Ekonomi Türkiye’yi uçuracak

Türkiye’yi uçuracak

09.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Space X ile Tesla’nın CEO’su Elon Musk, sürpriz Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluştu. Masada yerli otomobil, uydu teknolojileri ve yatırım vardı. Teknoloji dehası Musk’ın artık gündeminde Türkiye de var.

Türkiye’yi uçuracak

Yerli otomobil için start veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sürpriz bir görüşme yaptı. Erdoğan, Space X’in kurucusu ve elektrikli otomobil üreten Tesla Motor’un kurucu CEO’su Elon Musk ile bir araya geldi. Görüşmenin ana gündemini yerli otomobilin oluşturduğu öğrenildi.

Tesla ile elektrikli otomobil üreten, teknoloji dünyasının sürekli gündeminde olan Musk ile Erdoğan’ın görüşmesine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.

Yatırım da görüşüldü

Elon Musk ile görüşmenin Türkiye’de yerli otomobil için düğmeye basılmasından bir hafta sonra gerçekleşmesi dikkati çekti. Görüşmede, çalışmaları başlayan yerli otomobil konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi. Erdoğan’ın Musk’ın elektrikli otomobil konusunda görüşlerini ve önerilerini aldığı dile getirildi. Görüşmede, Türkiye’de yatırım imkanlarının da gündeme geldiği de ifade edildi. Musk, özellikle son günlerde uzay seyahatlerinin seyrini değiştirmeye çalışması ile gündeme gelmişti.

Çılgın milyarder dünyayı sallıyor

Türkiye’yi uçuracak

- Güney Afrika doğumlu ABD ve Kanada pasaportlu Elon Musk, Silikon Vadisi’nin en başarılı isimlerinden biri.

- Yazılım kodlamayı öğrendi ve 12 yaşındayken Blastar isimli oyunu tasarlayıp, o zamanın parası ile 500 dolara sattı.

- Musk, ilk yatırımını 24 yaşında, babasından borç aldığı 28 bin dolarla yaptı. Medyanın şehir haberleri almak için kullandığı Zip2 yazılımını geliştirdi ve 22 milyon dolar sattı.

- Musk, Silikon Vadisi’ndeki ününü ise PayPal’i kurup satarak duyurdu. 2002 yılında bu girişimini 1.5 milyar dolara eBay satın aldı.

- Satıştan gelen parayla uzay teknolojileri üzerine çalışacak SpaceX’i kurdu.

- 2004’te elektrikli otomobil işine girip Tesla’ya ortak olduğunda otomotiv devleri onu küçük gördü. Ama 2017’de Tesla, piyasa değerinde, pazarın birincisi General Motors’u geride bıraktı. Şirketin piyasa değeri 51 milyar doları buluyor.

- Elektrikli araç üreticisi Tesla, Model 3’ün ardından şimdi de Model Y’yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

- Birçok alana yatırım yapan Musk bir dönem parasız kaldı ama 2016’da Falcon 9 roketini başarılı şekilde kaldırıp indirmeyi başardı.

- Musk, 2022’ye kadar Mars’ı kolonileştirmek için 2 kargo roketi gönderecek.

- Musk’ın vizyonu bununla da sınırlı değil. Uzay için geliştirdiği roketleri dünyada da ulaştırma için kullanacak. Şu an 8 saat süren Londra-New York uçuşu 29 dakikaya düşecek.

- Solar City projesiyle güneş enerjisi ve batarya teknolojileri üzerine büyük yatırımlarını sürdürüyor.

- 46 yaşındaki Musk’ın 5 çocuğu var ve çok ilgili bir baba.

- Forbes’ın “En Güçlü Kişiler Listesi”nde 21’inci.

- Musk, 21 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin işadamları arasında yer alıyor.

- Donald Trump’ın ABD’de başkanlık koltuğuna oturmasının ardından danışman kadrosunda yer alan Musk, Trump’ın iklim anlaşmasından çekileceğini açıklamasıyla görevi bıraktı.

TALEP TESLA’DAN GÜNDEM TÜRKSAT 5A-5B UYDULARI
Türkiye’yi uçuracak

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş adamı Elon Musk’ı kabulüne ilişkin olarak anadolu Ajansı’na açıklamada bulundu. Kalın, Musk’ın Türkiye’ye Türksat 5A-5B uydularının uzaya fırlatılması bağlamında geldiğini belirterek “Yarın (bugün) bununla ilgili Airbus ile bir anlaşma yapılacak. O da bunun alt tedarikçilerinden birisi. Kendi SpaceX firması. Bunu konuştuk” dedi.

Türksat 5A-5B uydularının Türkiye’nin kendi ulusal uydu üretim sürecine geçişte çok önemli bir merhaleyi temsil etiğini kaydeden Kalın, “Türksat 6 uydusu da tamamen Türkiye’de üretilecek kendi teknolojik imkanlarımızla” diye konuştu.

Yerli oto da konuşuldu

Kalın, Erdoğan’ın otomobil meselesini ve Tesla’yı da konuştuğunu ifade ederek, “Türkiye’de yapılan teknolojik yatırımları, son dönemde atılan adımları da konuştuk. Elon Musk’ın şirketi büyük bir sürdürülebilir enerji şirketi aslında. Dolayısıyla yeni nesil piller, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi konuları konuştuk. Büyükşehirlerdeki trafik sorunları nasıl aşılabilir, tünel kazma, yer altından trafiğin verilmesi gibi konuları da ele aldık. Özellikle Tesla ve SpaceX firmalarıyla Türkiye’deki firmaların yapabileceği ortak çalışmalar neler olabilir, bunlar üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu” dedi.