Ankara Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Arslan Antalya'da

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Arslan Antalya'da

08.12.2017 - 18:03 | Son Güncellenme:

Bakan Arslan: "Daha önce dışarıdan askeri gemi sipariş eden, dışarıya bağımlı olan bir ülkeden kendi askeri gemilerini MİLGEM dahil, savaş gemilerini üreten, helikopteri yapan ve bunu seri üretebilen bir ülke haline geldik" "İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar üzerinden Burdur, Isparta güzergahından Antalya'ya erişecek demir yolu projesinin etüt projeleri devam ediyor. Hedefimiz, önümüzdeki yıl bitirip onun da bir an önce inşaatına başlamak. Turizmin başkenti Antalya'yı, finansın ve dünyanın başkenti İstanbul'a hızlı trenle bağlamak"

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Arslan Antalyada

ANTALYA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Daha önce dışarıdan askeri gemi sipariş eden, dışarıya bağımlı olan bir ülkeden kendi askeri gemilerini MİLGEM dahil, savaş gemilerini üreten, helikopteri yapan ve bunu seri üretebilen bir ülke haline geldik." dedi.

Haberin Devamı

Arslan, Antalya Serbest Bölge'de ARES Tersanesi tarafından inşa edilen 150 Hercules Açık Deniz Karakol Gemisi'nin Katar Sahil Güvenlik Komutanlığına Devir Teslimi Töreni'nde yaptığı konuşmada görevlerinin, yatırımcının yolunu açmak, işlerini kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de denizciliği öne çıkarmak adına olağanüstü gayretleri olduğunu vurgulayan Arslan, "Son yıllarda bu konuda çok ciddi başarılar elde ettik ama bugünkü başarı bu anlamda çok önemli. Dost Katar ile yaptığımız işbirliği anlamında önemli." ifadesini kullandı.

Katar için yapılan gemilerin, kalitesiyle kabiliyetiyle kullanılan en üstün teknolojiyle gurur duyulacak gemiler olduğuna dikkati çeken Arslan, Katar'ı bu gemileri Türkiye'de yaptırdıkları için tebrik etti.

Haberin Devamı

- "Dışa bağımlı bir ülkeden gemilerin serisini üreten hale geldik"

Söz konusu gemilerin çok lüks yapıldığına değinen Arslan, şunları kaydetti:

"Bir taraftan askeri kabiliyetleri en üst seviyede olan gemiler, bir taraftan bunu kullanacak olanların aynı zamanda rahat edebileceği konforda yapılmış. Geminin dönme yarı çapı en önemli kriterlerden biridir. Gemi bulunduğu yerde dönmek isterse ne kadar dar yarıçapta ne kadar hızla dönebilirse o kadar başarılıdır. 48 metre boyunda bir tekne, 74 metre yarıçapta dönebiliyor. Çok güzel bir kabiliyet. Bunun dümeni yok, bir joistik var. Joistik aynı zamanda ileri geri çalışma kabiliyeti, sağa sola dönme kabiliyeti, motorları farklı çalıştırarak, çok yüksek manevra kabiliyeti sağlayan bir joistikle gemiyi idare ediyorsunuz. Adeta tek parmağınızla gemiye istediğiniz hareketi yaptırabiliyorsunuz. Daha önce dışarıdan askeri gemi sipariş eden, dışarıya bağımlı olan bir ülkeden kendi askeri gemilerini MİLGEM dahil, savaş gemilerini üreten, helikopterini yapan ve bunu seri üretebilen bir ülke haline geldik."

Antalya'nın serbest bölge konusunda önemli mesafe katettiğini, burada 24 faal tekne imalatı olduğunu vurgulayan Arslan, Türkiye'de 15 yılda gemi inşaat sektöründe yaptıkları yatırım miktarının 2,8 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Tersane sayısının 37'den 79'a çıktığını vurgulayan Arslan, "Bu sektörde yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor. Yan sektörlerle beraber 90 binden fazla insanın istihdam edilmesi demek. 2,5 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı gemi inşaat sektörü. Bakım onarım ihracat sayılmadığı için oradaki rakam da çok büyük." ifadesini kullandı.

- "Türkiye mega yat üretiminde dünya üçüncüsü"

Türkiye'nin dünyada mega yat üretiminde üçüncü sırada olduğuna işaret eden Arslan, "Geçen yıl bu sektörde 970 milyon dolarlık ihracat yapmış durumdayız ama bakım onarım ihracat sayılmadığı için bu rakam böyle, halbuki gerçekte bunun üç veya dört katı. Bu yıl ilk 11 ay içeresinde 1 milyar 60 milyon doların üzerine çıktık, inşallah bu rakam çok daha yükselecek. Deniz ticaret filosu yaklaşık 4 kat artmış durumda. 8,8 milyon detveyt tondan, 29,3 milyon detveyt tona geldik. Bu çok önemli bir rakam. Türk deniz ticaret filosu, detveyt ton bazında dünya deniz ticaret filosunun iki mislinden fazla büyümüş." diye konuştu.

Haberin Devamı

Arslan, ihracatçı bir ülke olmanın, ihracat yolunda seferberliğin önemli ancak ihraç edilen ürünün kilogram birim fiyatı yükseltilemezse hedeflere erişilemeyeceğini söyledi.

Antalya'ya yaptıkları yatırımlara da değinen Arslan, bakanlık olarak 15 yılda kente yaptıkları yatırım miktarının 6 milyar 247 milyon lira olduğunu, 46 projenin devam ettiğini söyledi.

Söz konusu projelerin parasal bedelinin 8 milyar 200 milyon lira olduğunu hatırlatan Arslan, bu bedelin 2 milyar 300 milyonunu harcadıklarını, projelerin hızlı şekilde devam ettiğini belirtti.

Bakan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Turizm kenti Antalya'nın demir yolu bağlantısının yapılması lazım. Bu konuda İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar üzerinden Burdur, Isparta güzergahından Antalya'ya erişecek demir yolu projesinin etüt projeleri devam ediyor. Hedefimiz, önümüzdeki yıl bitirip onun da bir an önce inşaatına başlamak. Turizmin başkenti Antalya'yı, finansın ve dünyanın başkenti İstanbul'a hızlı trenle bağlamak. Antalya'yı, Konya'ya oradan Aksaray'a, Kapadokya'ya, Nevşehir'e ve Kayseriye'ye bağlayacak hızlı tren projesiyle ilgili etüt, fizibilite sondaj çalışmaları devam ediyor. Her iki projeyle ülkemizin birçok büyük kentini Antalya'ya bağlamış olacağız."

Haberin Devamı

Antalya'nın havacılıkta önemli olduğunu, 2002'de 10 milyon yolcunun geldiğini, bu rakamın 11 ayda ise 25 milyon olduğunu vurgulayan Arslan, Gazipaşa Havalimanı'na gelen yolcu sayısının arttığını söyledi.

Arslan, "Denizcilikte söz sahibi olmak önemlidir. Kuralların hazırlanması yılları alır. Eğer siz söz sahibi ülkelerden değilseniz kural konduktan sonra haberdar olursunuz, adeta kuralın arkasında sürüklenirsiniz."dedi.