Sağlıklı Beslenme Tuzdan kaynaklanan şiş nasıl giderilir?

Tuzdan kaynaklanan şiş nasıl giderilir?

17.01.2017 - 12:16 | Son Güncellenme:

Tuzun aşırı kullanımı sonrasında vücutta şişlikler meydana gelebilir. Peki, bu durumda şişliklerden nasıl kurtulunur?

Tuzdan kaynaklanan şiş nasıl giderilir

Sodyum sağlıklı bir vücut gerekli olsa da, genellikle gereğinden çok fazla, önerilenin iki üç katı miktarlarda sodyum alırız. Tuzlu atıştırmalıkların tadı güzel olsa bile, çok fazla tuz tüketmek vücudun sağlığı için oldukça tehlikeli olabilir. Yüksek tuz içeren bir beslenme yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç riskini artırmaktadır. Uzun dönemde görülen bu yan etkilerinin haricinde çok fazla tuz tüketmek kişinin kendisini şiş hissetmesine de sebep olabilir.

Haberin Devamı

Tuz alımı vücudun su tutmasına sebep olduktan ve şişkinlik hissine yol açtıktan sonra, daha fazla su içmek kulağa yararlı gelmese bile, aslında gereklidir. Su, diüretik bir maddedir, yani vücuttan fazla suyun atılması için tetikleyici etki gösterir. Böylece su ve fazla tuz sindirim sisteminden atılmış olur. Çok fazla tuz aldıktan sonra vücudun su tutmasının sebebi dehidrasyonu önlemeye çalışmasıdır. Su içerek, vücudunuza, susuz kalma tehlikesi olmadığı mesajını verebilir, böylece tutulan fazla suyu atabilirsiniz. Ana içecek tercihiniz su olsa da zencefil, papatya, nane çayları da şişkinliği gidermeye yardımcı olabilirler. Bu tip bitki çayları hem diüretiktir, hem de sindirim sistemini sakinleştirir.

Haberin Devamı

Eğer daha fazla su içemeyecek haldeyseniz, su içeriği yüksek olan meyveleri de tercih edebilirsiniz. Karpuz, kavun, portakal, greyfurt, kereviz ve salatalık bu tip gıdaların arasındadır. Bu meyveleri blender ile karıştırıp, yine su içeriği yüksek olan yoğurt ekleyip hem lezzetli, hem de şişkinliği giderici bir smoothie hazırlayabilirsiniz. Böylece bu gıdaları yolda tüketmeniz de mümkün olur.

Sodyum tutulumuna karşı güçlü bir yardımcınız da potasyumdur. Potasyum vücutta iki göreve sahiptir. Sadece sodyum atılımını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda kan damarlarını rahatlatır ve tansiyonun düşmesini sağlar. Potasyum içeriği yüksek gıdalar arasında muz, tatlı patates, portakal, kavun, kayısı, kuru üzüm ve yoğurt bulunur.

Ortalama bir yetişkin için tavsiye edilen günlük potasyum miktarı 4700 miligramdır. Çok fazla tuz tüketmekten kaynaklı şişkinliği gidermek için günde 30 dakika egzersiz yapmak da önerilir. Bu sayede vücudun sıvıları harekete geçer ve fazlalıklar atılır. Ayrıca aktif kalmak sindirim sistemindeki fazla gazın da atılmasını sağlar ve bununla alakalı huzursuzluğu önler.

Hemen Sağlık

Yazarlar