Gündem Tuzla’daki kimyasal koku soruşturmasında gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Tuzla’daki kimyasal koku soruşturmasında gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

18.05.2018 - 12:34 | Son Güncellenme:

Tuzla'da bazı mahalleleri etkileyen ve çok sayıda  kişinin hastaneye başvurmasına neden olan kimyasal kokuya ilişkin yürütülen  soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 kişi serbest bırakıldı.

Tuzla’daki kimyasal koku soruşturmasında gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Tuzla'da 25 Aralık 2017'de ilçede yayılan ağır kokunun kaynağının ve sorumlularının belirlenmesi için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edildi.

Haberin Devamı

Burada soruşturmayı yürüten savcıya çıkarılan şüphelilerden 2'si ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Savcılık, 4 şüpheliyi "taksirle birden azla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan tutuklama, "çevreyi kasten kirletmek " suçundan da yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol kararı verilmesi talebiyle, diğer 5 şüpheliyi de sadece adli kontrol tedbiri uygulanması istemiyle hakimliğe sevk etti.

ÇEVRE DUYARLILIĞI İLE İLGİLİ SEMİNERLERE KATILACAKLAR

Nöbetçi Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama talebiyle sevk edilen 4 şüphelinin her birinin soruşturmada adı geçen mağdurlara eşit miktarda ödenmek üzere savcılık dosyasına 7 bin 250'şer lira yatırmalarına hükmetti.

Hakimlik, sevk edilen 9 şüphelinin İSKİ'nin verdiği her türlü işi yapmak, düzenlediği çevre duyarlılığı gibi bütün seminer ve toplantılarına katılmak, İSKİ'nin belirlediği her haftada bir gün olmak üzere katıldıkları organizasyonlarda imza atmak şeklinde adli kontrol hükümlerinin uygulanarak serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Öte yandan hakimlik 9 şüphelinin yurt dışına çıkışlarının da yasaklanmasına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Tuzla’da 25 Aralık tarihinde İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane mahallelerinde etkili olan kokunun, bir firmaya ait özel vidanjör tarafından bu mahallelerin 2 kilometre ötesindeki Şifa Mahallesi Patlayıcı Maddeler Yolu Caddesi üzerinde bulunan ve İSKİ tarafından kapatılan kanalizasyon sistemine boşaltılan kimyasal atıktan kaynaklandığı tespit edilmişti. Kokudan etkilenen 97 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, etkili olan kimyasal kokuya ilişkin “çevrenin kasten kirletilmesi” ve “kasten yaralama” suçlarından soruşturma başlatmıştı.