Ekonomi Türkiye’ye yatırım yapan kaybetmez

Türkiye’ye yatırım yapan kaybetmez

09.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enerjisa’nın halka arzına gelen yoğun talebin Türk ekonomisine duyulan güveni gösterdiğini ifade eden Enerji Bakanı Albayrak, “Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi” dedi.

Türkiye’ye yatırım yapan kaybetmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerjisa’nın halka arzına gelen yoğun talebin Türkiye ekonomi ve enerji piyasalarına duyulan güvenin göstergesi olduğunu belirterek, “Enerjisa’nın halka arzıyla ilgili süreç inşallah sektördeki çok büyük bir dönüşümün başlangıcı olur. İnşallah, bu öngörülebilir piyasalarla birlikte bir iki sene içinde Enerjisa’dan üretim tarafında da güzel gelişmeleri duyacağız. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi” dedi. Albayrak, Hacı Ömer Sabancı Holding ve Alman enerji şirketi E.ON’un hissedarları olduğu Enerjisa Enerji AŞ’nin halka arz gong töreninde konuştu. Mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir enerji piyasasının varlığının, sağlam bir ekonominin olmazsa olmazı olduğunu belirten Albayrak, son 10 yılda ortalama yıllık 55 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Büyümede birinci

Geçen yıl kamuoyuyla paylaştıkları Milli Enerji ve Maden Politikası’nın en önemli sac ayaklarından birisinin de öngörülebilir piyasalar olduğunu vurgulayan Albayrak, özel sektörün yatırımlarını daha da hızlı yapabildiği, yatırımların önündeki yapısal sorunların giderildiği süreçleri ciddi anlamda hızlandırdıklarını söyledi.

Türkiye’nin geçen yılın son çeyreğindeki büyüme rakamlarıyla dünyada birinci sırada yer aldığını ve başarılı bir 2017’yi arkasında bıraktığını anımsatan Albayrak, “Türkiye yaşadığı onca badireye rağmen, 16 yıldır ayakları yere sağlam basan, üretim ve büyüme odaklı büyümenin temellerini attı. Dinamik olduğu kadar güçlü ve güven veren bir ekonomiyi inşa etti. Sağlanan güven ve istikrarın yanısıra dinamik ve üretken bir özel sektörün payı kaçınılmaz. Bugün yapılan yatırımların yüzde 75’inden fazlası özel sektör tarafından hayata geçirildi” ifadelerini kullandı. Albayrak, Türkiye’de yerli sermayenin yatırım iştahının her yıl arttığını belirterek, şöyle devam etti: “Diğer yandan yabancı sermaye girişi de artıyor. Türkiye 2002, 2016 yılları arasında 180 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırımı çekmiş önemli bir ülke. Türkiye için menşei ne olursa olsun yatırım yapan her firma Türkiye firmasıdır, bizim firmamızdır.”

Haberin Devamı

‘Yabancı ilgisi çok güvenilir limanız’

Berat Albayrak, Enerjisa’nın halka arzının yabancı yatırımcının enerji sektörüne yoğun ilgisini gösteren en güzel örneklerden biri olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “Çok yoğun bir talep geldi. Yerlilerden şikayet gelerek yerli yatırımcıya ayrılan payın yüzde 15’ten 24’e çıkması da yabancı ilgisinin ne kadar yoğun olduğunu gösteriyor. Türkiye, son dönemde dünyada artan dalgalanma ortamında yatırımcılar için güvenli bir ortam sunuyor. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi. Türkiye sağlam ekonomisi, sunduğu cazip fırsatları, iç pazarının büyüklüğü ve siyasi istikrarıyla yatırımcılar için her zaman güvenilir bir liman olmaya bugün olduğu gibi yarın da devam edecek.”

Türkiye’ye yatırım yapan kaybetmez

Ak Yatırım’ın konsorsiyum lideri olarak görev aldığı halka arz ile yüzde 20’si halka açılan Enerjisa Enerji, gong töreninin ardından borsada ENJSA kodu ile işlem görmeye başladı. Enerjisa yıldız pazarında ve aynı zamanda BIST 30’da yer alıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’ye yatırım yapan kaybetmez
‘İLK’LERİN HALKA ARZI

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Enerjisa’nın parlak, dinamik, yeni nesil insan kaynağı, kurumsal yönetim anlayışı ve finansal gücümüzle, yarattığımız bu değere yatırımcılardan beş katın üzerinde talep gelmiştir. Özellikle yerli yatırımcıdan gördüğümüz yüksek talep bizi ayrıca memnun etti” dedi. Törende konuşan Sabancı, halka arzın Türkiye ve enerji sektörü için önemli olduğunu belirterek, Enerjisa’nın Sabancı Grubu’nun Borsa’da işlem gören 13’üncü şirketi olduğunu anımsattı. Birçok ilkin bir arada yaşandığına işaret eden Sabancı, şunları kaydetti: “TL bazında Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük özel sektör halka arzı Enerjisa oldu. Elektrik dağıtım ve perakende konusunda da özel sektör için ilk halka arz oldu. Türkiye’nin ve enerji sektörünün potansiyeline olan inancımızla, ortağımız E.ON ile birlikte Türkiye enerji sektörünün en büyük yatırımcılarından olduk. Enerji Bakanlığı’nın vizyonu ve liderliği bize hep cesaret verdi.”

Haberin Devamı

Borsadaki şirketler ‘1 trilyon’a koşuyor

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Enerjisa’nın pay piyasasında işlem gören 405’inci şirket olduğunu belirterek, “Şirketlerimizin bugün itibarıyla yaklaşık piyasa değeri 929 milyar lira” dedi. Halka arz gong töreninde konuşan Karadağ, şunları kaydetti: “Enerjisa Grubu, borsamız yıldız pazarında ve aynı zamanda BIST 30’da işlem görmeye başlayacak, 2018 yılında işlem görmeye başlayacak üçüncü şirketimiz olacak. Şirketin toplam değeri 7.4 milyar lira. Sermayesinin yüzde 20’sini oluşturan paylar 38 bin 780 yatırımcıya satıldı. Arz edilen payların toplam piyasa değeri de yaklaşık 1.5 milyar lira oldu.”