Ekonomi Türkler Rusya’da Çinlilere pabucu ters giydirecek

Türkler Rusya’da Çinlilere pabucu ters giydirecek

26.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Türkler Rusya’da Çinlilere pabucu ters giydirecek

Bu yıl 55 milyon çift ayakkabı satmayı hedefleyen Ziylan Group, Rus e-ticaret platformu Yandex.market ile ortaklık kurdu. İlk etapta Ruslara 100 bin çift ayakkabı satmayı hedefleyen firma, yüzde 90’ı Çin’in elinde olan Rus ayakkabı sektöründe katlanarak büyümeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Avrupa ve Türkiye’nin lider ayakkabı üreticilerinden Ziylan Group, Rusya’da dev bir ortaklığa imza attı. Arama motoru Yandeks ve Rusya’nın en eski bankası olan Sberbank’ın ortaklığında kurulan ‘Yandex.Market’ isimli e-ticaret platformuna ortak olan Ziylan, ekim ayından itibaren tüm Rusya geneline internet üzerinden ayakkabı satışına başlayacak.

Rus Kommersant gazetesinin haberine göre, Sberbank ve Yandex’in yaptığı bu ortaklık e-ticarette ilk sınır ötesi işbirliği oldu. Gazeteye konuşan Yandex.Market’in Uluslararası Gelişim Direktörü Alex Vassiliev, Ziylan Group ile yaptıkları işbirliğinin ekim ayında hayata geçeceğini ifade etti.

Türkler Rusya’da Çinlilere pabucu ters giydirecek

Sberbank, 2017 yılında kurulan e-ticaret platformu Yandex.Market için geçtiğimiz nisan ayında 30 milyar ruble (Yaklaşık 500 milyon dolar) yatırım yapacağını açıklamıştı. Yandex kaynakları Yandex.Market’in toplam yatırım değerinin 1 milyar dolar olduğunu söylüyor. Rus e-ticaret platformu bu yılın ikinci çeyreğinde cirosunu yüzde 21 artırarak 1.4 milyar ruble’ye (yaklaşık 20 milyon dolar) çıkarmıştı.

Haberin Devamı

1 milyar $ ciro

Bünyesinde aralarında Lumberjack, Kinetix, Polaris dahil 200 markayı barındıran Ziylan Group ise yılda 45 milyon çift ayakkabı satıyor ve bu yıl 1 milyar dolar ciro yapmayı hedefliyor.

Ziylan Group’un Rusya’da da mağazaları bulunuyor. Yandex.Market ile Ziylan arasındaki ortaklık sayesinde Rus pazarında ilk etapta 20 bin farklı ürünle gireceği belirtildi. Sipariş edilen ürünlerin hepsinin Rusya geneline bedava kargo ile ulaştırılacağı gelen bilgiler arasında.

Çin’in kontrolünde

Rusya’da yurtdışı kaynaklı e-ticaret pazarı 374 milyar ruble (Yaklaşık 5.5 milyar dolar) civarında. Bu pazardan en büyük payı yüzde 38 ile giyim ve ayakkabı sektörü kapıyor. Yaklaşık 2 milyar dolarlık dış kaynaklı giyim ve ayakkabı pazarının yüzde 90’ı ise Çin’in kontrolünde. Ancak Türkiye’de olduğu gibi Rusya’da da ruble’nin aşırı değer kaybetmesi yurtdışından dolar üzerinden ürün siparişlerinin de düşmesine neden oldu.

2017 yılında bu pazar yüzde 24 daraldı. satışları iyi olan Yandex.Market’in de özellikle giyim ve ayakkabı alanında zayıf olduğu ve bu açığını da Ziylan sayesinde kapatmayı hedeflediği belirtiliyor. Gazeteye konuşan uzmanlar, fiyat ve kalite dengesini yakaladıkları taktirde Yandex.Market - Ziylan ortaklığının yüzde 35 ile 45 pay alacağını tahmin ediyor.

Haberin Devamı

‘Yurtdışında hızlı büyümek istiyoruz’

Ziylan Group Bünyesindeki Flo mağazacılık CEO’su Burak Övünç, yapılan ortaklığı iki taraf için de stratejik olduğunu ifade etti. Rus ayakkabı pazarının Türkiye’den 5 kat daha büyük olduğunu belirten Övünç, “Verilen siparişler ilk etapta Türkiye’den gönderilecek. Rusya’da Türk ayakkabısı çok kaliteli olarak kabul ediliyor. Çinli yerine Türk ürünleri tercih ediliyor. Yandex de, biz de bu avantajı kullanacağız. İlk etapta 100 bin çift ayakkabı satmayı hedefliyoruz.

Milyonlu rakamlara ise iki yıl içinde çıkmayı planlıyoruz. Satışlar arttıkça Rusya’da depo kurmak da gelecek projelerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.

Büyük bir fırsat

Bu yıl 55 milyon çift ayakkabı satmayı planladıklarını ifade eden Övünç, Rusya ortaklığının Türk ayakkabı sektörü için de büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Sattıkları ürünlerin yüzde 90’ının Türkiye’de üretildiğine dikkat çeken Övünç, ‘Yurtdışında daha hızlı büyümek istiyoruz. Yandex.Market ortaklığı sayesinde mağaza kurma masrafından kurtulacağız. Türkiye’de 300 tedarikçimiz var. Aile olarak hareket ediyoruz. Satışlarımızın artması sektöre de yarayacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkler Rusya’da Çinlilere pabucu ters giydirecek