Gündem Türkiye’yi ağlatan türkünün mimarları

Türkiye’yi ağlatan türkünün mimarları

18.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son günlerde sosyal medyada milyonlarca kişinin dinlediği duygu fırtınaları estiren ‘Dağlıca Türküsü’nün söz yazarı şair Kemal Çiçek ve şiiri besteleyip okuyan Jandarma Bandosu’nun solisti Özlem Üngör duygularını Milliyet’le paylaştı

Türkiye’yi ağlatan  türkünün mimarları

Şair Kemal Çiçek tarafından Dağlıca ve Iğdır baskınlarının ardından kaleme alınarak Jandarma Bandosu solisti Özlem Üngör tarafından yorumlanan “Şehidim” isimli şiir, kısa sürede Türkiye’nin duygularına tercüman oldu.
Sosyal medya üzerinden milyonlarca kişinin dinlediği ve herkesi derinden etkileyen “Şehidim” isimli eserin sözlerini yazan şair Çiçek, duygularını Milliyet’le paylaştı; “Ben bu şiiri, sadece Dağlıca’da şehit düşen askerlerimiz için değil, Iğdır ve diğer yerlerde de şehit düşen tüm asker ve polislerimiz için kaleme aldım. ‘Şehidim’ şiirinin duygusu çok farklı. Yazdığım sözler umarım halkımızın duygularına tercüman olmuştur. Keşke bu üzücü olaylar olmasaydı bu sözleri yazmasaydım” dedi.
Şiiri besteleyerek yorumlayan Jandarma Bandosu solisti Özlem Üngör ise “Eserimiz, bundan sonra Jandarma Bandosu tarafından çeşitli anma etkinliklerinde de çalınacak. Birçok şehit yakınından telefon aldım. Bir şehit eşi ise çocuğunu her akşam ‘Bu Türkü ile uyuttuğunu söyledi” dedi.
‘Ruhumun tercümesi’
Türkiye’nin yüreğine tercüman olan “Şehidim” şiiri sosyal medya üzerinden kısa sürede milyonlarca kişi tarafından dinlendi. Şair Kemal Çiçek tarafından kaleme alınan şiir sonrasında Jandarma Bandosu’nda solistlik yapan akrabası Özlem Üngör tarafından seslendirilince adeta Türkiye’nin gündemi oturdu.
Şiirin yazarı şair ise “Şiiri önce şahsi Facebook hesabım olan ‘Ruhumun Tercümesi’nde yayınladım. Birkaç günde 1 milyon kişinin okuduğunu gördüm. Bestelenip, klibi çekildikten sonra sadece Youtube’da 5 milyondan fazla kişi tarafından dinlendiğini gördük. ‘Şehidimin’ sözlerini sadece Dağlıca şehitlerimiz için algılamayın. Dağlıca’da 16 askerimiz, Iğdır’da 13 polis arkadaşımız şehit düştü. Bu iki olay beni çok derinden etkiledi. Hemen ‘Şehidim’i kaleme aldım. Sözleri tüm şehitlerimize atfen yazdım” dedi.
‘Soma için de yaptık’
Yazdığı eserin Özlem Üngör tarafından seslendirilmesinden sonra Türkiye’nin ortak değerlerinden biri haline geldiğini belirten Çiçek; “Özlem Hanım, bana ‘Ağabey ben de şehitlerimiz için eser yapmak istiyorum’ deyince, şiiri bestelemeye karar verdik. Özlem Hanım, sözlerden çok etkilendi ve hemen notaya aldı. Sonrasın da bandodaki arkadaşlarıyla kayıt altına almışlar. Ağıt şeklinde bir eser oldu. Demo olarak hazırlandı. Oğlum da seslendirmeden sonra kolaj hazırlamış, Sosyal medyada yayınlanınca hiç farkında olmadan milyonlarca kişi dinledi. Böyle bir etki yaratacağını tahmin etmiyordum. Çok farklı duygular hissediyorum. Geçen dönem Soma’da yaşamını yitiren 301 madenci için müziği Özlem kardeşime ait ‘Soma ağıdı’nı ortaya çıkarmıştık. Eserimiz, Uluslararası Radyocular Birliği tarafından alkışı hak eden şair ve bestecisi ödülüne layık görüldü” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞTE O ŞİİRİN SÖZLERİ

Sana sıkılan kurşun
Ciğerime saplanır
Bilmem bu acı nasıl
Yüreğimde saklanır

Can verdiğin bayrağın
Tabutuna sarılmış
Sana yüce yaradan
Cennetten yer ayırmış

Şehidim rahat uyu
Biz bekleriz vatanı
Bu millet affeder mi
Sana kurşun atanı

Can verdiğin bayrağın
Tabutuna sarılmış
Sana yüce yaradan
Cennetten yer ayırmış

Melekler seni bekler
Hasretle gökyüzünde
Sen her şeye değersin
Milletin gözünde

Can verdiğin bayrağın
Tabutuna sarılmış
Sana yüce yaradan
Cennetten yer ayırmış

Üngör: Gözyaşları içinde besteledim

Şehidim şiirinin yorumcusu Solist Özlem Üngör, şiiri bestelediği sırada gözyaşlarını tutamadığını ifade ederek şunları söyledi:
“Uzun zamandır şehitlerimizi anmak için bir eserimiz olmadığını düşünüp, bir şeyler yapmak istiyordum. Kemal Abi’nin şiirini okuduktan sonra yorumlamaya karar verdim. Eser aslında ne türkü, ne şarkı ne de ağıt formatında. Şehitlerimize atfen olduğundan kavramlar üstü bile denebilir. Bir anda ezgisi içimden çıkıverdi. İnternette paylaşınca milyonlarca kişinin duygularına tercüman oldu. Galatasaray-Atletico Madrid maçından önce stadyumda çalınmasından gurur duydum. Eser, sosyal medyada 48 saatte 2 milyon görüntülendi. Jandarma Bandosu’nda görevli komutanımız Burak Yarbay’da bizlere büyük kolaylık sağladıve eserin düzenlemesini yaptı. Enstürman olarak sadece piyano, keman ve klarnet kullanıldı. İlk seslendirmede dugulandım ve sesim titredi. Eserimiz, bundan sonra Jandarma Bandosu tarafından çeşitli anma etkinliklerinde çalınacakmış. Birçok şehit yakınından telefon aldım. Bir şehit eşi çocuğunu her akşam eserimizle uyuttuğunu söyledi.”
Öte yandan türkünün Dağlıca Taburu’ndaki komutanlar tarafından da farkedildiği ve büyük bir beğeni kazandığı öğrenildi. Dağlıca Tabur Komutanı’nın eser sahipleriyle konuşarak, “Duygularımıza tercüman oldunuz” yorumunu yaptığı öğrenildi.