Gündem Uğur Kurt davasında savcı, polis memurunun 25 yıl hapsini istedi

Uğur Kurt davasında savcı, polis memurunun 25 yıl hapsini istedi

25.10.2016 - 15:45 | Son Güncellenme:

Uğur Kurt davasında mütalaasını açıklayan savcısı sanık polisin 25 yıla kadar hapsini istedi.

Uğur Kurt davasında savcı, polis memurunun 25 yıl hapsini istedi

Okmeydanı'nda çıkan olaylarda polisin açtığı ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybeden Uğur Kurt'un ölümüne ilişkin davada mütalaasını açıklayan savcı sanık polis memuru Sezgin K.'nın "olası kasıtla ölüme neden olmak" suçundan 20 yıldan 25 yıl kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Haberin Devamı

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki 7. duruşmaya, sanık Sezgin Korkmaz katılmazken, Korkmaz'ı avukatı temsil etti. Davanın müdahilleri maktul Kurt'un eşi Narin Kurt ve baba Kemal Kurt ile avukatları da duruşmada hazır bulundu.

SANIK POLİS TUTUKLANSIN

Duruşmada beyanı sorulan müdahil Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan, sanığın eyleminin 2. dereceden doğrudan kast olduğunu belirterek, bununla ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulunun bir kararını örnek gösterdi. Böyle bir olayda meşru müdafaa ve olası kasttan bahsedilemeyeceğini aktaran Kazan, "Sanık polis, ateş ederken doğacak sonucu göze almıştır. Hükümle birlikte tutuklanmasına da karar verilsin." dedi.

Söz alan müdahiller Narin ve Kemal Kurt da şikayetlerinin devam ettiğini kaydederek, sanığın cezalandırılmasını istedi. Esasa ilişkin görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Şakar, hazırladığı 3 sayfalık mütalaayı mahkemeye sundu. Okunan mütalaada, dava konusu olay anlatılırken, maktulün vücudundan çıkan mermi çekirdeğinin, polis memuru Sezgin Korkmaz'ın silahından çıktığının tespit edildiği belirtildi. Olay yeri incelemesinde yapılan ölçümlere göre sanık Sezgin Korkmaz ile maktul Uğur Kurt'un bulunduğu mesafenin 73,5 metre olduğu belirtilen mütalaada, Korkmaz'ın silahından çıkan merminin Cafer Karabayır olduğu değerlendirilen kişinin baş hizasının 26 santimetre uzağından geçtiğinin ölçümlerden anlaşıldığı kaydedildi. Mütalaada, dosyaya giren belge ve görüntülere göre, sanık polis memuru Sezgin Korkmaz'ın meşru müdafaa koşulları altında silahını, hakkında soruşturma yürütülen Cafer Karabayır olduğu değerlendirilen eylemciye yönelterek ateş ettiği ve eylemcinin kaçmakta olması nedeniyle sanığın bu eylemciyi isabet ettiremeyerek, olayla ilgisi olmayan maktul Uğur Kurt'u vurarak ölümüne sebebiyet verdiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

'SANIĞIN OLURSA OLSUN DEMESİ'

Sanığın suçun kanuni tanımındaki maddi unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen hareketine devam etmesi nedeniyle muhtemel ya da olası kasttan bahsedilebileceğine dikkat çekilen mütalaada, şu değerlendirme yapıldı: "Eylemcilerin sanık Sezgin Korkmaz'ın da görevli bulunduğu 24-62 numaralı ekip aracına atılan molotofkokteyliyle ortaya çıkabilecek ekipteki arkadaşlarıyla kendisine yönelik yaralanma ve ölüm olayını bertaraf, araca yönelik maddi zararı önlemek amacıyla eylemcilere yanlarında bulunan gaz bombalarıyla veya plastik mermilerle ateş edip uzaklaştırma alternatifini düşünmeksizin, görev sebebiyle kendisine verilen beylik tabancasıyla eylemcilere ateş etmek suretiyle eylemle hiç alakası olmayan, olay günü tanıdık birinin cenazesi için Piyalepaşa Caddesinin alt tarafında bulunan cemevinin avlusunda beklemekte olan Uğur Kurt'un baş bölgesinden isabet almak suretiyle ölümüne sebebiyet vermesi olayında bu tehlikeyi görmesine rağmen, söz konusu silah sıkma eylemini yapmaktan kaçınmaması, 'olursa olsun' demesi sanığın olası kastla hareket ettiğini gösterdiği tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır."

Haberin Devamı

Mütalaada, Sezgin Korkmaz'ın olası kastla hareket edip Uğur Kurt'un silahla ölümüne sebebiyet verme suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Savcılık mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, taraf avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek, sanık Korkmaz'ın tutuklanması talebinin de reddine hükmetti. Heyet duruşmayı 9 Şubat 2017'ye erteledi.

Haberin Devamı

AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ

Uğur Kurt, Okmeydanı'nda 22 Mayıs 2014'teki olaylar esnasında, bir yakınının cenaze törenine katılmak için Okmeydanı Cemevi'nde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesi sonucu yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli polis memuru Sezgin Korkmaz hakkında "taksirle öldürme" suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.