların ilgisinde artış var” dedi. Şimşek, Güneydoğu paketinin de rafine hale getirildiğini söyledi

Türkiye’ye ilgide  ciddi artış var

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, portföy yatırımlarında bir iyileşme yaşandığını belirterek, “İlk bir-iki ay küresel olarak, gelişmekte olan ülkelere yönelik iştahın azaldığı bir dönemdi, fakat o dönem geride kaldı. Şimdi risk iştahında bir iyileşme var. Türkiye’ye ilgide artış var” dedi.

ABD’nin Bağımsızlık Günü resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin sorulması üzerine, “ilgisinde bir iyileşme var” dedi. Şimşek, şöyle devam etti:

“İki şeyi ayırmak lazım. Bir, küresel doğrudan yatırımlar. Geçen sene bile -ki zor bir seneydi-Türkiye 16,8 milyar dolarlık yatırım çekti. Çok büyük bir başarı gerçekten. Kısmen dünya ekonomisi, dünyadaki risk iştahı ama kısmen de Türkiye’ye olan güven ve inancı yansıtıyor. Şimdi bir de işin diğer boyutu var. Portföy yatırımları anlamında. Borsaya, tahvillere falan. Geçen sene zor bir yıldı. Fakat bu sene orada da bir iyileşme var. İlk bir iki ay küresel olarak, gelişmekte olan ülkelere yönelik iştahın azaldığı bir dönemdi, fakat o dönem geride kaldı. Şimdi risk iştahında bir iyileşme var. Türkiye’ye ilgide artış var.”

Yeni dönemin etkilerinin görülmeye başladığını kaydeden Şimşek, “Zaten piyasalarda da fiyatlamada kendini yansıtıyor. Borsada olsun, Dövizde, faizde olsun. Faizler tek haneye indi. Kısa vadeli faizler 8,7’ye indi. 10 yıllık faiz 9,15’te şu anda. Dolayısıyla kötü dönem geride kaldı. Türkiye’ye ilgide ciddi bir artış var. Türkiye’nin performansı da iyi” dedi.

Güneydoğu’ya ‘rafine’ paket

Yatırım beklentilerinin sorulması üzerine de Mehmet Şimşek “Geçen sene küresel doğrudan yatırımlarda iyi bir yıldı. Portföy yatırımlarında zor bir yıldı. Çıkış vardı. Bu sene portföy yatırımlarında da giriş var. Dolayısıyla iki kulvarda da iyileşme var. Yatırımcı ilgili güçlü, artıyor. Varlık barışı konusu ayrı bir alan” dedi.

Güneydoğu paketi üzerindeki çalışmaların devam ettiğini ifade eden Şimşek, “Eminim size zamanı gelince açıklanacak. Bir ön çalışma yapıldı. Şimdi rafine hale getiriliyor. Muhtemelen önümüzdeki Bakanlar Kurulu’nda ele alınır. Başbakanımız bayramın hemen arefesinde demişti. Şimdi muhtemelen başbakanlık açıklamaları yapar. Belki bununla ilgili bir Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı yapılacak” diye konuştu.