Gündem Üç işkence mağduruna 120 bin TL tazminat

Üç işkence mağduruna 120 bin TL tazminat

23.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), işkence gören üç başvurucunun davalarında sadece bir jandarmaya 2,5 yıl hapis cezası verildiği ve 11 yıl süren yargılamada sonuç alınamadığı gerekçesiyle yaptıkları başvuruları kabul ederek mağdurların her birine 40’ar bin olmak üzere toplam 120 bin TL tazminata hükmetti.

Üç işkence mağduruna  120 bin TL tazminat


Ağrı’da telefon teli hırsızlığı şüphesiyle 2001’de Jandarma Komutanlığı’nda gözaltına alınan ve biri olay tarihinde 16 yaşında olan üç kişi, işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle dava açtı. Açtıkları davalardan sonuç alamayan şikayetçiler, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Başvurucular, hastanelerde, işlenen suçu gizlemek amacıyla, yanıltıcı rapor düzenleyen doktorlar hakkında etkin soruşturma yürütülmediği, bir kısım sanıkların beraat ettiği, yargılamanın 11 yıldan fazla sürdüğü gerekçeleriyle haklarının ihlal edildiğini belirtti.
40’ar bin lira
AYM, başvuruların, anayasa ile güvence altına alınan işkence yasağının usul ve maddi yönden ihlal edildiğine karar verdi. Başvurucular tarafından ileri sürülen şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna ve haklarının ihlal edildiğine karar veren Yüksek Mahkeme, başvuruculara ayrı ayrı 40’ar bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.