Gündem Ücret alamayan demir-çelik işçileri eylem için çatıya çıktı

Ücret alamayan demir-çelik işçileri eylem için çatıya çıktı

20.11.2015 - 20:01 | Son Güncellenme:

SİVAS Demir Çelik İşletmeleri’nde (SİDEMİR) çalışan ve 4 aydır ücret alamadıkları için bir süredir gösteri yapan işçilerden bazıları bir iş merkezinin çatısına çıkarak intihar eylemi başlattı. İşçiler 4 saat sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ali Akyıldız tarafından ikna edilerek çatıdan indirildi

Ücret alamayan demir-çelik işçileri eylem için çatıya çıktı

Bir ay önce üretimi durdurulan ve 4 aydır ücretlerini alamayan SİDEMİR işçileri geçen hafta bir süre eylem yaptı. Şirkete kayyum atanması nedeniyle de eylemlerine ara verdi. Geçen hafta kayyum heyeti ile görüşen işçiler, fabrika yönetimi tarafından kendilerine işten çıkarılacaklarının söylenmesi üzerine bugün kent meydanında toplandı. Bir süre burada bekleyen işçilerden 20 kişi, saat 16.00 sıralarında Çelik-İş Sendikası’nın bulunduğu 6 katlı Kavukçu İşhanı’nın çatısına çıktı.

Haberin Devamı

’Ölmek var dönmek yok’ sloganlarıyla aşağıya atlayacağını belirten işçiler, 4 aydır aç olduklarını ve Vali ile görüşmek istediklerini söylediler. Aşağıda bulunan yaklaşık 100 kişilik işçi grubu ise Osmanpaşa Caddesi’ni trafiğe kapatarak alkışlar ve sloganlarla çatıdaki arkadaşlarına destek verdi. Bu sırada polis ekipleri işçilerin bulunduğu çatıya çıkarak aşağı inmeleri konusunda ikna etme çalıştı. İkna çabaları sonuç vermeyince olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri binanın çevresine şerit çekerek hava yastığı açtı. Çevrede toplananlar ise çatıdaki işçileri izleyerek cep telefonu ile görüntüledi. 2 saat boyuncu çatıda kalan işçiler Sivas Valisi Alim Barut’un yanlarına gelmemesi halinde çatıdan inmeyeceklerini ve eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bu arada caddedeki mağazadan çıkan bir kişi çatıdaki işçilere tepki gösterdi. Aşağıdaki işçilerin de bu kişiye tepki göstermesi üzerine arbede yaşandı. Polis ekiplerinin araya girmesiyle olay yatıştırırken, mağazanın kepenkleri kapatıldı. Mağazada bulunan diğer müşteriler yaklaşık 10 dakika mağazada mahsur kaldı.

İŞÇİLERİ, CHP’Lİ VEKİL İKNA ETTİ
Demir çelik işçilerinin yaklaşık 4 saat süren eylemi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ali Akyıldız’ın müdahalesiyle son buldu. Sivas Valisiyle görüşme taleplerini gerçekleştiremeyen işçiler CHP’li Akyıldız’ın isteği üzerine sendikaya indi. Burada işçilerle görüşerek basın mensuplarına açıklamada bulunan Akyıldız, "Öğrendiğim kadarıyla şu anki mevcut demir çelik yönetiminin devlete olan SSK prim borçları ve vergi borçları çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Pazar günü mecliste arkadaşlarımızla buluşacağız. Bakan ya da başbakan düzeyinde sorunun çözümü noktasında girişimlerde bulunacağız. Bu konunun çüzümünü yasal, meşru zemin içerisinde bulmaya çalışacağız. Bende fabrikanın Sivas’a ve Türkiye’ye kambur olmaktan çıkarılıp hem Sivas’a, hemde Türkiye’ye kazanç sağlaması noktasında çalışmalarımı sürdüreceğim. Sonuna kadar arkadaşlarımın yanında olacağım" dedi.
İşçilerin eylemlerinde sonuna kadar haklı olduğunu belirten Akyıldız, devletten buraya yönetsel anlamda el koymalarını isteyip birlikte çözüm aramayı önereceklerini söyledi. Çelik-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Mustafa Erturhan ise, CHP’li Akyıldız’a kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Yazarlar