Ordu Ucuz Ayakkabılar, Tamircileri Etkiliyor

Ucuz Ayakkabılar, Tamircileri Etkiliyor

05.03.2018 - 15:52 | Son Güncellenme:

.

Ucuz Ayakkabılar, Tamircileri Etkiliyor

Ordu’da ayakkabı tamir işiyle geçimini sağlayan Dursun Kaymak, piyasada ucuz fiyata çok fazla ayakkabı satıldığı için kendilerine eskisi kadar rağbet olmadığına dikkat çekti.
Bir zamanların popüler meslekleri arasında yer alan ve herkesin işine yarayan ayakkabı tamirciliği, imkanların iyileşmesi ile unutulmaya yüz tutuyor. Yıllarca emek veren ustalar, bu mesleği yaşatmaya çalışsa da, artık eskisi kadar rağbet görmüyor. Teknolojinin de ilerlemesiyle artan ürünler, vatandaşlara eskileri tamir ettirmekten daha cazip geliyor.
Ordu’nun Altınordu ilçesinde ayakkabı tamir ve boya dükkanı bulunan 53 yaşındaki Dursun Kaymak, 38 yıldır bu meslekle geçimini sağlıyor. Mesleğini severek yaptığını ancak eskisi gibi ayakkabı tamiri yapılmadığını söyleyen Kaymak, gelişen teknoloji ile piyasada çok fazla ayakkabı çeşit olduğunu, bu nedenle insanların tamir ettirmek yerine yenisi almayı tercih ettiklerini belirtti.
Çırak bulamadıklarını ve mesleği devam ettiren son kişiler olduklarını aktaran ayakkabı ustası Dursun Kaymak, “Şimdiki zamanda eskiye göre rağbet çok düşük. Çok fazla çeşit olduğu ucuz oluyor, bu yüzden insanlar tamir ettirmek yerine yenisi almayı tercih ediyor. Şimdilerde ise boya yaparak geçimimizi sağlaya çalışıyoruz. Eskiden el imalatı ayakkabılar çoktu, şimdi hep fabrikasyon olduğu için tamire rağbet yok. Tamir için gelen ayakkabıların sahipleri de genellikle öğrenciler. Çırak bulmak mümkün değil, bu işe rağbet gösteren yok. Çırak çalıştırma olayı olmadığı için, bizden sonra bu işleri yapanlar da çok zor olur. Biz bu mesleğin son emektarlarıyız” ifadelerini kullandı.