Gündem ‘Uçakları indirin emrini verdim’

‘Uçakları indirin emrini verdim’

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe girişiminde Hava Kuvvetleri Komutanı olan emekli Orgeneral Abidin Ünal, Akıncı Üssü Komutanı Hakan Evrim’e darbe gecesi uçakları indirmesi emrini verdiğini, ancak Evrim’in de ‘indiremem’ dediğini anlattı.

‘Uçakları indirin emrini verdim’

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde Hava Kuvvetleri Komutanı olan emekli Orgeneral Abidin Ünal, Akıncı Üssü Komutanı Hakan Evrim’e darbe gecesi uçakları indirmesi emrini verdiğini, ancak Evrim’in “İndiremem. Durum bildiğiniz gibi değil. Benim hayatım da sizin hayatınız da tehlikede” dediğini aktardı.

Haberin Devamı

Ünal, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen Akıncı Üssü davasının duruşmasına müşteki sıfatıyla katıldı. Ünal, sanık savunmalarında inkâr ve iftiralara şahit olunduğunu belirterek, Aliağa’daki kampa plansız gittiği ve “Bu çocukları yormayın, akşama yorulacaklar” talimatı verdiğinin doğru olmadığını kaydetti.

‘Bir mecburiyet yok’

Ünal, Moda Deniz Kulübü’ndeki düğün törenine katılmak için yoldayken 19.06’dan sonra Hava Kuvvetleri Komuta Merkezi’nden arandığını ve Genelkurmay Komuta Harekât Merkezi emriyle askeri uçuşların durdurulduğu, havadaki uçakların indirilmesi emri geldiğini aktardı.

Düğündeki generallerle toplandıklarını, uçakların Akıncı’dan kalkmış olduğunu tahmin ederek üs komutanı Evrim’i aradığını anlatan Ünal, “Aramızda şöyle bir diyalog geçti. (Ünal: Bu uçaklar senin mi? Evrim: Benim. Görevi ben verdim. Mecburum. Ünal: Böyle bir mecburiyet yok. Havaya uçak kalkmayacağına dair size emir verildi. Derhal indir o uçakları) dedim ve anayasal suç işlediğini söyledim. ‘İndiremem. Durum bildiğiniz gibi değil. Benim hayatım da sizin hayatınız da tehlikede. Yanımdakiler de telefonu kapatmamı istiyor’ dedi ve telefonu kapattı. Sonraki aramalarda bir daha açmadı” dedi. Ünal, bütün generallere hitaben “Birliğinden, üssünden uçak kalkan komutanlar divanı harpliktir. Derhal herkes birliklerine ulaşsın ve durumu kontrol altına alsın” dediğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Mezar’ durumunda

Harekât Merkezi’nden yasa dışı emirler verildiği, bu yüzden buranın susturulması gerektiğini kaydeden Ünal, oranın “mezar” duruma geçirilmesi talimatının ardından bu emrin yerine getirildiğini dile getirdi.

Arama Kurtarma İhtisaslı Personel’in (AKİP) düğün salonuna gelmelerini kendisinin istediği beyanlarının doğru olmadığını belirten eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ünal, “Akıncı’ya gidiyoruz” diye bir talimat da vermediğini vurguladı. Ünal, 01.40 civarında indikleri yerin Akıncı Üssü olduğunu indikten sonra anladığını belirterek, “Ahmet Özçetin’i gördüm. ‘Komutanım hoş geldiniz’ dedi. ‘Hoş bulmadık’ dedim. Yürürken gergin bir havada, ‘bozulmuş ayarları düzeltiyoruz’ dedi. Ben de ‘Sizin ayarınız bozulmuş. Allah sizlere akıl fikir versin’ dedim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ünal, filo binasında hapsedildiğini odaya Akın Öztürk’ün girerek, “sen burada mıydın?” dediğini, ayrılırken de, “Hadi ikinci başkanın yanına birlikte gidelim dedi. Kabul etmedim. Kendisi de ‘Doğrusun, ortalık daha sakin değil. Henüz teslim müzakereleri devam ediyor. Yakında sonuçlanır. Zaten adamı da kaçırmışlar’ diyerek ayrıldı” ifadelerini kullandı.

Ünal, darbecilerin başlattığı hava harekâtının, yine hava kuvvetlerince bastırıldığına dikkati çekerek, “Hava Kuvvetleri’nin itibarını zedeleyen FETÖ mensuplarından şikayetçiyim” dedi ve davaya iştirak etmek istediğini bildirdi.

‘Akın Paşam saf olmayalım’

Emekli Orgeneral Abidin Ünal, eski YAŞ üyesi ve davanın tutuklu sanıklarından eski Orgeneral Akın Öztürk’le arasında geçen diyaloğu şöyle anlattı:

“(Ünal: Akın Paşam neredesin? Öztürk: Akıncı’da torunlarla birlikteyim. Ünal: Uçuşları duyuyorsundur. Öztürk: Evet, gece uçuşu var diye düşünüyorum. Ünal: Akın Paşam, saf olmayalım, hangi cuma günü bu saatte gece uçuşu olmuş. Darbe mi yapıyor bunlar? Git kendileriyle konuş, bana da bilgi ver.)”